Τοπικά

Την επιστροφή της ιδιοκτησίας του οικοπέδου στην οδό Παρασκευοπούλου θα διεκδικήσει ο Δήμος Βόλου 

Τη βούλησή της να διεκδικήσει την επιστροφή του οικοπέδου της οδού Παρασκευοπούλου, ανεξαρτήτως αν θα αξιοποιηθεί για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου ή όχι, εξέφρασε η δημοτική αρχή Βόλου στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τα μέλη του συμβουλίου κλήθηκαν να εγκρίνουν την ανατροπή της σύμβασης πώλησης του οικοπέδου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω «πλήρωσης διαλυτικής αίρεσης» που συνεπάγεται αυτοδίκαιη επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου στον Δήμο Βόλου. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου η συγκεκριμένη διαλυτική αίρεση έχει πληρωθεί, εφόσον πέρασε άπρακτη η τριετής προθεσμία που είχε δοθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανέγερση φοιτητικής εστίας.

Όπως είπε ο Αχ. Μπέος, το οικόπεδο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του δήμου από τη στιγμή που δεν αξιοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο και τις επόμενες μέρες θα κινηθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή του στον Δήμο.
«Το ζητούμενο είναι να επιστραφεί το οικόπεδο. Θέλω να πιστεύω ότι η Σύγκλητος δεν θα είναι αντίθετη προς το συμφέρον της πόλης» είπε και ζήτησε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η επικεφαλής της παράταξης «Βόλος Έξυπνη Πόλη» Νάνσυ Καπούλα αναφέρθηκε στην εισήγηση της νομικής συμβούλου του Δήμου, σύμφωνα με την οποία ο δήμος πρέπει να επιστρέψει το αντίτιμο των 150.000 ευρώ, που είχε καταβάλει το Πανεπιστήμιο για την απόκτηση του οικοπέδου, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το σημείο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην εισήγηση του δημάρχου. “Είναι μια αοριστία και πρέπει να μας το εξηγήσει ο δήμαρχος”, είπε.

Απαντώντας ο Αχ.Μπέος είπε ότι η εισήγηση της νομικής συμβούλου είναι «εισηγητικού χαρακτήρα». “Ο τρόπος που θα χειριστώ το θέμα είναι κάτι διαφορετικό. Δεν είναι ανάγκη να τα βγάλουμε όλα στη φόρα. Υπάρχει περίπτωση να βγει ένα ευρώ από τα ταμεία του δήμου Βόλου χωρίς να το μάθετε; Ψηφίζουμε ότι θέλουμε το οικόπεδο πίσω. Οι όροι θα έρθουν μετά».

Η κ. Καπούλα εξουσιοδότησε τον δήμαρχο να χειριστεί το θέμα υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι “θα πρέπει να διερευνηθεί και άλλη εναλλακτική πρόταση, γιατί δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι διαδικασίες για το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου», όπως είπε.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βόλος Ανατροπή Δημιουργία» Απ. Παπαδούλης υπογράμμισε τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι σχέσεις του Πανεπιστημίου και του Δήμου, επισημαίνοντας την ανάγκη να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, που να συμφέρει τον Δήμο και το Πανεπιστήμιο.

«Με τον πρύτανη μιλήσαμε μία ώρα. Πρώτον, η πρόθεση όλων είναι η συναινετική λύση. Κατά δεύτερον έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Τρίτον, η κοινή γνώμη ζητεί και αυτή συναινετική λύση. Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να χειριζόμαστε τα θέματα» ισχυρίστηκε ο Αχ.Μπέος.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί» σχολίασε ο Απ. Παπαδούλης ο οποίος στη συνέχεια κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ανικανότητα, προκαλώντας την αντίδραση του Αχ. Μπέου που τον αποκάλεσε «αυτοφοράκια» του Συνδέσμου Βιομηχάνων και ο κ. Παπαδούλης του είπε να σταματήσει τους χαρακτηρισμούς γιατί ξέρει να τους επιστρέφει.

«Είχαμε πει “ναι” για το πάρκινγκ της Φιλελλήνων και την πατήσαμε. Ψηφίζουμε λευκό. Εσύ το δημιούργησες το πρόβλημα. Λύστο», τόνισε ο κ. Παπαδούλης απευθυνόμενος στον Αχ. Μπέο και πρόσθεσε: «Το μόνο που δεν έκανα είναι να είμαι αυτοφοράκιας”.

“Θες να το συνεχίσουμε; Δεν σε συμφέρει” σχολίασε ο κ. Μπέος. «Όποτε θες» του απάντησε ο κ. Παπαδούλης.

Ο Ιάσονας Αποστολάκης, από την πλευρά του, ζήτησε να ενημερωθεί εάν η μελέτη που πλήρωσε ο Δήμος Βόλου για την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, περιλαμβάνει το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου και τόνισε ότι εδώ και επτά χρόνια η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να έχει μια έτοιμη πρόταση. “Μας θέλετε κομπάρσους στο ζήτημα και ζητείτε να πάρουμε απόφαση μονομερώς» δήλωσε και ζήτησε να ξαναγίνει σύσκεψη για το δικαστικό μέγαρο παρουσία και των αντιπολιτεύσεων.

