Τοπικά

Την άνοιξη τα έργα αποκατάστασης των υποδομών στο Πήλιο

Προτεραιοποίηση αναγκών, πόροι και ανθεκτικότητα των έργων, είναι το τρίπτυχο των προϋποθέσεων προκειμένου να ξεκινήσουν οι αποκαταστάσεις των υποδομών που άφησαν πίσω τους «πληγωμένη» τη Μαγνησία οι δύο κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias». Ο στόχος είναι την άνοιξη να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα.
Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, που χθες συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Νοτίου Πηλίου με θέμα την αποκατάσταση των ζημιών και τα μέτρα πρόληψης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, με κορυφαίους τον αν. υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νικ. Παπαθανάση, τους υφυπουργούς Υποδομών Ν. Ταχιάο και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλο. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, εκτίμησε ότι στη διάρκεια των δύο μεγάλων πλημμυρών έγινε το καλύτερο δυνατό, με δεδομένο ότι επρόκειτο για φαινόμενα πρωτόγνωρα και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει συζήτηση για την κάλυψη των αναγκών. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε, σημείωσε, πως ούτε οι πόροι είναι ανεξάντλητοι ούτε ο χρόνος σύμμαχός μας και συμπλήρωσε πως πρέπει στρατηγικά να αναθεωρηθούν πολλοί στόχοι και τη θέση τους να καταλάβουν έργα απαραίτητα για την ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα που προέκυψε στη Θεσσαλία αφορά όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες.

Ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι οι ανάγκες καταγράφονται με στόχο μέχρι τα Χριστούγεννα να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός των απαραίτητων επεμβάσεων με έμφαση στην ανάταξη των καταστροφών και την προστασία των υποδομών που θα ανακατασκευαστούν. «Στο Πήλιο έχουμε κάνει καταγραφή, ξέρουμε ποιες είναι οι μεγάλες γέφυρες του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ζαγοράς. Στόχος μας είναι την άνοιξη να στήσουμε τα πρώτα εργοτάξια και να προτεραιοποιήσουμε τα έργα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους δήμους», ανέφερε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα, σε συνδυασμό με τον χρόνο και όλοι μαζί να συμφωνήσουμε στο πώς θα προστατέψουμε ανθρώπους και υποδομές».

Ο αν. υπουργός Οικονομίας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Ο αν. υπουργός Οικονομίας μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και αναγνώρισε ότι η καταστροφή αφυπνίζει για μία κλιματική κρίση που είναι πλέον γεγονός. Αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν, ενώ ακόμη τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονταν σε εξέλιξη, προκειμένου να δοθεί γρήγορα η βοήθεια στους πληγέντες και σημείωσε ότι στη Θεσσαλία η ζημιά που προκλήθηκε σε πρώτη προσέγγιση ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ. Σημείωσε δε, πως η εύρεση πόρων είναι σε άμεση εξάρτηση από τη δημοσιονομική ικανότητα της χώρας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην παροχή βοήθειας στη Θεσσαλία.
Για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία είπε ότι τα έργα έχουν ξεκινήσει με ταχύτατες διαδικασίες, εκτός της τυπικής διαδικασίας και επανέλαβε πως «εάν δεν είχε τη δημοσιονομική ικανότητα η πατρίδα μας δεν θα μπορούσαμε να βασιστούμε στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Αυξήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο για τις φυσικές καταστροφές και η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει στα κομμάτια των πόρων και της οργάνωσης, ένα βήμα μπροστά».

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε πως κράτος και δήμοι κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα μεγάλο έλλειμμα, της απουσίας του κράτους να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τους αγρότες. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κυβερνητική αρωγή και την ένταξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο καθεστώς των επιχειρήσεων, ώστε να λαμβάνουν γρήγορα αποζημιώσεις. Συμπλήρωσε πως οι πληγέντες λαμβάνουν το 35% των αποζημιώσεων, ενώ έχουν δοθεί αποζημιώσεις για ζημιές σε οικοσυσκευές σε 15.000 νοικοκυριά. «Μέχρι τώρα η κρατική αρωγή καλύπτει το κομμάτι της απώλειας. Σιγά σιγά βλέποντας πώς εξελίσσεται το κομμάτι της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει να αναπτύξουμε μία κουλτούρα ασφάλισης, πρωτίστως στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στις μικρές και τα σπίτια. Να βρούμε υβριδικά σχήματα για να ταιριάξει η αγορά με το κράτος. Δεν ξέρω πότε θα το φτιάξουμε, αλλά θα πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο. Έχουμε και μία σειρά από μέτρα που έρχονται ad hoc και βοηθούν. Σε κάθε στιγμή προσαρμόζουμε το πλαίσιο στα νέα δεδομένα σε συνεργασία με τους φορείς, τους ΟΤΑ και ακούμε τους πολίτες. Θα συνεχίσουμε την υλοποίηση του σχήματος της κρατικής αρωγής μέχρι να φτάσουμε στο σημείο μέσα από γρήγορες διαδικασίες ώστε να παίρνει όσο πιο γρήγορα ο πολίτης που τα δικαιούται τα χρήματα. Σε αυτό είστε όλοι συνεργάτες».
Τέλος, στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, αναφέρθηκε στη ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμη το Πήλιο και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν, ενώ για το έργο της τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποκατάσταση των ζημιών είπε χαρακτηριστικά πως «δεν το βάζουμε κάτω, αλλά ο δήμος Νοτίου Πηλίου με τον προϋπολογισμό του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην αποκατάσταση». Έθεσε δε ζητήματα οδικής ασφάλειας και πρόληψης, έκανε αναφορά στο θέμα το Παγασητικού και κατέληξε πως «αναμένουμε από την κυβέρνηση να ληφθεί σοβαρά υπόψη η θωράκιση και προστασία του Παγασητικού και η αποκατάσταση των ζημιών στον κάμπο».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μεσολόγγι: «Ο βάλτος κρύβει μυστικά, κάποιος ψεύδεται» λέει ιδιωτικός ερευνητής

«Δεν έχει ειπωθεί όλη η αλήθεια», τονίζει ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, αναφερόμενος στη δολοφονία…

5 Μαρτίου 2024

Εισαγγελική έρευνα για την αλλοδαπή εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη

Εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες ξεκινά η Εισαγγελία πρωτοδικών για…

5 Μαρτίου 2024

Το «Μαζί για το Παιδί», με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε ένα καινοτόμο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Το «Μαζί για το Παιδί», με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε και παρέδωσε στους…

5 Μαρτίου 2024

“Ο πειθαναγκασμός δεν είναι αγάπη” – Εκδήλωση του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου

Tο Eσπερινό Γενικό Λύκειο Βόλου τιμάει την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας και σας προσκαλεί σε…

5 Μαρτίου 2024

Φρέντι Μπελέρης: Κρίθηκε ένοχος από την αλβανική δικαιοσύνη – 2 χρόνια φυλάκιση

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στην Αλβανία καταδίκασε τον Φρέντι Μπελέρη,…

5 Μαρτίου 2024

Άργος: Ξυλοκόπησε γυναίκα με γκλοπ στη μέση του δρόμου

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Άργος με μια γυναίκα να ξυλοκοπείται από…

5 Μαρτίου 2024