Τοπικά

Τιμήθηκε ο πανεπιστημιακός Βασίλης Αναγνωστόπουλος σε εκδήλωση του 13ου Δημοτικού σχολείου

Τιμητική εκδήλωση για τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέα κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο 13ο Δημοτικό Βόλου, όπου οι μαθητές των δύο Τμημάτων της Β’ Τάξης έγραψαν δικά τους παραμύθια και τα παρουσίασαν στο κοινό.
Η χθεσινή εκδήλωση ανέδειξε τη σύνδεση των λαϊκών παραμυθιών με την παιδική ηλικία και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει μέσα από τις αξίες, τα ήθη και τους χαρακτήρες των ηρώων τους.
Η ατμόσφαιρα στον χώρο της εκδήλωσης ήταν γιορτινή με τους μικρούς μαθητές να γίνονται οι ίδιοι μικροί παραμυθάδες παρουσιάζοντας στον σημαντικό πνευματικό άνθρωπο του τόπου μας τα παραμύθια που έγραψαν.

Οι δύο δασκάλες της Β’ Τάξης κ.κ. Λία Τσαλαβρέττα και Θάλεια Αδάμου νουθέτησαν και καθοδήγησαν τα μικρά παιδιά στη συγγραφή των δύο ομαδικών ιστοριών, ερχόμενα έτσι σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του λαϊκού παραμυθιού και της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας.
Το πολύπλευρο έργο του ομότιμου καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλου παρουσίασε ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου για θέματα πληροφορικής κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης.
Βαθιά συγκινημένος από την αγάπη των παιδιών προς το πρόσωπό του ο κ. Αναγνωστόπουλος που συνοδευόταν από την κόρη και την εγγονή του, μίλησε για την αξία των βιβλίων στη διαμόρφωση των παιδικών ψυχών, ενώ πρόσθεσε πως τα λαϊκά παραμύθια μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά στην παιδαγωγική.
«Παρών» στην εκδήλωση ήταν και ο διευθυντής του σχολείου κ. Παρίσης Παπαϊωάννου που υποστήριξε τη δράση των εκπαιδευτικών. Επίσης παρευρέθηκαν οι γονείς των μαθητών αλλά και μαθητές Νηπιαγωγείου.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς πρόσφεραν στο τιμώμενο πρόσωπο ένα ξύλινο καραβάκι το οποίο σηματοδοτεί το ταξίδι, όπως ο αναγνώστης μπορεί και ταξιδεύει διαβάζοντας ένα βιβλίο, ένα παραμύθι.
Η κ. Τσαλαβρέττα ανέφερε πως «τιμήσαμε ένα σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο, τον κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο που έχει αφήσει τη δική του μεγάλη σφραγίδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Το μεγάλο του πνευματικό έργο είχαν την τύχη και τη χαρά να γνωρίσουν οι μαθητές μας αλλά και οι γονείς σε μια εκδήλωση με την οποία θελήσαμε να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με ένα ξεχωριστό συγγραφέα και να τα δείξουμε ότι οι άνθρωποι που γράφουν τα παραμύθια, είναι υπαρκτά πρόσωπα».
Η ίδια πρόσθεσε πως «τα δύο τμήματα της Β’ Τάξης υλοποίησαν δράση για τη φιλαναγνωσία και οι μαθητές γνώρισαν την αξία του λαϊκού παραμυθιού, κατανόησαν τη σημασία των ηθών και των χαρακτήρων των ηρώων και πώς επηρεάζουν το πλάσιμο των προσωπικοτήτων τους, ενώ μυήθηκαν στην πολιτιστική μας κληρονομιά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το