Πολιτισμός

Τιμήθηκε ο Νίκος Χαρατσής στην παρουσίαση της συλλεκτική έκδοσης από τη «Μαγνήτων Κιβωτό»

Παρουσιάστηκε χθες στο κτίριο Τσικρίκη, παρουσία πολύ κόσμου, η επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο 2020 από τη «Μαγνήτων Κιβωτό», η έκτη κατά σειρά θεματική έκδοση – ημερολόγιο αποτελώντας μια εκδοτική σειρά (Λαϊκός πολιτισμός και Τοπική Ιστορία) που προσπαθεί να επιτύχει την καταγραφή και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Η επιλογή του φετινού θέματος της έκδοσης, αλλά και του λογότυπου του θεματικού έτους συνδυάζει τον συμβολισμό για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τα επιτεύγματα και την παρέμβαση του ανθρώπου μέσα στη φύση με το παραδοσιακό γεφύρι με την τέχνη και την τεχνολογία. Επιλέχτηκαν πέτρινα τοξωτά γεφύρια από ολόκληρο το Πήλιο, καθώς και από το βουνό της Όθρυος, καταγραφή των οποίων έκανε με μεγάλη αγάπη και ακρίβεια ο ερευνητής Νίκος Χαρατσής το 1992 (πρώτη έκδοση) του βιβλίου «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια στο Πήλιο». Για τον λόγο αυτό επιλέχτηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση να τιμηθεί ο Νίκος Χαρατσής.
Στην εκδήλωση τιμής παραβρέθηκαν οι δύο κόρες του, Ιφιγένεια και Ελένη, τα εγγόνια του, καθώς και η σύζυγός.
Η κ. Ιφιγένεια Χαρατσή τόνισε πως «είναι μία μέρα με συγκινησιακή φόρτιση, κατά την οποία έχουν έρθει μνήμες στο μυαλό μας. Αισθανόμαστε περήφανοι και χαρά για την τιμή, που αναγνωρίζεται το έργο του μετά από τόσα χρόνια» για να προσθέσει ότι ο πατέρας της «ιχνηλάτησε» παραδοσιακά καλντερίμια στον Παρνασσό, στην Όθρυ, στον Όλυμπο, ξεκινώντας βέβαια από το Πήλιο και στη συνέχεια κατέγραψε τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

«Δυστυχώς έμεινε σε χειρόγραφο το έργο του «Οι σφουγγαράδες» που δεν πρόλαβε να το εκδώσει» σημείωσε για να συμπληρώσει πως ήταν το μεράκι του. «Πάντα του άρεσε η φύση και αποφάσισε κάποια στιγμή να αφήσει την ιατρική και να ασχοληθεί με αυτό που τόσο πολύ αγαπούσε» κατέληξε.
Από την πλευρά της η κ. Ελένη Χαρατσή τόνισε πως η χθεσινή ήταν μια πολύ ιδιαίτερη μέρα. «Όλοι τον έχουμε στο μυαλό μας ακόμα πιο έντονα σήμερα. Τον θυμάμαι με ένα σακίδιο στην πλάτη και με τα άρβυλα. Από μικρές μας έπαιρνε μαζί του και τον θυμάμαι να μας λέει ότι «μπορούμε, συνεχίστε, δεν είναι τίποτα, θα ανεβούμε»».
Η ίδια σημείωσε πως ο πατέρας της αυτό που άφησε στις επόμενες γενιές «είναι να εξάπτει λίγο τη φαντασία, ώστε να ανακαλύψουν τη φύση, το Πήλιο, τα γεφύρια, την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις ομορφιές που έχει ο πολιτισμός μας».

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την προβολή ολιγόλεπτης ψηφιακής απεικόνισης από τον Θοδωρή Σδρούλια, αρχιτέκτονα – δημοσιογράφο. Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππιτζής και ο Γιώργος Γκράσσος, διευθυντής 14ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου 2020. Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος έκανε και την απονομή τιμητικής διάκρισης στις κόρες του αείμνηστου Νίκου Χαρατσή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το