Οικονομία

Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα τέλη με το μήνα στα ΙΧ

Θέμα εβδομάδων είναι να πραγματοποιηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η νέα ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Μετά το φιάσκο του καλοκαιριού, δόθηκε πολύς χρόνος στους οδηγούς που κυκλοφορούν με τα οχήματά τους χωρίς ασφάλιση αλλά και σε αυτούς που έχουν παρατήσει τα οχήματά τους σε κάποιον δρόμο ή πάρκινγκ χωρίς να ακολουθήσουν σωστά τη διαδικασία ακινητοποίησης και κατάθεσης των πινακίδων. Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα να τρέξει και πάλι η ηλεκτρονική διασταύρωση με την ελπίδα ότι τα ευρήματα δεν θα είναι ανάλογα με του περασμένου καλοκαιριού όταν βρέθηκαν κοντά στο ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα ΙΧ.

Για να αποφευχθεί το φιάσκο του καλοκαιριού όταν βαφτίστηκαν ως ανασφάλιστα ακόμη και ΙΧ που είχαν κλαπεί ή για να μην χρειαστεί και πάλι η ΑΑΔΕ να χρεώνει με παράβολα τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και μετά να επιστρέφει τα χρήματα αναγνωρίζοντας το λάθος, έχει ήδη ξεκινήσει γύρος επαφών με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Οι τελευταίες λεπτομέρειες αναμένεται να έχουν διευθετηθεί μέσα στον Φεβρουάριο οπότε και πάλι η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια για ασφάλιση οχήματος εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και με την πληρωμή παραβόλου το οποίο θα φτάνει στα 250 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, σκοπεύει να επαναφέρει μέχρι τον Απρίλιο και τη ρύθμιση που επιτρέπει σε όσους έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους, να επαναφέρουν τα ΙΧ στην κυκλοφορία πληρώνοντας όμως μόνο την αναλογία του ποσού μέχρι το τέλος του έτους. Είναι η περίφημη ρύθμιση για τα «τέλη με τον μήνα».

Και πάλι θα ισχύσει ο κανόνας, όσο περισσότεροι είναι οι μήνες εντός των οποίων θα κυκλοφορήσουν τα ΙΧ, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης.

· Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

· Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας

· Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2017, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους, συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Οι παραπάνω τρεις επιλογές θα είναι δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη. Επισημαίνεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος. Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Παράδειγμα:

Για επιβατικό Ι.Χ. 1.000 κ. εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ.

Εστω ότι φορολογούμενος αιτείται άρσης ακινησίας στις 28 Ιουνίου 2018:

• Για 1 μήνα. Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120 x (2/12) = 20 ευρώ.

• Για 3 μήνες. Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας είναι 120 x (4/12) = 40 ευρώ.

• Για το υπόλοιπο του έτους και μέχρι 31-12-2017. Σε αυτήν την περίπτωση θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120 x (7/12) + 120 x (2/12) = 70 ευρώ + 20 ευρώ = 90 ευρώ.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το