Οικονομία

Τι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς σε εργασιακά και ασφάλιση

Συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Στα εργασιακά:

Αναφορικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται, εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση, απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται, μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Ομοίως, θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά, από τον Αύγουστο του 2018, της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.

Αναφορικά με το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.

Στην κοινωνική ασφάλιση:
Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Στην κοινωνική αλληλεγγύη:
Συμφωνήθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, που θα δοθεί το 2019 σε πάνω από 1.300.000 πολίτες, για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά και θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ, το μήνα.
Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, η υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) έχει κριθεί απολύτως επιτυχημένη και το πρόγραμμα παύει να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε παρακολούθησης από τους θεσμούς.

Το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης αναπηρίας επεκτείνεται σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος διαχείρισης των αιτημάτων σταδιακά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, οι διαδικασίες εξέτασης στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) απλοποιούνται και επιταχύνονται.

Πηγή: iefimerida

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αφιέρωμα στον Ιωάννη Ν. Φραγκούλα Aαπό τον Σύλλογο – Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Οι Τρεις Ιεράρχαι»

    Ο Σύλλογος - Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Οι Τρεις Ιεράρχαι», οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ιωάννης…

11 Φεβρουαρίου 2024

Στοά Ματσάγγου

  Της Λιλής Χ. Τσουρνάβα - Κουτσορίζωφ Περιδιαβάζω έξω από το «Οικονομικό Πανεπιστήμιο». Καμαρώνω. Εδώ…

11 Φεβρουαρίου 2024

Οι επαγγελματίες παίκτες ριάλιτι επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία;

  Του Γ. Καπουρνιώτη Το όνομά τους φέρνει στο μυαλό «λαμπρές» τηλεοπτικές στιγμές. Τα καμώματά…

11 Φεβρουαρίου 2024

Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας

Η εφορευτική επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εκλογών, που έγιναν για την ανάδειξη Δ.Σ. ,…

11 Φεβρουαρίου 2024

Αγόρασε λάπτοπ και του έστειλαν παλιά και άχρηστα αντικείμενα

Πλήρωσε για να αγοράσει έναν φορητό υπολογιστή που εντόπισε σε ηλεκτρονική αγγελία, αλλά παρέλαβε ένα…

11 Φεβρουαρίου 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η αγάπη θέλει τόλμη, πίστη και εμπιστοσύνη»

  Στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Βόλου λειτούργησε την Κυριακή 11/2 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος…

11 Φεβρουαρίου 2024