Κόσμος

Τη θανατική ποινή σκέφτεται να επαναφέρει ο Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα

Σχέδιο για την αποκατάσταση της θανατικής ποινής πιστεύει πως πρέπει να υποβάλει η τουρκική κυβέρνηση, σε περίπτωση που εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες στο επερχόμενο δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μετά τις 16 Απριλίου, με την άδεια του Θεού, το σχέδιο θα πρέπει να τεθεί στο κοινοβούλιο. Αν περάσει, θα το εγκρίνω» δήλωσε χθες σε προεκλογική συγκέντρωση στην ανατολική επαρχία Ερζουρούμ ο Ερντογάν.

Παρά το γεγονός πως η θανατική ποινή δεν έχει τεθεί σε ισχύ από το 1984, η Τουρκία την κατάργησε το 2004, ως μέρος των μεταρρυθμίσεων για τη διευκόλυνση της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συζητήσεις όμως σχετικά με την επαναφορά της τέθηκαν ξανά επί τάπητος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

«Η 16η Απριλίου θα είναι η ημερομηνία που θα αποφασιστεί αυτό» δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η επαναφορά της θανατικής ποινής θα μπορούσε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη, με τη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων.

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λέει πως θα το εγκρίνει. Ελπίζω να μην το αρνηθεί όταν έρθει η ώρα. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει ήδη πει ναι. Και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συμφωνεί» δήλωσε, προσθέτοντας πως θα τεθεί σε δημοψήφισμα αν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

«Για την επαναφορά της θανατικής ποινής θα πρέπει να υπάρξει μια συνταγματική τροποποίηση, αλλά σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν το εγκρίνει, σας το λέω, πως θα προβούμε σε δημοψήφισμα όπως θα κάνουμε και στις 16 Απριλίου. Θα αφήσουμε το κοινό να αποφασίσει» δήλωσε ο Ερντογάν.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το