Τοπικά

Αύριο η τελετή αναγόρευσης του Μανώλη Γλέζου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, αύριο Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο “Γιάννης Κορδάτος” του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσης του Μανώλη Ν. Γλέζου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Ο Μανώλης Γλέζος με τους διαχρονικούς αγώνες και τη στάση ζωής του, που τον έχουν αναδείξει σε πρότυπο για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους νέους, έχει αποδείξει ότι καλλιεργεί και προάγει ιδέες, αξίες και πρακτικές που αποβλέπουν στην προάσπιση αφενός της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης, αφετέρου της Δημοκρατικής Παιδείας ως συνόλου αρχών και στάσεων που αποσκοπούν στη διαμόρφωση εκπαιδευτικών οι οποίοι θα στέκονται κριτικά απέναντι σε κάθε μορφής ανισότητα και κατάχρηση εξουσίας, θα καλλιεργούν την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική συνείδηση και αλληλεγγύη, καθώς και θα προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη, τη συλλογική δράση και την κοινωνική χειραφέτηση.

Το σύνολο των μελών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης θεωρεί ιδιαίτερη τιμή την αποδοχή της πρότασης επιτιμοποίησης που απηύθυνε στον Μανώλη Γλέζο και καλεί τόσο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΘ, όσο και την τοπική κοινωνία να προσέλθουν στην τελετή και να τιμήσουν με την παρουσία τους τον αιώνιο έφηβο, τον αειθαλή 96χρονο σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης.

Βιογραφικό
Ο Μανώλης Γλέζος (9 Σεπτεμβρίου 1922) είναι Έλληνας ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός της Αριστεράς. Μαζί με τον Απόστολο (Λάκη) Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μιας από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.
Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Πρόγραμμα
ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

Προσφώνηση του Μανώλη Ν. Γλέζου από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητή Ζήση Δ. Μαμούρη.
«Έπαινος» προς τον Μανώλη Ν. Γλέζο από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης,
Αν. Καθηγήτρια Μαρία Σ. Παπαρούση.
Ανάγνωση της Εισήγησης, του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης από τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης,
Αν. Καθηγητή Παναγιώτη Κ. Πολίτη.
Επίδοση των Τίτλων και του Διασήμου του Τμήματος από τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης,
Αν. Καθηγητή Παναγιώτη Κ. Πολίτη.
Ομιλία του τιμώμενου.
Μουσική ‘αποφώνηση’: Παραλλαγές των Frederic Rzewski / Giovanni Mirabassi στο θέμα του τραγουδιού ¨El pueblo unido jamás será vencido¨ (“Ο λαός ενωμένος δεν θα νικηθεί ποτέ”), στο πιάνο από τον απόφοιτο του Τμήματος Αντώνη Γιαννακούρα.
Πέρας της Τελετής

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το