Οικονομία

Την δυνατότητα δημιουργίας APS μελετά η κυβέρνηση

Με τις αρμόδιες Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των συναλλαγών στο ΧΑ συνεχίζεται η συζήτηση για το μέλλον και τις προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά τη “Μαύρη Τετάρτη” και την “βουτιά” των τραπεζικών μετοχών.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η κυβέρνηση διερευνά, κατόπιν πρότασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Production Scheme (APS), ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, πρόσθεταν οι ίδιοι, θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Την Πέμπτη, ο γενικός δείκτης αλλά και ο τραπεζικός δείκτης έκαναν σημαντικό “ρίμπαουντ” και σε αντίθεση με τη «Μαύρη Τετάρτη» έκλεισαν με θετικό πρόσημο σημειώνοντας κέρδη. Η αγορά ανέκαμψε μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 5,80% και προκάλεσε μέχρι και κυβερνητική σύσκεψη, την πρώτη με αυτή την αφορμή, αλλά και σειρά τοποθετήσεων και επαφών αρμόδιων φορέων

Η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Στην κατεύθυνση αυτή, νέα σύσκεψη αυτή την φορά στο υπουργείο Οικονομικών και με αντικείμενο την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης παρουσία του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.
Ο κ. Γκότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων». Προσέθεσε δε, πως «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση έκανε λόγο για “κερδοσκοπικές πιέσεις” που έριξαν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, ενώ λίγο νωρίτερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών έριχναν το… “φταίξιμο” σε δημοσίευμα του Bloomberg. Στο θέμα επανήλθε με παρέμβαση του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: “Οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση. Έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους. Πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Η πρόκληση για τα κόκκινα δάνεια είναι αντιμετωπίσιμη. Μην λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν. Δεν είναι αλήθεια αλλά δεν είναι και σωστό”.

Bloomberg: Εξετάζεται σχέδιο για bad bank
Την ίδια στιγμή, νέο δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια “bad bank” προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες στον περιορισμό των “κόκκινων” δανείων.

Η Ελλάδα σχεδιάζει τη δημιουργία «οχημάτων» για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, μετά το sell off τραπεζικών μετοχών που ανέδειξε τις αμφιβολίες των επενδυτών για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, δήλωσαν τρεις ξεχωριστές πηγές στο Bloomberg. Σύμφωνα με το σχέδιο που επικαλείται το Bloomberg, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, η χώρα θα δημιουργήσει ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με βάση το οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» κάποια από τα «κακά» δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους. Τα SPVs θα εκδώσουν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονται από κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διαθέσουν σε επενδυτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg. Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, βοηθώντας στην ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων, προσέθεταν.

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιον
Τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εξέφρασε από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τον Τύπο, εάν η Επιτροπή θα δεχθεί τη διενέργεια προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων τραπεζών με κρατική εγγύηση (asset protection scheme) -το σενάριο δηλαδή για bad bank- o M. Σχοινάς απάντησε ότι η Επιτροπή δε σχολιάζει επιμέρους θεσμικά όργανα, αλλά πρόσθεσε ότι, σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών τραπεζών.

«Χάρη στο επιτυχημένο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης το 2015, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις και τώρα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στη διαδικασία επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να το αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, κάτι το οποίο θα υποστηριχθεί από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε, τέλος, ο Μ. Σχοινάς.

Πολιτικές κόντρες στο απόηχο της “Μαύρης Τετάρτης”
Όπως ήταν επόμενο, οι εξελίξεις πέρασαν και στο πολιτικό πεδίο, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη, να δηλώνει ότι “δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και τα κόμματα δεν πρέπει να δείχνουν ανευθυνότητα με τη στάση τους” και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί εμμέσως τη ΝΔ ότι υπονομεύει την ελληνική οικονομία. Από τη μεριά της, η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία, παράπεμψε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 15 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ: “Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέσα από ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για να μας εμπιστευθούν και πάλι οι επενδυτές”.

Παρέμβαση και από τον ΣΕΒ
Παρέμβαση-μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα την πολιτική τάξη για την οικονομία έστειλε την Πέμπτη και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Φέσσας, σημειώνοντας ότι το οικονομικό κλίμα πλέον «έχει χαλάσει» και θα επιδεινώνεται όσο βαίνουμε προς εκλογές. Στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της ΜRB με τίτλο «Ο σφυγμός του επιχειρείν», ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι «το κλίμα έχει χαλάσει» σε σχέση με την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι και η ανάπτυξη της οικονομίας δεν υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ.
«Το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, που αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν» ανέφερε. Τα νούμερα «δεν επαρκούν για να μοιραστούν χρήματα που δεν υπάρχουν» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας για χαμηλές πτήσεις. «Χάνεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, άρα δεν υπάρχουν έσοδα από τα δάνεια, μόνο έξοδα» παρατήρησε ο κ. Φέσσας.

Πως έκλεισε το Χρηματιστήριο την Πέμπτη
Μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν με τον τραπεζικό δείκτη να ανακτά χαμένο έδαφος, κλείνοντας με κέρδη.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 676,36 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,43%%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 682,20 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο έως και 2,35%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 91,482 εκατ. ευρώ ενώ διακινήθηκαν 68.637,824 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,45%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς +9;23%, της Εθνικής +8,97%, της Eurobank +8,57% και της Alpha Bank +7,63%.

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν -3,29% της Coca ColaHBc -2,60% και της ΕΥΔΑΠ -2,59%,
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των τραπεζών +8,31% και του Πετρελάίου +3,43%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες των Τροφίμων -2,56% και των Κατασκευών -2,43%.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Εθνική, με 27.936.208 και 13.761.295 μετοχές αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 23,177 εκατ, και η Eurobank με 16,187 εκατ.
Ανοδικά κινήθηκαν 61 μετοχές, 41 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Προοδευτική +12,35% και Πειραιώς +9,23%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Παίρης -29,52% και της Fieratex -23,37%.

Φωτογραφία: Eurokinissi
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το