Άρθρα

Τι θα έκανε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση;

Του Γιώργου Πετρουλάκη, Διεθνολόγου, πρώην Γ.Γ. Επικοινωνίας, μέλος ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Όλο και περισσότεροι ρωτάνε για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε κάθε θέμα της καυτής καθημερινότητας όλων μας. Και είναι λογικό: ψάχνουμε λύσεις για τα προβλήματά μας και σοβαρή προγραμματική διέξοδο στην ψήφο μας. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια θα βρεθεί κόμμα αντιπολίτευσης να παρεμβαίνει με προτάσεις και προγραμματικό λόγο όπως το ΠΑΣΟΚ. Γιατί θέλουμε στις επόμενες εκλογές να είμαστε η επιλογή όσων θέλουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα σοβαρό, εφικτό και γνήσια προοδευτικό, η επιλογή όσων δεν θέλουν να νιώθουν εγκλωβισμένοι στο δίδυμο της αποτυχίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε για παράδειγμα μία σύνοψη μερικών από τις βασικές προτάσεις που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:

Για την ακρίβεια:
Μιλήσαμε πρώτοι για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και της φορολογίας στα καύσιμα όπως έγινε αλλού στην Ευρώπη, αξιοποιώντας την υπεραπόδοση εσόδων στο κράτος από την άνοδο των τιμών.
Μιλήσαμε πρώτοι για δωρεάν πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων στις αστικές συγκοινωνίες, μιλήσαμε πρώτοι για επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος και την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Για τα νέα ζευγάρια και κάθε οικογένεια:
Μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη πρόσβασης των νέων σε φτηνή και ποιοτική στέγη, προτείναμε την δημιουργία χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών από το Ταμείο Ανάκαμψης, κίνητρα σε ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακινήτων να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν στην αγορά με χαμηλό ενοίκιο, κατασκευή νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών και θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για τη χρήση ακινήτων μέσω πλατφορμών.
Διασφάλιση της συμφιλίωσης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης.

Για τον συνταξιούχο και το ΕΣΥ:
Θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ.
Σύγχρονος εξοπλισμός και κίνητρα για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, δημιουργία επαρκούς συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αύξηση των κλινικών ημερήσιας φροντίδας.

Για τα «κόκκινα δάνεια»:
Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας με επικαιροποιημένα κριτήρια και δικλείδες και με οδηγό τον νόμο ΠΑΣΟΚ του 2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες και σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για 100.000 Ευάλωτα και Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά.

Για τον χώρο της εργασίας και των επιχειρήσεων:
Έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
Πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους με τηλεργασία στις πλατφόρμες και στις υπηρεσίες ταχυμεταφοράς. Απαρέγκλιτη τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και του ωραρίου εργασίας.

Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους:
Επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης, κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών, χρηματοδότηση για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ρύθμιση της νόμιμης παροχής εργασίας και διαμονής για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατών γης.

Για την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία:
Απόκτηση ενός ισάξιου και αναγνωρισμένου Εθνικού Απολυτήριου για όλους τους μαθητές που αποφοιτούν από το Λύκειο, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης σε πληροφορική και ξένη γλώσσας.
Άνοιγμα των Πανεπιστημίων μας σε φοιτητές από άλλες χώρες και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ώστε να αποκτήσουμε εξειδικευμένα στελέχη σε τομείς αιχμής.

Για την φορολογία:
Γενίκευση ηλεκτρονικών πληρωμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μείωση του ΦΠΑ.
Φορολογική δικαιοσύνη με συμπεριληπτικές προοδευτικές κλίμακες στην φορολογία του εισοδήματος από διάφορες πηγές, φορολογία μερισμάτων και δωρεών από το 5% στο 15%.

Για την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας και κάθε νοικοκυριού:
Απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και ολοκληρωτική στροφή στις ΑΠΕ (ειδικό χωροταξικό, περιβαλλοντικές μελέτες, επενδύσεις σε δίκτυο και αποθήκευση) ώστε κάθε νοικοκυριό, κάθε κοινότητα να μπορεί να γίνει παραγωγός ενέργειας.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ που ολοένα θα εμπλουτίζεται και θα αποκαλύπτεται. Για να γίνει στις επόμενες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ η δημοκρατική ανατροπή που χρειάζεται η χώρα απέναντι στον καθεστωτισμό και την αδικία.

Share
Ετικέτες: ΠΑΣΟΚ

Πρόσφατα άρθρα

Βραζιλία: Καθιερώνεται η “Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη”

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, ο…

17 Ιουνίου 2024

Καιρός: Ανησυχία για τον συνδυασμό Hot-Dry-Windy – Συναγερμός για δασικές πυρκαγιές

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού…

17 Ιουνίου 2024

Νεκρή αρκούδα 300 κιλών σε τροχαίο στην Καστοριά

Αυτοκίνητο παρέσυρε αρκούδα στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Νεστορίου, με συνέπεια το ζώο να τραυματιστεί…

17 Ιουνίου 2024

Παλιοσπύρου για Λύτρα: «Το να έχει κάποιος ένα πολύ καλό επάγγελμα, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι κακοποιητής»

Αποστάσεις από τον Απόστολο Λύτρα πήρε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, ο οποίος ομολόγησε ότι ξυλοκόπησε τη…

17 Ιουνίου 2024

Υγειονομικό υλικό για το Αγροτικό Ιατρείο Τσαγκαράδας προσέφεραν οι Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης

Χρήσιμο υγειονομικό υλικό για την λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου Τσαγκαράδας, παρέδωσαν σήμερα στον Δήμο Ζαγοράς…

17 Ιουνίου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους»

  Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους…

17 Ιουνίου 2024