Τοπικά

Τιμήθηκαν ως εθελοντές αιμοδότες δύο ιερείς

Δύο ιερείς, ο π. Κωνσταντίνος Αυγέρης και ο π. Ιωάννης Πράπας που για χρόνια ήταν εθελοντές αιμοδότες, τιμήθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο και διοργανώθηκε από τη Μητρόπολη, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αλληλεγγύη» και τον Σύλλογο Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

«Το αίμα είναι η ίδια η ζωή και είναι καλό να το προσφέρουμε» τόνισαν με νόημα οι δύο ιερείς. Ο ιερέας στον ναό Πέτρου και Παύλου του Κατηχωρίου π.  Ιωάννης Πράπας για 14 χρόνια ήταν εθελοντής αιμοδότης αποτελώντας και ιδρυτικό μέλος του τοπικού συλλόγου.

«Για 14 χρόνια πρόσφερα τακτικά αίμα, ενώ για κάποιο πρόβλημα υγείας δεν μπόρεσα να συνεχίσω. Πάντως προωθώ την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας και στα παιδιά μου για να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου. Και άλλα παιδιά μου ενεργοποιούνται στον τοπικό σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών και άλλα ως στρατιωτικοί προσφέρουν αίμα στις μονάδες» τόνισε ο π. Ιωάννης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να προσφέρουμε αίμα.  Όταν γνωρίζεις πως με τη δική σου συνεισφορά ενδέχεται να κρίνεται η ζωή του συνανθρώπου σου, τότε αναλογίζεσαι, ποια είναι η δικιά σου ευθύνη για μια πράξη. Κάτι παρόμοιο ήταν και το έναυσμα για να γίνω εθελοντής αιμοδότης. Γιατί δεν το κρύβω ότι είχα κάποιους ενδοιασμούς και με τις ενέσεις. Ωστόσο το 1984, όταν περπατώντας στον δρόμο, ενημερώθηκα ότι ένα κοριτσάκι έχει ανάγκη από αίμα της ίδιας κατηγορίας που έχω και εγώ, τότε ξύπνησε μέσα η σκέψη «τι κάθεσαι; Έχεις το ίδιο αίμα με το κοριτσάκι και δεν το προσφέρεις;». Αμέσως ενεργοποιήθηκα, έδωσα αίμα και ένιωσα μέσα μου αγαλλίαση γι’ αυτό που έκανα».

Ο ίδιος παροτρύνει τον κόσμο να προσφέρει αίμα λέγοντας πως «είναι κρίμα στην Ελλάδα να μην είμαστε ευαισθητοποιημένοι με αυτό το σοβαρό ζήτημα».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας  π. Κωνσταντίνος Αυγέρης ανέφερε πως «για 25 χρόνια ήμουν εθελοντής αιμοδότης, όταν προέκυψε κάποιο πρόβλημα υγείας. Βασικά έδινα αίμα μέχρι και πριν τέσσερα χρόνια. Μάλιστα ξεκίνησα να προσφέρω αίμα δύο φορές τον χρόνο, και αυξάνονταν οι αιμοδοσίες ετησίως».

Το μήνυμα που έστειλε ως κληρικός στον κόσμο, ήταν πως «τα πέντε δικά μας λεπτά που αφιερώνουμε για να δώσουμε το αίμα μας, χαρίζει ζωή στα παιδιά που έχουν αναιμία και σε ανθρώπους που το χρειάζονται άμεσα».

Του ΦΩΤΗ ΣΠΑΝΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το