Επίσης, ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει γίνει σαφές για ποιον λόγο κόπηκε η Στέγη Ανηλίκων. “Αν είναι λόγω έκτασης, τότε θα έχουμε πρόβλημα και με το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου”, είπε και ζήτησε να μάθει ποια είναι τα άλλα δύο οικόπεδα που έχει υπόψιν του ο Δήμος.

Ο Αχ.Μπέος του απάντησε ότι ο δήμος κάνει προσπάθεια για το δικαστικό μέγαρο, ενώ το θέμα αφορά την κυβέρνηση. «Το οικόπεδο που είχε επιλεγεί αρχικά και ήταν προσημειωμένο στο σχέδιο πόλης ήταν το οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, η οποία αρνήθηκε να το δώσει. Εμείς προσφερθήκαμε να δώσουμε στην ΕΠΑ οικόπεδο 1,5 στρεμμάτων αν επαναλειτουργήσει.
Η δεύτερη λύση ήταν ο χώρος των φυλακών, υπό την προϋπόθεση της μεταφοράς τους για να μη είναι δίπλα στα σχολεία. “Αν ήρθες να κάνεις τον συνήγορο του Πανεπιστημίου, δεν μας αφορά. Ζητάμε το οικόπεδο πίσω για το συμφέρον της πόλης”, είπε.

Ωστόσο, ο Αχ. Μπέος απέφυγε συστηματικά να απαντήσει για τα δύο εναλλακτικά οικόπεδα, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν αυτό το θέμα της συζήτησης. Πρόσθεσε όμως ότι το Υπουργείο έχει ενημερωθεί για τις εναλλακτικές προτάσεις του δήμου. «Ό,τι κι αν γίνει, το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου θα επιστρέψει στον Δήμο Βόλου».

Ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Μαυρογιάννης διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο δήμαρχος να μην γνωρίζει μετά από τόσα χρόνια το καθεστώς του οικοπέδου.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου Απόστολος Ριζόπουλος έκανε λόγο για τραγέλαφο με τα οικόπεδα. «Δεν έχουμε πρόβλημα ποιο θα είναι το οικόπεδο. Θέλουμε λύση. Εσείς κ. Μπέο με την οικοπεδολογία θέλετε να κρύψετε ότι το έργο προχωρά με σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου φορέα. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα νέο δικαστικό μέγαρο» ανέφερε στην τοποθέτησή του.

O δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Ζάχος ανέφερε ότι θα ήταν έκθετος ο δήμαρχος αν δεν έκανε διαδικασίες για να επιστρέψει το οικόπεδο στον Δήμο.

Ο αντιδήμαρχος Θάνος Θεοδώρου έδωσε συγχαρητήρια στον δήμαρχο για την υπομονή του. «Υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να προασπίσει το συμφέρον του Δήμο; Αν όχι γιατί είστε μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Δώσαμε όρκο και έχω μείνει έκπληκτος».

«Ένα μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων σε ό,τι έχει να κάνει με εμένα και τη δημοτική αρχή και τις επιτυχίες της βγάζουν σπυράκια. Περιμένετε και θα δείτε. Πολύ σύντομα άνθρωπος δεν θα σας μιλάει. Α ρε νούμερα, κουράστηκα μαζί σας» τους είπε ο δήμαρχος.

Ακόμη ο κ. Μπέος δήλωσε και επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και στις επόμενες εκλογές. «Είχα σκοπό τον κ. Αποστολάκη και τον κ. Παπαδούλη να τους συμπεριλάβω στο ψηφοδέλτιο, να τους βάλω σε θέσεις αλλά με τη συμπεριφορά τους δεν θα το κάνω». «Ο Παπαδούλης σου έριξε πατσαβούρα» του απάντησε ο Παπαδούλης.

Θετικά στη διεκδίκηση ψήφισε η Νάνσυ Καπούλα, λευκό ο κ. Παπαδούλης, ενώ ο Ι.Αποστολάκης απείχε της ψηφοφορίας. Ο κ. Ριζόπουλος αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Στο δημοτικό συμβούλιο κατατέθηκε και πρόταση ψηφίσματος της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» με το οποίο καταγγέλλονται οι προωθούμενες αλλαγές του νομοσχεδίου των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο δεν συζητήθηκε, με τον Αχ.Μπέο να καλεί τους επικεφαλής να φέρνουν θέματα που να αφορούν την πόλη.
«Κινδυνεύει και το δικό μας πανεπιστήμιο να έχει κατάργηση τμημάτων. Αν αυτό δεν αφορά την πόλη, τότε τι;» αναρωτήθηκε ο κ. Αποστολάκης.
«Θα ενημερωθούμε για το νομοσχέδιο και θα φέρουμε το θέμα σε ειδική συνεδρίαση τον Φεβρουάριο» του απάντησε ο Αχ.Μπέος, ο οποίος κάλεσε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό προκειμένου να γίνονται δια ζώσης οι συνεδριάσεις.

«Προηγείσαι δήμαρχε λόγω ηλικίας. Προηγείται η τρίτη ηλικία», σχολίασε καυστικά ο Ι. Αποστολάκης.
«Θα έδινα τη σειρά μου σε κάποιον που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Έκανα πρόσφατα τεστ αντισωμάτων και μου είπαν οι γιατροί μέχρι τον Ιούλιο να μην κάνω το εμβόλιο» του απάντησε ο Αχ.Μπέος.

Στο μεταξύ κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροποποίηση της Κανονιστικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στους δρόμους λειτουργίας λαϊκών αγορών Δήμου Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το