Τοπικά

Τιμήθηκαν συνταξιούχοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στην πίτα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

Όλο και περισσότερα χρόνια αναγκάζονται να μένουν πλέον στη δημόσια εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί λόγω του νέου ασφαλιστικού. Μάλιστα εκτιμάται ότι στην επόμενη πενταετία το 20-30% των δασκάλων και των νηπιαγωγών θα είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Παρκ» από τον σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπου τιμήθηκαν οι 26 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι που συνταξιοδοτήθηκαν την περασμένη σχολική χρονιά.
Φέτος οι συνταξιούχοι ήταν περισσότεροι από πέρυσι που είχαν ανέλθει στους έντεκα.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος δήλωσε πως «αυτοί οι άνθρωποι για 35 και πλέον χρόνια ήταν ενεργοί στο δημόσιο σχολείο. Και στο πρόσωπό τους τιμούμε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν τη δημόσια παιδεία από τη σύσταση του νεοελληνικού Κράτους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πλέον οι εκπαιδευτικοί παραμένουν περισσότερα χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, γιατί τα χρόνια αναπλήρωσης με τρέχον ασφαλιστικό είναι λίγα, καθυστερεί πολύ η απονομή ολόκληρης της σύνταξης, ενώ έχουν αυξηθεί και τα χρόνια που χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθούν. Με το ασφαλιστικό που κατέθεσε η σημερινή κυβέρνηση δεν αλλάζουν τα χρόνια για τη σύνταξη, αλλά βελτιώνονται κάπως οι αποδοχές. Όμως, όταν οι συνταξιούχοι έχουν χάσει στα χρόνια των μνημονίων μέχρι και το 50% των αποδοχών τους, το να επιστρέφεται ένα 10%, δεν αλλάζει πολύ την κατάστασή τους».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η μέση σύνταξη (κύρια και των ταμείων) ενός εκπαιδευτικού κυμαίνεται στα 1.200 ευρώ με την προϋπόθεση να έχουν τουλάχιστον 35 χρόνια εργασίας.
Το πρόβλημα είναι πως χρειάζεται πολύς χρόνος για να λάβουν το ποσό της σύνταξης. Όπως εξήγησε ο κ. Μούσιος «το πρώτο ερώτημα που μας θέτουν οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, είναι πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να λάβουν την εκκαθάριση της σύνταξης. Ο συνταξιούχος λαμβάνει το 70% της κύριας σύνταξής του, με το που βγαίνει στη σύνταξη και το άλλο 30% χρειάζεται ένας χρόνος. Για τα χρήματα που αναμένει από τα Ταμεία, ΤΕΑΔΥ και Μετοχικό, ίσως να χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για να πάρει τα χρήματα, ενώ για το ποσό του εφάπαξ, ο χρόνος πληρωμής μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τέσσερα χρόνια».

Πάντως ο κ. Μούσιος ανέφερε πως «ενώ τώρα οι συνταξιούχοι άνω των 60 ετών είναι αυτή τη στιγμή ελάχιστοι στα δημόσια σχολεία της Μαγνησίας, εντούτοις σε μια πενταετία θα αποτελούν τουλάχιστον το 20-30%. Και βέβαια δεν θα είναι εύκολο για μια νηπιαγωγό ή έναν δάσκαλο να είναι 67 ετών και να έχει να διαχειριστεί ένα νήπιο ή έναν μαθητή στις πρώτες τάξεις Δημοτικού».
Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος των δασκάλων και νηπιαγωγών είναι 52 ετών και χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για να ανανεωθεί το διδακτικό δυναμικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το