Οικονομία

Τηλεδιάσκεψη με Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ-Νέα σύνοδος κορυφής τη Δευτέρα στο Βερολίνο

tilediaskepsi

Νέα τηλεδιάσκεψη διάρκειας μιας ώρας είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Από την συζήτηση διεφάνη ότι παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα.

«Οι θεσμοί αγνόησαν την διαπραγμάτευση 4 μηνών»

Η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η συνομιλία διεξήχθη σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα , με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τη θέση ότι «η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι εκφράστηκε «η αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία». Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις».

Η νέα επιικοινωνία των τριών ηγετών έρχεται ελάχιστες ώρες μετά την απόφαση της Αθήνας για αναβολή πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ και των σκληρών απαιτήσεων των δανειστών για μέτρα με βάση την πρόταση που διέρρευσε.

Νέα σύνοδος κορυφής τη Δευτέρα στο Βερολίνο

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αγκελα Μέρκελ έχει καλέσει την Δευτέρα στο βερολίνο για νέα συνάντηση τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν σε αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα απαιτηθεί νέα, τρίτη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος προκειμένου να εκταμιευτεί η τελευταία δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Κυβέρνηση: Ακραίες οι προτάσεις των δανειστών

Ευθεία αντιπαραβολή των προτάσεων των Θεσμών με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου με ένα τρισέλιδο πυκνογραμμένο κείμενο που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ της Πέμτπης.

Όπως αναφέρουν, η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες χθες, Τετάρτη, περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ανταποκρίνονται, μάλιστα, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group και δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω.

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει:

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες χθες, Τετάρτη, περιέχει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ανταποκρίνονται, μάλιστα, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group! Δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει. Αυτή τους η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις –όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις- αλλά είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών στη βάση των επεξεργασιών του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων. Η κυβέρνηση, μάλιστα, συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, η όποια συμφωνία συναρτάται με τέσσερα βασικά σημεία:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές.Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

γ. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα και τέλος

δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Η σύγκριση μεταξύ όχι μόνο των δύο προτάσεων, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, καθώς και με το γνωστό mail Χαρδούβελη, αποκαλύπτει ποιοι θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη και τι συμφέροντα εξυπηρετούν.

Οι θεσμοί ζητούν την ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο και άμεση εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2015. Ζητούν ακόμα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016!

1. Πρωτογενή πλεονάσματα

Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους.

Συνολικά στην 4ετία το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι περίπου 14 δισ. ευρώ [ακόμα και δεν υπολογίσουμε την ανάπτυξη του ΑΕΠ που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσό]. Ανά έτος αναλογεί περίπου σε 3.6 δισ. ευρώ, 5.4 δισ. 3.6 δις, 1.1 δις αντίστοιχα.

2. ΦΠΑ

Δανειστές: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ [1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο]. Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.

Κυβέρνηση: Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά [όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις] θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων [έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα], ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Συντάξεις – ΕΚΑΣ

Δανειστές:

Σύνταξη στα 67! Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν ανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα που είχε υπογράψει ο Γ. Στουρνάρας.
Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο [1,8 δισ. ευρώ!]
Κυβέρνηση:

Καμιά περικοπή σε συντάξεις.
Δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
4. Φάρμακα

Δανειστές: Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6.5% που είναι σήμερα.

5. Ασφαλιστικό σύστημα

Οι δανειστές ζητούν:

Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων [γεγονός που αποδέχεται και η κυβέρνηση].
Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τη σύνταξη.
Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει στην εξάλειψή τους.
6. Εισφορά αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος της να πληρώσουν επιτέλους τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:

* 12.000 – 20.000 ευρώ 0,7%

* 20.001 – 30.000 ευρώ 1,4%

* 30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% [από 1,4%]

* 50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% [από 2,1%]

* 100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% [από 2,8%]

* Πάνω από 500.000 ευρώ` 8,0% [νέα κλίμακα]

7. Φορολογική δικαιοσύνη

Δανειστές:

Ζητούνται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα [όσα, δηλαδή, αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ] για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016, παρά την όποια μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.
Μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών
Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να γίνου ευκολότερες.
Κυβέρνηση: Η κατεύθυνση της φορολογίας δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τον πυρήνα όλων όσων ευνοήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων –και όχι μόνο- προκειμένου να ανακουφίσει τα χαμηλότερα στρώματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων
Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων
Φόρος πολυτελείας 13% από 10% [αεροσκάφη, ανεμόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα των 2.500 κυβικών και άνω].
Τηλεοπτικές άδειες.
Είσπραξη προστίμων ΚΤΕΟ, ανασφάλιστων οχημάτων.
Περιστολή φοροδιαφυγής και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ μέσω ελέγχων και νομοθετικής δυνατότητας επίλυσης υποθέσεων για να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων.
Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων.
Έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές/μαύρο χρήμα.
Συνεργασία με αρχές χωρών όπου υπάρχουν αποκρυφθέντα κεφάλαια [ήδη υπάρχει τεχνική συνεργασία με Ελβετία].
8. Δημόσιο

Οι δανειστές ζητούν γενναίες μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους!

Πηγή:thetoc

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το