Θ Plus

Τι θα συμβεί αν εκραγούν ταυτόχρονα όλα τα ηφαίστεια που υπάρχουν στον πλανήτη Γη;

Είτε πρόκειται για λάβα που πέφτει στη θάλασσα είτε για τον ουρανό που μοιάζει σαν να φλέγεται, η θέα ενός ηφαιστείου που εκρήγνυται εμπνέει δέος, εντυπωσιασμό και φυσικά τρόμο.

Τώρα φαντάσου 1.500 από αυτούς τους γίγαντες τα να εκραγούν ταυτόχρονα. Τόσα είναι τα ενεργά ηφαίστεια στη Γη, συν έναν άγνωστο αριθμό, τα οποία είναι κρυμμένα κρυμμένο κάτω από τον ωκεανό. Κάθε μέρα, μεταξύ 10 και 20 ηφαιστείων εκρήγνυνται κάπου στη Γη, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η πιθανότητα κάθε ηφαιστείου στον πλανήτη να εκραγεί ταυτόχρονα είναι τόσο μικρή που σχεδόν θεωρείται αδύνατη. Τι θα γινόταν όμως αν συνέβαινε; Θα επιζούσε η Γη όπως την ξέρουμε;

«Δεν είναι πιθανό» τονίζει ο Parv Sethi, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Radford στη Βιρτζίνια. «Ακόμα κι αν μόνο τα ηφαίστεια στη στεριά εκτινάσσονταν συγχρονισμένα, τα αποτελέσματα θα πυροδοτούσαν μια περιβαλλοντική αλυσίδα ντόμινο, πολλές φορές πιο ισχυρή από έναν πυρηνικό χειμώνα», συνεχίζει ο Sethi. «Τα πράγματα θα ήταν τόσο άσχημα που προσωπικά δεν θα ήθελα να επιβιώσω σε μια Γη όπως αυτή».

Τι θα συμβεί αν εκραγούν όλα τα ηφαίστεια της Γης;

Πλήρες σκοτάδι
Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι από μία παγκόσμια ηφαιστειακή έκρηξη είναι η τέφρα και τα ηφαιστειακά αέρια. Ο Sethi προβλέπει ότι ένα παχύ στρώμα στάχτης θα κάλυπτε τη Γη, εμποδίζοντας εντελώς το ηλιακό φως.

«Ο πλανήτης θα βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι και αυτό θα καταστρέψει τη φωτοσύνθεση, θα καταστρέψει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας», ισχυρίζεται ο ίδιος. «Η στάχτη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα για έως και 10 χρόνια» πρόσθεσε.

Ωστόσο, δεν είναι κάθε ηφαίστειο στη Γη προετοιμασμένο να αντλεί μεγάλες ποσότητες τέφρας. Μερικά, όπως τα ηφαίστεια της Χαβάης, συνήθως βγάζουν ήπιες ροές λάβας. Ωστόσο, ο κατάλογος των 1.500 πιθανών ενεργών ηφαιστείων, που συντάχθηκε από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, περιλαμβάνει γίγαντες όπως το υπερηφαίστειο Yellowstone, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα λεπτό στρώμα στάχτης.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

«Η όξινη βροχή θα εξαφάνιζε όλες τις καλλιέργειες που επέζησαν από την τέφρα», αποκάλυψε ο Sethi. Τα ηφαιστειακά αέρια περιλαμβάνουν επικίνδυνες ουσίες όπως το υδροχλωρικό οξύ, το υδροφθόριο, το υδρόθειο και το διοξείδιο του θείου, τα οποία ευθύνονται για την όξινη βροχή όταν συγκεντρώνονται ψηλά στην ατμόσφαιρα. Αυτή η όξινη βροχή θα μόλυνε τα υπόγεια ύδατα και την επιφάνεια του ωκεανού. Η όξινιση των ωκεανών θα σκότωνε τα κοράλλια και τα θαλάσσια πλάσματα. Οι εξαφανίσεις θα κατέστρεφαν την τροφική αλυσίδα των ωκεανών, καταστρέφοντας τα ψάρια και οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια ζωή.

Εκρηκτικές ηφαιστειακές εκρήξεις εκτοξεύουν επίσης τέφρα, σκόνη και αέριο στη στρατόσφαιρα. Αυτά τα σωματίδια αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη και μπορούν να ψύχουν σημαντικά τον πλανήτη, έστω και για λίγο. Για παράδειγμα, η έκρηξη του όρους Pinatubo το 1991 – μια από τις δύο μεγαλύτερες εκρήξεις του 20ου αιώνα – έψυξε μέρη του κόσμου έως και 0,4 βαθμούς Κελσίου για δύο χρόνια.

Δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα, αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της παγκόσμιας ψύξης από την τέφρα και τα σωματίδια της στρατόσφαιρας. Αλλά ο Sethi αναρωτήθηκε αν 1.500 ταυτόχρονες ηφαιστειακές εκρήξεις θα κατακλύσουν τα συστήματα της Γης.

«Θα είναι σαν να γυρνάς το κουμπί σε μια σόμπα αερίου στη ρύθμιση ψησίματος», είπε. «Το μόνο ερώτημα είναι εάν πρόκειται να αλλάξει πραγματικά τη σύνθεση της ατμόσφαιρας τόσο πολύ ώστε να έχουμε δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα».

Οι πιο ανθεκτικοί επιβιώνουν

Ποια ζωή λοιπόν θα μπορούσε να επιβιώσει από αυτό το θανατηφόρο ηφαιστειακό ξέσπασμα;

«Θα είναι η εποχή των ακραιόφιλων», προβλέπει ο Sethi. «Αυτοί οι οργανισμοί ζουν ήδη σε εξαιρετικά όξινα περιβάλλοντα, όπως οι θερμές πηγές του Yellowstone, ή σε βαθιά υποθαλάσσια ανοίγματα, προστατευμένα από την επιφανειακή καταστροφή. Θα ήταν σαν καθαρή τύχη για αυτούς τους οργανισμούς να συνεχίσουν την εξελικτική τους πορεία».

Πηγή: ipop.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το