Τοπικά

Τιμήθηκε ο 96χρονος αγωνιστής Ν. Σαμούρης από τον Σύλλογο Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης

Τον 96χρονο αγωνιστή της Αντίστασης Νίκο Σαμούρη που φυλακίστηκε και κατέληξε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Λάντσεντορφ της Αυστρίας, απ’ όπου κατάφερε να δραπετεύσει μετά τη θανατική ποινή που του είχε επιβληθεί, τίμησε χθες σε εκδήλωση ο Σύλλογος Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης «ΣΙΜΕΑ».
Ο βραβευθείς εμφανώς συγκινημένος εξιστόρησε όσα έζησε τα δύσκολα εκείνα χρόνια και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία να τον τιμήσουν.

Ο κ. Σαμούρης ανέφερε πως «νιώθει ακόμη νέος παρά τα όσα πέρασε εκείνη την εποχή. Με συνέλαβαν σε ηλικία 18- 19 ετών λόγω της συνεργασίας που είχα στην Αντίσταση με άλλους τρεις και τις πληροφορίες που λαμβάναμε από Εγγλέζους που κρύβαμε στο Πήλιο το 1944. Γλιτώσαμε αρκετές φορές αλλά φαίνεται ότι κάποιοι μας πρόδωσαν και οδηγηθήκαμε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Λάντσεντορφ που ήταν και φυλακή, όπου δικαστήκαμε ως κατάσκοποι και καταδικαστήκαμε σε θάνατο. Μεταφερθήκαμε σε ειδική φυλακή για ανθρώπους που θα εκτελούνταν και μείναμε εκεί για ένα χρόνο, όπου βιώσαμε απίστευτες καταστάσεις με ξυλοδαρμούς για να ομολογήσουμε με ποιους συνεργαζόμασταν. Μέχρι τελευταία στιγμή δεν μαρτυρήσαμε τίποτα. Μας ξύρισαν τα κεφάλια, μας έβαλαν κόκκινες στολές και μας πήγαν για εκτέλεση 800 περίπου άτομα από διάφορες χώρες, αλλά οι σύμμαχοι βομβάρδισαν και καταφέραμε να δραπετεύσουμε».

Ο γραμματέας του Συλλόγου Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης «ΣΙΜΕΑ» Απ. Αποστολάκης τόνισε ότι «θέλουμε κάθε χρόνο την 25η Νοεμβρίου που είναι η επίσημα αναγνωρισμένη από το ΠΑΣΟΚ ημέρα της Εθνικής Αντίστασης να την τιμήσουμε για να μην ξεχαστεί. Θέλουμε πάντα να τιμώνται οι αγωνιστές, δεν θέλουμε να ξεχνούμε τις διώξεις που έχουν υποστεί και μέσα σε αυτές τις εκδηλώσεις εντάσσεται και η σημερινή.
Από την πλευρά της η αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Ιωάννα Λαλιώτου, επισήμανε ότι «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πάντα συνεργάζεται και στηρίζει αυτές τις δράσεις, καθώς θεωρούμε ότι είναι σημαντικές. Έχουν έντονο κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο, αφού απευθύνονται στο σύνολο της κοινωνίας και το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει όπου μπορεί».

Να αναφερθεί ότι η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Καβάλα, μίλησε στην εκδήλωση με θέμα Η Ναζιστική εργασιακή πολιτική στην Ελλάδα 1941-1944 – Δουλική εργασία και φυλετικά ζητήματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το