Ελλάδα

Τι συμβαίνει όταν ένας κεραυνός χτυπάει στη θάλασσα: Πώς θα προστατευτείτε αν κολυμπάτε

Το τραγικό δυστύχημα με την 13χρονη που έχασε τη ζωή της στη Χαλκιδική όταν την χτύπησε κεραυνός ενώ βρισκόταν στην παραλία έρχεται να δείξει πόσο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο με τους κεραυνούς.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται απότομη αλλαγή του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τα μπουρίνια και τις συχνές κεραυνοπτώσεις.

Ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει όταν ένας κεραυνός πέφτει στη θάλασσα και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στην θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς είναι λίγες και η μεγαλύτερη συχνότητα απαντάται στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος , όπου εκεί και τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα .
Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω του ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100m από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επιπλέουν στο νερό ή κολυμπούν στην επιφάνειά του, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Τα ψάρια, τα οποία κολυμπούν βαθύτερα, είναι περισσότερο προστατευμένα από τους ανθρώπους.
Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000 ?C) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί σπάσιμο τύμπανων και στην χειρότερη και αν βρεθεί πολύ κοντά ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος, απώλεια αισθήσεων.
Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει
Όπως σημειώσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανότερο ένας κεραυνός να χτυπήσει στη Γη από ότι στη θάλασσα, ωστόσο δεν είναι ποτέ κακό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε περίπτωση καταιγίδας.

Σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα και με τις εποχές.

«Τρομακτικό» βίντεο

Η ανάρτηση συνοδεύεται και με ένα βίντεο που δείχνει πώς σώζεται ένας ψαράς που τον χτυπάει κεραυνός επειδή φορά αδιάβροχο.

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καλαμάτα: «Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, δεν φοβούνται ούτε τον Θεό» – Ξεσπά η κόρη της νεκρής που έπεσε θύμα τυμβωρύχων

Την οργή της εκφράζει η κόρη της νεκρής γυναίκας στην Καλαμάτα η οποία μπήκε στο…

2 Ιουλίου 2024

Άνοιξαν οι αιτήσεις για κενές θέσεις εκπαιδευτικών στο 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου

Η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ανάρτησε σήμερα την αριθμ. 94/ΔΕΠΠΣ/02-07-2024 «Προκήρυξη διαδικασίας…

2 Ιουλίου 2024

Φρίκη στην Ιταλία: Εργάτης ακρωτηριάστηκε και ο εργοδότης του τον άφησε να πεθάνει στην άκρη του δρόμου

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον εργοδότη ενός Ινδού αγρεργάτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του…

2 Ιουλίου 2024

5η ΥΠΕ: Οι 7 «μνηστήρες» για την υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας

Στον «αέρα» έδωσε το ΑΣΕΠ τις τελικές λίστες με τους υποψήφιους Διοικητές ΥΠΕ που πέρασαν…

2 Ιουλίου 2024

Απίστευτο: Σμήνος πεταλούδων πέταξε 4.200 χιλιόμετρα πάνω από τον Ατλαντικό χωρίς διακοπή

Η έκταση των εναέριων ροών των εντόμων που κυκλοφορούν σε όλο τον πλανήτη και ο…

2 Ιουλίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΓΙΔΑ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΓΙΔΑ Ετών 84 κηδεύουμε σήμερα…

2 Ιουλίου 2024