Άρθρα

Τιμή στην Ελληνική Αστυνομία!

Της Χρυσάνθης Βουτσά*

– Ναι, τιμή στην Ελληνική Αστυνομία, επιτρέψτε μου όμως, μακρυά από Ηγεσίες, είτε Φυσικές Ηγεσίες, υψηλά ιστάμενους, είτε Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου. Ναι, τιμή στο καθαυτό Σώμα της Αστυνομίας, στους μάχιμους αστυνομικούς, όπως αυτούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλη Αστυνόμευση), τα πληρώματα των περιπολικών, τα ΜΑΤ, την Υπηρεσία Τροχαίας, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, την Ο.Π.Κ.Ε. (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος).

– Περασμένη Πέμπτη πρωί. Μεγάλη κινητικότητα στους χώρους του Αστυνομικού Μεγάρου. Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας και παρουσία του Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιγνατίου, γνωστού για την ευαισθησία του και προς την Ελληνική Αστυνομία, τιμήθηκαν οι τρεις αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. Είναι αυτοί που, σαν «άγγελοι» – ίσως και θεόσταλτοι, λες κι έσπευσαν επί τόπου με εντολή… Άνωθεν(!), συμφωνείτε Σεβασμιώτατε; – άνοιξαν τα «φτερά» τους, δηλαδή τα χέρια τους, σχηματίζοντας μια αγκαλιά για να δεχθούν από μεγάλο ύψος – την πεζογέφυρα του Περιφερειακού – το σώμα ενός 13χρονου κοριτσιού που ο νεανικός του έρωτας την οδήγησε στην απονενοημένη ενέργεια να αφήσει το κορμί της σε ελεύθερη πτώση στο κενό!

– Πρόκειται για τους αρχιφύλακες της ΔΙ.ΑΣ. κ.κ. Αχιλλέα Καραμπουτάκη, Απόστολο Κουσιαλάκη και Μάρκο Μάκαρη, τους οποίους πρώτος θέλησε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει ο πατέρας του κοριτσιού, με λόγια απλά εκφράζοντας την άπειρη ευγνωμοσύνη του. Είπε αυτολεξεί:
«Θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία για την εκπαίδευση που παρέχει στους άνδρες της. Χάρη σ’ αυτούς έχω κοντά μου το παιδί μου!»

Στη συνέχεια και η μητέρα απευθυνόμενη προς τους τρεις αστυνομικούς είπε τα εξής: «Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί μπορώ και αγκαλιάζω πάλι το παιδί μου!»

 – Η οικογένεια έδωσε σύσσωμη το «παρών» (έχουν κι άλλα παιδιά). Η ευγνωμοσύνη τους δεν περιορίστηκε μόνο στα λόγια! Ο πατέρας έκανε μια δωρεά χρηματικού ποσού για τις ανάγκες της Τοπικής Αστυνομίας ενώ – παράλληλα – πρόσφερε και κάποια είδη υπηρεσιακού ρουχισμού για τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης. Σημειωτέον – αν μπορώ να σχολιάσω, αν μου επιτρέπεται – δεν πρόκειται, νομίζω, για οικογένεια μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, μπορεί να κάνω και λάθος. Αυτό έχει αξία – θα μου πείτε – ο πλούτος της ψυχής (!), τον οποίον πλούτο ψυχής η εν λόγω οικογένεια έδειχνε πως διαθέτει, αυτό σίγουρο, κι αν πεις από αξιοπρέπεια αυτή περίσσευε. Όσο για την παρουσία τους στην τελετή πολύ διακριτική, σας διαβεβαιώνω.

– Για το «μεγαλείο» του πατέρα να προσθέσω και την εξής λεπτομέρεια: λένε πως, μετά την πτώση, το κορίτσι και οι αστυνομικοί βρέθηκαν στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και μόλις το πληροφορείται ο πατέρας σπεύδει να δει και να ευχαριστήσει πρώτα τους αστυνομικούς και μετά πήγε στο παιδί του! Για όσους ήσαν παρόντες στιγμές συγκλονιστικές!

– Μετά, τον λόγο πήρε ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Βασίλειος Καραΐσκος ο οποίος είπε τα εξής:
«Σήμερα είναι μια λαμπρή μέρα για την Ελληνική Αστυνομία. Δείχνοντας αυταπάρνηση και αυτοθυσία οι τρεις αρχιφύλακες απέδειξαν εμπράκτως ότι οι αστυνομικοί είναι οι φύλακες – άγγελοι της κοινωνίας μας. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος». 

– Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης μίλησε……. «για το διπλό παράδειγμα που έχουμε να διδαχτούμε κατά τη σημερινή μέρα, αυτό της αυτοθυσίας των αστυνομικών κι απ’ την άλλη την ευγνωμοσύνη των γονέων του 13χρονου κοριτσιού».

Στους τρεις αστυνομικούς ο κ. Ιγνάτιος έδωσε στον καθένα μια εικόνα των Θεσσαλών Αγίων προσθέτοντας τα εξής: «Στο πρόσωπό σας τιμούνται όλοι οι συνάδελφοί σας!» ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Καραΐσκο του είπε: «Σας συγχαίρω που έχετε τέτοιους άνδρες και χαίρομαι που είναι μέρος μιας κοινωνίας που ξέρει να ευγνωμονεί και να ανταποδίδει».

– Από μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας ο Διευθυντής κ. Καραΐσκος επέδωσε στους τρεις αρχιφύλακες, τιμητική πλακέτα, ενώ στον πατέρα του κοριτσιού πρόσφερε την εικόνα του Αγίου Αρτεμίου, προστάτη του Σώματος, ως -συμβολικά- «μεσιτεύσαντα» για τη σωτηρία της κόρης του. Στην ίδια, τη 13χρονη, της δώρισε τη συλλογή ποιημάτων της συμπολίτισσας λογοτέχνιδος κ. Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά «Αγάπης Αλφαβητάρι», η οποία κ. Τσακνάκη ήταν παρούσα και στην εκδήλωση.

– Σ’ αυτή τη σεμνή και συγκινητική τελετή ήσαν παρόντες – κάτι που ικανοποίησε όλους μας – και οι γονείς των τριών αστυνομικών, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν αφού σ’ αυτούς αναφέρθηκαν τόσο ο Σεβασμιώτατος όσο και ο Αστυνομικός Διευθυντής επαινώντας τους ίδιους για το ήθος των παιδιών τους! Συγκίνησε επίσης και η παρουσία των οικογενειών και των τριών αστυνομικών καθώς είναι έγγαμοι! Μάλιστα, κάποια νήπια, μέσα στην αθωότητά τους, «σπάζοντας» κάπου – κάπου τη σιγή αυτής της σύντομης «μυσταγωγίας» πρόφεραν δυνατά ένα… «Μπαμπά!» βλέποντας λίγο πιο πέρα όρθιο τον τιμώμενο μπαμπά τους! Αυτοί ήταν οι… «μικροί άγγελοι» στο όλο σκηνικό.

– Πριν αναχωρήσει ο Σεβασμιώτατος και εν ενόματι της αμοιβαίας εκτίμησης με τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, θέλησε να αναφερθεί σε στιγμιότυπα όταν συναντιέται με τους αστυνομικούς στους δρόμους της πόλης εν κινήσει: «Όταν εντοπίζουν το αυτοκίνητό μου, είτε εποχούμενοι στις μηχανές είτε στα περιπολικά, με χαιρετούν κι εγώ με ευχαρίστηση τους ανταποδίδω τον χαιρετισμό, άλλωστε προσεύχομαι γι’ αυτούς!».

– Σαν συνέχεια με τα παραπάνω να προσθέσω και το εξής: Δεν πάει πολύ καιρός που η Τοπική Εκκλησία διά του κ. Ιγνατίου δώρισε κάποια αλεξίσφαιρα γιλέκα, συμβολικά! Κατά το στιγμιότυπο της παράδοσης των γιλέκων στο Αστυνομικό Μέγαρο ο Σεβασμιώτατος είπε τα εξής: «Αυτοί που έργο τους είναι να προστατεύουν τις ζωές των συνανθρώπων μας, χρέος μας να νοιαστούμε κι εμείς για τη δική τους τη ζωή!» (αφού η Πολιτεία αδυνατεί ή αδιαφορεί λέω εγώ. Κατά τα άλλα, το πήρατε το μήνυμα; Ο Σεβασμιώτατος έδωσε το….
καλό παράδειγμα!»).

– Μετά το πέρας της εκδήλωσης στον χώρο έξω από την αίθουσα υπήρχε μπουφές με γλυκά και αναψυκτικά. Εδώ τον λόγο είχε το «ωραίο φύλο» της Αστυνομικής Δύναμης! Ένστολες… «αστυνομικίνες», λυγερές και ευκίνητες φρόντιζαν να κεραστούμε όλοι, επισκέπτες και συνάδελφοί τους αστυνομικοί οι οποίοι – ομολογώ – είχαν κατακλύσει την αίθουσα, το αδιαχώρητο, όλη η Αστυνομική Ιεραρχία παρούσα, δεν έλειπε κανένας. Ήλθαν «τιμής ένεκεν» για τους συναδέλφους τους. Τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, που είχαν κι αυτά κατακλύσει την αίθουσα, πήραν συνεντεύξεις απ’ όλους τους φορείς.

