Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν επί 30 λεπτά σε πολύ καλό κλίμα

Σε πολύ καλό κλίμα κύλησε η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τζο Μπάιντεν, ανήμερα της 25η Μαρτίου και λίγο μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η συνομιλία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε όπως προαναφέρθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής και την επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Τζο Μπάιντεν απέστειλε μήνυμα με αφορμή την 25η Μαρτίου. «Πριν από ακριβώς 20ο χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση ο Λαός της Ελλάδας κήρυξε την Ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο αμερικανικός λαός συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας. Κατά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες του έθνους μας άντλησαν έμπνευση από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας και το σχηματισμό της πρώτης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου. Λίγες δεκαετίες αργότερα Αμερικανοί φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τι είπε ο Μπάιντεν στη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης τους, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν την απειλή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενώ υπόσχονται στενότερους οικονομικούς δεσμούς εάν η Άγκυρα σταματήσει τις αξιώσεις της για αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το