Τοπικά

Τιμές – «φωτιά» στα οπωροκηπευτικά – Στα ύψη 38 από 41 προϊόντα το β’ 15ήμερο του Ιουνίου

Την «ανηφόρα» έχουν πάρει τα νωπά οπωροκηπευτικά φέτος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τις τιμοληψίες που διενήργησαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Τμήματος Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 41 προϊόντα, τα 38 εμφάνισαν αύξηση στη μέση τιμή τους και μόλις τρία μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Τμήμα Εμπορίου, τη μεγαλύτερη αύξηση, με 117% σημείωσαν τα αχλάδια (Κρυστάλλια), αφού το β’ 15νθήμερο του Ιουνίου η τιμή ήταν στα 3,74 ευρώ, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 1,72 ευρώ.
Τη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση τιμή καταγράφουν τα πορτοκάλια, με 1,45 ευρώ, όταν το β’ 15νθήμερο του περσινού Ιουνίου ήταν 0,70 ευρώ, αύξηση 107,1% ή 0,75 ευρώ ακριβότερα.
Στην άτυπη λίστα ακολουθούν οι τομάτες β’ με τη μέση τιμή φέτος να είναι στο 1,07 ευρώ και το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2019 στο 0,54 ευρώ, μια αύξηση περίπου 98,1% ή ακριβότερα κατά 0,53 ευρώ.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται τα παντζάρια με τη μέση τιμή το β’ δεκαπενθήμερο του φετινού Ιουνίου να κυμαίνεται στο 1,67 ευρώ, όταν την περσινή αντίστοιχη περίοδο ήταν στο 0,87 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 92% ή 0,80 ευρώ περισσότερο.
Η πρώτη πεντάδα «κλείνει» με το μαρούλι, αφού φέτος καταγράφει αύξηση 87,6% σε σχέση με πέρσι, με τις τιμοληψίες να δείχνουν ότι φέτος το β’ δεκαπενθήμερο στοιχίζουν 1,97 ευρώ και πέρσι 1,05 ευρώ (διαφορά στην τιμή 0,92 ευρώ).

Τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι (προϊόν, μέση τιμή σε ευρώ β’ δεκαπενθήμερο Ιουνίου 2020, μέση τιμή σε ευρώ β’ δεκαπενθήμερο Ιουνίου 2019, ποσοστό αύξησης, αύξηση σε ευρώ):
-Φράουλες, 4,70, 2,57, 82,9%, 2,13.
-Σπανάκι, 3,20, 1,76, 81,8%, 1,44.
-Νεκταρίνια, 2,63, 1,48, 77,7%, 1,15.
-Μήλα Γκραντ Σμιθ, 2,17, 1,23, 76,4%, 0,94.
-Σέλινο, 2,70, 1,60, 68,7%, 1,10.
-Κολοκύθια, 1,50, 0,90, 66,7%, 0,60.
-Τομάτες α’, 1,88, 1,17, 60,7%, 0,71.
-Πορτοκάλια χυμού, 1,10, 0,69, 59,4%, 0,41.
-Ροδάκινα, 2,00, 1,26, 58,7%, 0,74.
-Κουνουπίδι, 2,90, 1,85, 57,7%, 1,05.
-Κρεμμύδια χλωρά, 3,83, 2,44, 57%, 1,39.
-Αγγούρια, 0,57, 0,37, 54%, 0,20.
-Πεπόνι, 1,78, 1,16, 53,4%, 0,62.
-Μπρόκολο, 3,90, 2,55, 52,9%, 1,35.
-Φασολάκια, 3,40, 2,23, 52,5%, 1,17.

Από την 21η έως την 38η θέση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρίσκονται: Βερίκοκα, 2,97, 1,97, 50,8%, 1,00, μήλα Γκόλντεν, 2,18, 1,45, 50,3%, 0,73, μήλα Στάρκιν, 1,87, 1,25, 49,6%, 0,62, κολοκύθια (ανθού), 2,50, 1,68, 48,8%, 0,82, πιπεριές (Φλωρίνης), 2,68, 1,81, 48%, 0,87, λεμόνια, 2,45, 1,66, 47,6%, 0,79, σκόρδα, 0,53, 0,37, 43,2%, 0,16, πιπεριές (Κέρατο), 2,35, 1,65, 42,4%, 0,70, μελιτζάνες (χοντρές), 2,05, 1,47, 39,5%, 0,58, κεράσια, 4,43, 3,21, 38%, 1,22, πιπεριές (γεμιστά), 2,07, 1,52, 36,2%, 0,55, βανίλιες, 3,40, 2,53, 34,4%, 0,87, καρότα, 1,28, 1,00, 28%, 0,28, μπανάνες, 2,09, 1,64, 27,4%, 0,45, πράσο, 2,30, 1,95, 17,9%, 0,35, λάχανο (λευκό), 0,98, 0,88, 11,4%, 0,10, άνηθος, 0,53, 0,49, 8,2%, 0,04, μαϊδανός, 0,50, 0,47, 6,4%, 0,03.
Όπως προαναφέρθηκε, τα νωπά οπωροκηπευτικά που σημείωσαν μείωση στη μέση τιμή, ήταν το καρπούζι (0,51 φέτος, 0,53 πέρσι), τα κρεμμύδια ξερά (0,83 φέτος, 0,90 πέρσι) και οι πατάτες (εγχώριες) (0,73 φέτος, 0,83 πέρσι).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το