Τοπικά

Τηλεδιάσκεψη της Κατερίνας Παπανάτσιου με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε σήμερα η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστο Στρατηγόπουλο, τον Αντιπρόεδρο κ. Τριαντάφυλλο Εμμανουηλίδη και τον ταμία κ. Παναγιώτη Σαράφη, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων αυτής.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣΒ, επεσήμανε ότι έχει πληγεί σε βάθος το σύνολο του δικηγορικού κόσμου, καθώς η δραστηριότητα των δικηγόρων έχει ανασταλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατόπιν σχετικών αποφάσεων της Κυβέρνησης, ενώ ακόμη και το μεσοδιάστημα, μεταξύ πρώτου και δεύτερου lockdown, οι δικαστηριακές εργασίες ήταν ελάχιστες.

Αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου από πλευράς Κυβέρνησης, ο κ. Στρατηγόπουλος τόνισε ότι υπήρξαν εξαιρετικά ασθενικά, με τη στήριξη της πολιτείας να περιορίζεται κατά το πρώτο κύμα, στα προγράμματα τηλεκατάρτισης – με τα γνωστά σε όλους προβλήματα– τη μείωση των ενοικίων και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που δεν έλυσαν το ζήτημα της ελλιπούς ρευστότητας. Οι δικηγόροι δε εξαιρέθηκαν απο τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2 και 3, παρότι με απόφαση της Πολιτείας, δεν μπορούσαν να εργαστούν.
Σε σχέση με το δεύτερο κύμα, ο Πρόεδρος του ΔΣΒ ανέφερε ότι είναι θετική η καταβολή επιδόματος του ΟΑΕΔ, ύψους 400 ευρώ, στους δικηγόρους, ωστόσο ανέφερε ότι δεν πρόκειται για μέτρο στήριξης της Πολιτείας, αφού το εν λόγω ποσό είναι καθαρά ανταποδοτικό, με δεδομένο ότι οι δικηγόροι καταβάλλουν επί σειρά ετών εισφορές στον ΟΑΕΔ.

Επίσης, επεσήμανε, ότι η ένταξη, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος, των ελεύθερων επαγγελματιών στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ήταν μεν σημαντική, όμως από τους 42.000 ενεργούς δικηγόρους στη χώρα, ωφελήθηκαν λιγότεροι από 8.000 και μάλιστα με χαμηλά ποσά, λόγω των πολλαπλών κριτηρίων που έθεσε η Κυβέρνηση.

Ο κ. Στρατηγόπουλος ανέλυσε στη Βουλευτή Μαγνησίας, τις προτάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από την επίσημη ανακοίνωση της Ολομέλειας, και οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την οικονομική ενίσχυση μέσω της 5ης και 6ης επιστρεπτέας προκαταβολής- χωρίς συμψηφισμό με την ήδη χορηγηθείσα- την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την εκδίκαση υποθέσεων που δεν απαιτούν μάρτυρες ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, την ένταξη των δικηγόρων σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε και τη σημασία διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων στα μέτρα ενίσχυσης, ώστε να ωφεληθεί από αυτά το σύνολο των δικηγόρων, νέων και παλαιότερων.

Η Κ. Παπανάτσιου με τη σειρά της, συμφώνησε στις προτάσεις που κατέθεσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ενώ στάθηκε και στις κοστολογημένες προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Συγκεκριμένα τόνισε την αναγκαιότητα να χορηγηθεί ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης για να στηριχθούν τα νοικοκυριά, 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί, την αναγκαιότητα κουρέματος ποσοστού των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την αναγκαιότητα χορήγησης μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και την επιδότηση του ενοικίου από το Κράτος, σε αντίθεση με την πρακτική της Κυβέρνησης, που μειώνει τα ενοίκια σε βάρος των εκμισθωτών.

Η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Ταμία του ΔΣΒ για τη γόνιμη συζήτηση, ενώ όλες οι πλευρές ευχήθηκαν η επόμενη συζήτηση τους, να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, χωρίς τα περιοριστικά μέτρα του COVID-19.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το