Τοπικά

Τηλεδιασκέψεις του Χρ. Μπουκώρου με την Ένωση Ξενοδόχων και τους δημάρχους των Β. Σπoράδων για την εκκίνηση του τουρισμού

Τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Ζαφείρης και οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών των ενοικιαζόμενων δωματίων των Βορείων Σποράδων, πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, το βράδυ της Παρασκευής, ο οποίος στη συνέχεια συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης και με τους δημάρχους των τριών νησιών. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η εκκίνηση του τουρισμού στη Μαγνησία και στα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Στην τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου συζητήθηκε εκτενώς η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά την πανδημία. Ο διάλογος επικεντρώθηκε στα ζητήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών και της ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών, στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας Σκιάθου, Σκοπέλου και του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου, στη δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού και κυρίως στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι με τις μέχρι σήμερα ενέργειες της κυβέρνησης τα νησιά μας αποτελούν ασφαλείς προορισμούς, καθώς δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα κρούσμα του κορονοϊού. «Πρόκειται για ένα στοίχημα που έχει κερδηθεί και που βάσει αυτής της συνθήκης – της έλλειψης κρουσμάτων- μπορεί να κερδηθεί και το στοίχημα του τουρισμού, αυτή την τόσο ιδιαίτερη θερινή σεζόν που ξεκινά», όπως τόνισε.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι προαπαιτούμενο για όλα αυτά είναι η ουσιαστική στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των νησιών, ζήτημα το οποίο επανειλημμένα έχει θέσει, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερωτήσεις και αναφορές, προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη.

Οι δήμαρχοι των νησιών, Θεοδ. Τζούμας, Στ. Περίσσης και Π. Βαφίνης. τόνισαν ότι δεν θα ήθελαν με τίποτα να τεθεί ζήτημα ασφάλειας τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών. Υπογράμμισαν την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη μετακίνηση τουριστών, από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και των νησιών των Βορείων Σποράδων και κυρίως στο αεροδρόμιο της Σκιάθου που αποτελεί την ουσιαστική πύλη εισόδου επισκεπτών από το εξωτερικό. «Τα νησιά πρέπει να είναι οχυρωμένα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε συνθήκη και η οχύρωσή τους πρέπει να γίνει με την επαρκή στελέχωση των δομών υγείας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη μετακίνηση των κατοίκων από και προς τον Βόλο, τέθηκαν στη συζήτηση. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα μέτρα μετακίνησης που ισχύουν, αδυνατούν να έλθουν εγκαίρως στον Βόλο οι κάτοικοι των νησιών. Οι μετακινήσεις τους γίνονται κατά κύριο λόγο είτε για προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού, είτε για άλλες υποθέσεις προς κεντρικές υπηρεσίες. Το μειωμένο επιβατικό κοινό που δέχεται το πλοίο «Πρωτεύς» έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των κατοίκων. Κύριο αίτημα και των τριών δημάρχων είναι είτε να προστεθεί ακόμη ένα πλοίο, είτε να δρομολογηθεί άλλο μεγαλύτερο, ώστε και τα μέτρα ασφαλείας να τηρούνται και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι. Όπως επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές -και των δημάρχων και του βουλευτή- πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει μεγάλης προσοχής, ώστε να μην χαθεί το κεκτημένο της ασφάλειας λόγω έλλειψης κρούσματος στα νησιά.

Μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νέα κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί από τον χειμώνα, κυρίως στα νησιά, όπου οι κάτοικοί τους εργάζονταν επαρκώς τους θερινούς μήνες σε τουριστικά επαγγέλματα και μπορούσαν να διαβιούν ικανοποιητικά και τον χειμώνα. Ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει δώσει 7-8 δισ. ευρώ για τη στήριξη της αγοράς και των επαγγελματιών, τα οποία δεν προέρχονται από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πρόκειται να δοθούν και δάνεια, χωρίς μνημόνια, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε χώρες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Όσον αφορά στις καταστροφές υποδομών στα νησιά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον Χρήστο Μπουκώρο για την άμεση παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και την έγκριση κονδυλίου αποκατάστασης, 1 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πιστώνεται στους δήμους σταδιακά, βάσει μελετών.
Οι δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον βουλευτή Μαγνησίας για την εποικοδομητική συζήτηση και αποφάσισαν να εγκαινιάσουν έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας, μέσω τηλεδιασκέψεων, ώστε να υπάρχει συχνή και ουσιαστική ενημέρωση για θέματα των Β. Σποράδων.

Στο μεταξύ, νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Χρήστος Μπουκώρος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, στην οποία τέθηκαν συνολικά τα προβλήματα κλάδου, ενόψει της εκκίνησης του τουρισμού και της έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τα ζητήματα που απασχολούν τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων είναι η ασφαλής λειτουργία τους, οι ασφαλείς μετακινήσεις των τουριστών και η ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο βουλευτής Μαγνησίας τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την άρτια επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ισχύουν για την ασφάλεια των επισκεπτών και των επαγγελματιών του τουρισμού. Τέλος, και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να περιμένουν μέχρι τις 15 Μαΐου, οπότε θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των μέτρων για τον τουρισμό από τους αρμόδιους υπουργούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το