– Στη συγκυρία των ημερών, σεβαστοί αναγνώστες, και η υπόθεση «Κουφοντίνα» που δεν θα ήθελα να την προσπεράσω διότι, αν μη τι άλλο, εδώ και καιρό κρατά σε εγρήγορση όλη την Αστυνομική Δύναμη Μαγνησίας που είναι, όχι απλά «στο πόδι», μάλλον… «με το όπλο παρά πόδα», νύχτα – μέρα.

– Οι Αστυνομικές Δυνάμεις χειρίστηκαν με αποτελεσματικότητα την περίπτωση του βαρυποινίτη, τόσο κατά τις μέρες της νοσηλείας του όσο και κατά τη μεταφορά του με προγραμματισμένες κινήσεις από και προς τις φυλακές Κασσαβετείας. Ο κίνδυνος φυγάδευσης ή και δολοφονικής απόπειρας υπαρκτός, με άμεση απειλή τις ζωές των συνοδών αστυνομικών ή και αυτών που τον φρουρούσαν στο Νοσοκομείο. Αυτονόητο, επαγρύπνηση σε 24ωρη βάση. Πάντως, σε ότι αφορά τη μέχρι τώρα εξέλιξη της υπόθεσης Κουφοντίνα, η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας «έδωσε εξετάσεις!». Θα τύχει αναγνώρισης άραγε;

– Τα εύσημα – νομίζω – στον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας κ. Βασίλειο Καραΐσκο που είχε την κύρια ευθύνη, τον πρώτο λόγο, έχοντας στη διάθεσή του δυνάμεις και από τους άλλους θεσσαλικούς νομούς (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα), με τον ίδιον να εγκρίνει ή να προτείνει ενδεδειγμένες κινήσεις, έχοντας μπροστά του έναν αδίστακτο τρομοκράτη «υποστηριζόμενο» έξωθεν με φανατισμό και ως εκ τούτου να αγωνιά ο ίδιος νυχθημερόν (!) για τους αστυνομικούς που τον φρουρούσαν ή τον συνόδευαν. Έγνοια του και οι επικουρικές αστυνομικές δυνάμεις απ’ τους άλλους νομούς που μετακινούνταν τις νυχτερινές ώρες(!) – υπό τον φόβο δυσάρεστου απρόοπτου καθοδόν (τροχαίο) – οι οποίες δυνάμεις προσωρινά ήσαν στη δικαιοδοσία του.

– Ο χειρισμός της υπόθεσης Κουφοντίνα του «έλαχε», «έλαχε» σ’ εκείνον και είναι απ’ τα πρώτα «δείγματα γραφής» του κ. Καραΐσκου -κι όχι τα μόνα βέβαια- αν και ανήλθε στο αξίωμα του Διευθυντή πρόσφατα. Τα εύσημα όμως και στο Επιτελείο του, τους άμεσους συνεργάτες του, για τους οποίους υπερηφανεύεται συχνά και τους οποίους δεν παραλείπει να επαινεί δημόσια και να τους επιβραβεύει για τη συνέπεια στο καθήκον τους, όπως έκανε και για τους τρεις άνδρες στη συγκεκριμένη τελετή, ή, όπως κάνει και για τις -σχεδόν σε καθημερινή βάση- επιτυχίες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών. Ο κ. Καραΐσκος έχει τη μετριοφροσύνη να αποδίδει – να «χρεώνει» – τις επιτυχίες αποκλειστικά στους συνεργάτες του τονίζοντας την αποτελεσματικότητά τους, γι’ αυτό και όταν τις ανακοινώνει, ποτέ -επαναλαμβάνω- ποτέ δεν μιλάει σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο!!!

– Εξάλλου, το μειλίχιο ύφος που χαρακτηρίζει τον κ. Καραΐσκο αφήνει περιθώρια σύγκλισης απόψεων και δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων στον εργασιακό χώρο, όροι θεμελιώδεις για την παραγωγή συλλογικού έργου σε μια Υπηρεσία όπως είναι η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

* Η Χρυσάνθη Βουτσά είναι Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός ΠΕ6

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το