Τοπικά

Τιμήθηκε χθες ο Βολιώτης πανεπιστημιακός Νίκος Αλεξίου – 200 αφηγήσεις Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ

 

Πάνω από 200 αφηγήσεις Ελλήνων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά περιλαμβάνονται στο αρχείο προφορικής ιστορίας που έχει δημιουργήσει ο Βολιώτης λογοτέχνης και καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queen’s College στη Νέα Υόρκη, κ. Νίκος Αλεξίου.
Ο κ. Αλεξίου που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην πατρίδα του τον Βόλο, τιμήθηκε χθες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου – Κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή, ενώ για τη ζωή του Ν. Αλεξίου στον Βόλο, μίλησε ο πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Βοιβηίδας, νομικός και φίλος- συνεργάτης του τιμώμενου, Σωτήρης Γκανάτσιος.
Ο πρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Β. Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως «τιμήσαμε με την απονομή πλακέτας έναν σπουδαίο άνθρωπο, ποιητή και επιστήμονα της πόλης μας που διαπρέπει στις ΗΠΑ».
Ο κ. Αλεξίου είναι ιδρυτής και κύριος ερευνητής του Προφορικού Αρχείου του Ελληνισμού της Ν. Υόρκης, καθώς και διευθυντής της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης Απόδημου Ελληνισμού στο πανεπιστήμιό του, με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση της ελληνοαμερικανικής ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Από το 2010 ξεκίνησα την προσπάθεια με τη συγκέντρωση αφηγήσεων Ελλήνων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ στις δεκαετίες του ’50, ’60 και του ’70. Παράλληλα συλλέγω και αρχεία από τις ελληνικές κοινότητες. Η ιστορία καταγράφει την εμπειρία των μεταναστών, τη ζωή τους στις ΗΠΑ, τη σχέση τους με την Ελλάδα». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ήδη διδάσκει στους φοιτητές του πώς γίνεται η έρευνα με τις αφηγήσεις των Ελλήνων, ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει και συνέχεια. «Ήδη έχουμε συγκεντρώσει 200 και πλέον αφηγήσεις Ελλήνων μεταναστών».
Μάλιστα πρόσθεσε πως «επειδή μου αρέσουν οι συνεντεύξεις, επικοινωνώ με τους ίδιους τους μετανάστες. Στόχος είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί».
Για τη θέση των Ελλήνων στις ΗΠΑ τόνισε πως είναι μία από τις εθνοτικές ομάδες στις ΗΠΑ που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη όσον αφορά στο κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο. «Βέβαια πρέπει να δούμε και τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και πώς η Ελλάδα βλέπει το ζήτημα του απόδημου ελληνισμού. Σκοπός της έρευνας είναι οι Έλληνες των ΗΠΑ να κατανοήσουν τους ελλαδίτες και αντίστροφα».
Στις συλλογές της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες πηγές σχετικά με την ομογένεια στις ΗΠΑ, αρχεία ελληνικών συλλόγων, καθώς και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, βιβλία και έντυπα.
Ο κ. Σωτήρης Γκανάτσιος τόνισε πως «από την ηλικία των οκτώ ετών γνωριζόμαστε με τον Νίκο Αλεξίου και έχουμε πολλά κοινά βιώματα. Πριν λίγες μέρες ο Νίκος Αλεξίου ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, καθώς προσέφερε πολλά για την ευόδωση των σκοπών του μουσείου. Επίσης θα υπάρχει συνεργασία με Queen’s College και με άλλα πανεπιστήμια της νέας Υόρκης που δραστηριοποιούνται στον λιμναίο πολιτισμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το