Κόσμος

Τιμή ρεκόρ για τον πρώτο υπολογιστή της Apple

ipologistis

Στην τιμή ρεκόρ των 815.000 δολαρίων πουλήθηκε ένα πρωτότυπο της Apple 1, που θεωρείται το Άγιο Δισκοπότηρο στα ηλεκτρονικά αναμνηστικά.

Οι συνιδρυτές της Apple, Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόσνιακ, έφτιαξαν μόλις 200 από αυτούς τους υπολογιστές το 1976.
Το μοντέλο που δημοπρατήθηκε αυτή την εβδομάδα περιείχε σημάδια πως ήταν ένα πρωτότυπο, ενώ ένας ιστορικός υπολογιστών δήλωσε πως «είναι ένα από τα πρώτα, αν όχι ο πρώτος» υπολογιστής της Apple.

Η «εορταστική έκδοση» του Apple 1 αναμενόταν να φτάσει το ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά τελικά πουλήθηκε για 815.000. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για έναν υπολογιστή Apple 1, το ακριβότερο πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2014 έναντι 905.000 δολαρίων.

Εκπρόσωπος του Charitybuzz δήλωσε ότι υπήρξαν περίπου 80 πλειοδότες, αλλά αρνήθηκε τα δημοσιεύματα που έλεγαν πως υπήρξε μία προσφορά της τελευταίας στιγμής ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, προφανώς επειδή έγινε πολύ αργά.

Το 10% των εσόδων θα πάρει στο Ίδρυμα για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και του Λεμφώματος, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι πλειοδότες που κέρδισαν, Glenn και Shannon Dellimore, δήλωσαν ότι θέλουν να δείξουν τον υπολογιστή σε σχολεία και πανεπιστήμια για να εμπνεύσουν τους νέους.

Ο κος Ντέλιμορ, δήλωσε στο BBC: «Είναι απίστευτο και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για τον πρώτο υπολογιστή της Apple, το Άγιο Δισκοπότηρο των υπολογιστών».

Πιστεύεται ότι δεν υπάρχουν πάνω από 70 Apple 1 ακόμη στον κόσμο. Το μηχάνημα – αρχικά ονομάστηκε «Apple Computer 1» – κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά τον Ιούλιο του 1976 και η παραγωγή του διεκόπη τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, όταν η εταιρεία έστρεψε την προσοχή της στην οικοδόμηση του Apple 2.
Πηγή: BBC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το