Τοπικά

Tην εξέταση των ενστάσεων που υπέβαλαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί ζητεί ο Χρ.Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την εξέταση των ενστάσεων των αμυγδαλοπαραγωγών για την ένταξή τους στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του 2017.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος, “οι αμυγδαλοπαραγωγοί της περιοχής των Καναλίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου που είχαν αιτηθεί την ένταξή τους στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του 2017 και είχαν εσφαλμένα απορριφθεί, έχουν καταθέσει ενστάσεις προς τον ΕΛΓΑ, αλλά εκκρεμεί η εξέτασή τους. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι οι καλλιεργητές να αδυνατούν να λάβουν την αποζημίωση που τους αναλογεί για την πληγείσα παραγωγή τους.
Την ίδια στιγμή, προβλήματα παρουσιάζονται και στην φετινή αμυγδαλοπαραγωγή, καθώς αυτή επηρεάστηκε σημαντικά από την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, η μικρή και χαμηλή ποιοτικά παραγωγή που παρατηρείται στην ποικιλία “φερρανιά”, καθώς και σε κάποιες άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς, οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή και συγκεκριμένα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός). Επίσης, οι άστατες διακυμάνσεις του καιρού και των θερμοκρασιών ευνόησαν και την ανάπτυξη μύκητα, με αποτελέσμα η ζημιά στον καρπό του αμυγδάλου να είναι μεγάλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμυγδαλιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια, για την ευρύτερη περιοχή των Καναλιών, καθώς και άλλων περιοχών της Μαγνησίας. Η ζημιά στην φετινή παραγωγή σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της εξέτασης των ενστάσεων για το 2017 συντελούν στην αδυναμία των αμυγδαλοπαραγωγών να ανταποκριθούν στα έξοδα της παραγωγής και στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις”.
Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας με την ερώτησή του ζητά την άμεση εξέταση των εκκρεμών ενστάσεων των αμυγδαλοπαραγωγών για το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του 2017 που έχουν κατατεθεί στον ΕΛΓΑ, καθώς και την ένταξη των πληγέντων καλλιεργητών σε πρόγραμμα αποζημίωσης, δεδομένου ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια που επηρεάζεται σημαντικά από την έντονη κλιματική αλλαγή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το