Πολιτισμός

Τιμητική εκδήλωση για τον φιλόλογο – συγγραφέα Κωνσταντίνο Γανωτή

Τον Βολιώτη φιλόλογο και συγγραφέα Κωνσταντίνο Γανωτή θα τιμήσει ο φορέας της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός – για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, στις 7:30΄ το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης (Ανθ. Γαζή και Κ. Καρτάλη).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση πραγματοποιείται ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού, της αναγνώρισης και της τιμής που η τοπική εκκλησία και η γενέθλιος πόλη οφείλουν στο πρόσωπό του. Προσδοκία όλων είναι να φωτιστεί κάθε πλευρά του πολύμορφου έργου του Κωνσταντίνου Γανωτή μέσα από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις καταξιωμένων ιεραρχών και ανθρώπων της καθημερινής δράσης, αλλά και βιωματικές ενθυμήσεις των συνεργατών και μαθητών του, οι οποίοι τον γνώρισαν προσωπικά και διδάχτηκαν από αυτόν.
Ιδιαίτερα γνωστή είναι η βιβλιογραφία και η αγάπη του για τους νέους γονείς και προπάντων για τα παιδιά. Συνηθίζει να αναφέρει:
“Οι νέοι μας έχουν παράπονα και προβληματισμούς, που θα τους αντιληφθούμε ακούγοντας τους ίδιους. Πρέπει να ακούσομε τα παιδιά μας, για να τα κατανοήσομε, να εντοπίσομε τι είναι αυτό που τους λείπει, τί είναι αυτό που τα φοβίζει. ”
Μάλιστα τους παρακαλεί να τον καλέσουν στα …πάρτι τους για να μιλήσουν για τις αγωνίες τα θέματά τους και τα όνειρα που έχουν για το μέλλον τους.
Τον Κωνσταντίνο Γανωτή θα τιμήσει ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, απονέμοντάς του τον «Χρυσούν Σταυρό» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Παράλληλα θα αναφερθεί στην γνωριμία, την συνεργασία του και την προσφορά του Κωνσταντίνου Γανωτή στην τοπική εκκλησία.
Για το έργο και την τεράστια συμβολή του τιμώμενου συγγραφέα στην ελληνική παιδεία θα μιλήσουν ο Μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και ο Νικόλαος Σαμπαζιώτης, Σύμβουλος Επικοινωνίας και υπεύθυνος των «Εκδόσεων Αρχονταρίκι».
Εξαιρετικής σημασίας και συναισθηματικής αναφοράς είναι και η μουσική εκδήλωση που θα πλαισιώσει την τιμητική εκδήλωση. Τα παιδιά του τιμώμενου συγγραφέα, π. Γεώργιος και Στέφανος Γανωτής, θα παρουσιάσουν ένα εξαίρετο μουσικό πρόγραμμα.
Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργήσει έκθεση των δεκάδων βιβλίων που συνέγραψε ο Κωνσταντίνος Γανωτής.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Διευθυντής του Ρ/Σ τις Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία», δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής

ganoths-po
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Κωνσταντίνος Σταύρου Γανωτής γεννήθηκε στον Βόλο το 1933 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε επί διετίαν βοηθός στην έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε γυμνάσια της Κύπρου, της Εύβοιας και ως γυμνασιάρχης στα γυμνάσια Κερατσινίου και Κολωνού.
Το έτος 1983, μετά την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια, ίδρυσε τα λεγόμενα “κρυφά σχολεία” σε ιερούς ναούς του Κολωνού, όπου με τη συνεργασία της συζύγου του Ειρήνης Πολυκρέτη και άλλων συναδέλφων διδάχτηκαν τα αρχαία ελληνικά με τρόπο και επιλογές κειμένων, που απετέλεσαν πρότυπο για τη σύνταξη των εγχειριδίων, με τα οποία επανήλθε ἡ διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια.

Διετέλεσε συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ομιλεί τακτικά σε πνευματικές συγκεντρώσεις των ιερών ναών Άγιου Ανδρέου οδού Λευκωσίας και Όσιας Ξένης Κάτω Πατησίων καθώς και σε σχολές γονέων σε διαφόρους Ιερούς Ναούς των Αθηνών και της επαρχίας.

Ως μέλος της επιτροπής διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής γλώσσας συνέταξε αναλύσεις λειτουργικών κειμένων για την διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας. Τέλος, μεταξύ άλλων βραβεύσεων, τιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου για το έργο του στην ερμηνεία και διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το