Πολιτισμός

Τίμησαν τον δημιουργό Παλαιολόγο Θεολόγου – Καλλιτεχνικό μνημόσυνο χθες για τον καταξιωμένο ζωγράφο

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ το καλλιτεχνικό μνημόσυνο του ζωγράφου Παλαιολόγου Θεολόγου με την ευκαιρία των τριών χρόνων από τον θάνατό του στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Ο Παλαιολόγος Θεολόγου ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα και μεγάλος καλλιτέχνης της πόλης, ο οποίος ήταν γνωστός και εκτός των τειχών. Ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες της περιοχής, με το έργο του να παρουσιάζεται σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Ίωνες» κ. Άννα Πετσιάβα Παπανικολάου τόνισε ότι «ήταν ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες της περιοχής μας. Πολύ γνωστός στην κοινωνία για τους πολιτικούς του αγώνες και για τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων, αλλά κυρίως για το καλλιτεχνικό του έργο, που παρουσιάστηκε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό», ενώ πρόσθεσε ότι επί δημαρχίας Σκοτινιώτη το 2014 δώρισε στον Δήμο Βόλου 45 έργα του με πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ τον κ. Μαβίδη.

Από την πλευρά της η κ. Χρύσα Δραντάκη, δρ Κοινωνιολογίας Τέχνης και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, τόνισε ότι «ο Παλαιολόγος Θεολόγου ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα και ένας μεγάλος καλλιτέχνης της πόλης μας, ο οποίος ήταν γνωστός και εκτός των τειχών. αι αυτό το πέτυχε πολύ νέος. Αν και δεν μπόρεσε να περάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, το άχτι, όπως το λέει ο ίδιος, και το πείσμα της δημιουργίας, ήταν αυτά που τον έκαναν να αγωνιστεί τόσο πολύ και να συμμετάσχει από πολύ νέος σε μεγάλες εκθέσεις της Αθήνας, να τον εκτιμήσουν καλλιτέχνες όχι μόνο του Βόλου, αλλά και της Αθήνας, και να γράψουν για αυτόν οι πιο έγκυροι τεχνοκριτικοί της δεκαετίας του ’70-’80», για να συμπληρώσει πως «ο Παλαιολόγος Θεολόγου, παρά τους αγώνες, τις εξορίες και τις διώξεις που υπέστη, είχε μια συνέπεια και μία αγωνιστικότητα και στο κομμάτι της δημιουργίας του».

Ο κ. Παναγιώτης Θεολόγου, γιος του Παλαιολόγου Θεολόγου, τόνισε πως «κοιτώντας τους πίνακες του πατέρα μου περνά από τα μάτια μου όλη η ζωή του. Δύσκολη ζωή και δύσκολα χρόνια, αλλά όλα αυτά πέρασαν και φτάνουμε σε ένα σημείο να λέμε ότι όλα αυτά που περάσαμε, φαίνονται μέσα στους πίνακές του».
Ο ίδιος λέει ότι τον θυμάται συνέχεια με μπογιές στα χέρια, στα ρούχα του και να ζωγραφίζει χωρίς να σταματά ποτέ. «Η έμπνευσή του προερχόταν από οτιδήποτε κι αν έβλεπε. Μπορούσε να δει κάτι και να το αποτυπώσει στον πίνακα. Βέβαια δεν αποτύπωνε αυτά που έβλεπε ακριβώς, αλλά αυτά που ήταν από πίσω. Αυτό που είχε στο μυαλό του και στη σκέψη του» ανέφερε για να καταλήξει λέγοντας πως «έμεινε στη συνείδηση όλου του κόσμου και ειδικά των Βολιωτών ως ένας μεγάλος ζωγράφος και πρόσφερε ένα «παράθυρο» στον κόσμο, ώστε να μπορεί να κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Ίωνες» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.ΕΠ.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ν. & Ε. Πορφυρογένη της Αγριάς Βόλου. Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Παλαιολόγος Θεολόγου: την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα…», αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ζωγράφου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαγδάρη, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις συγγενών, φίλων και δύο μαθητών του ζωγράφου. Το έργο του ζωγράφου παρουσίασε η Χρύσα Δραντάκη, δρ Κοινωνιολογίας Τέχνης, και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την πιανίστα Νεκταρία Παπαδημητρίου και την ηθοποιό Κατερίνα Αντωνακάκη που ερμήνευσαν αγαπημένα μουσικά κομμάτια, ποιήματα αγαπημένων ποιητών του ζωγράφου. Στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια της επανέκθεσης της δωρεάς του ζωγράφου και της συζύγου του στην ειδική αίθουσα «Παλαιολόγος και Τούλα Θεολόγου» του Πολιτιστικού Κέντρου, καθώς και της έκθεσης έργων που ανήκουν στην οικογένεια του θανόντος στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το