Άρθρα

Τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση

Του Αδάμου Α. Μουζούρη*

(Στους Μαθητές μου που Ονειρεύονται και δεν Βολεύονται)
Αγαπημένε μου Αναγνώστη, Συνοδοιπόρε, Συνταξιδευτή,… Απρίλης μήνας! Άγιες οι Μέρες μας! Εβδομάδα των Αγίων Παθών με σταθμό τη Σταύρωση του Θεανθρώπου! Λαμπρό γεγονός η Αγία Ανάσταση και λαμπρυνόμενοι πανηγυρίζουμε τη νίκη της Ζωής κατά του θανάτου! Έτσι είναι, τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση! Μέσα από τούτη την ιδιαίτερη Ανάσταση και η ανά(σ)ταση!
*«(τον) φρονείν βροτούς οδώσαντα,
τον πάθει μάθος θέντα κυρίως έχειν».
((o Θεός), στον άνθρωπο άνοιξε το δρόμο της φρόνησης κι έβαλε νόμο, το πάθημα (πάθος) μάθημα (μάθος) να γίνεται).
(Αγαμέμνων, Αισχύλου, στ.176 – 7).
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού»! Οι δύσκολες μέρες μέσα από την κατανυκτική ζεστασιά της Αγίας Εβδομάδας, μπορούν να μας κάνουν και σοφότερους και καλύτερους! Πιο ενεργούς και δυνατούς! Χρειάζεται, όμως, και η δική μας (επανα)τοποθέτηση και αναμέτρηση με τις διαχρονικές αξίες μας, του Ελληνισμού, της φρόνησης (ορθή σκέψη και ορθή βούληση), του μέτρου και της αισθητικής, όπως και τις ιδιαίτερες αξίες της καθ’ ημάς Χριστιανικής Ανατολής, της καρτερίας της υπομονής αλλά και της επιμονής, της πίστης και της ελπίδας! Της πνευματικότητας, της εσωτερικότητας! Αξίες που καθιστούν τον Άνθρωπο πραγματικά ελεύθερο και πειθαρχεί, από επιλογή του, για το κοινό καλό!

«Γιατί η πειθαρχία είναι μητέρας της επιτυχίας (ευτυχίας) και γυναίκα του σωτήρα (σωτήρια)»!
«πειθαρχία (γαρ) εστί της ευπραξίας, μήτηρ, γυνή σωτήρος….».
(Αισχύλος, «Επτά επί Θήβας» (στ. 224 – 225)).
Μαζί με τις ευχές μας, και η αυτονόητη οφειλή αγάπης και ευγνωμοσύνης στους Συνανθρώπους μας, οι οποίοι μάχονται στο μέτωπο της Υγείας! Διαχρονική, πολύσημη και επίκαιρη η ανθρωπιστική ουσία των λόγων παραμυθίας της Παραμάνας στην άρρωστη Φαίδρα.
«Καλύτερο είναι να είναι κανείς ο ίδιος άρρωστος, παρά να περιποιείται αρρώστους. Το πρώτο είναι απλό, ενώ με το δεύτερο ενώνεται τόσο η λύπη της ψυχής όσο και ο κόπος των χεριών»!
«κρείσσον δε νοσείν ή θεραπεύειν·
το μεν έστιν απλούν, τω δε συνάπτει
λύπη τε φρενών χερσίν τε πόνος».
(Ιππόλυτος, Ευριπίδη, στ. 186 – 188).
Ευχή τούτη, η ιδιαίτερη, Ανάσταση να είναι Ανά(σ)ταση αυτοκάθαρσης και μεταμέλειας! Τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση! Της Τραγωδίας έπεται η Κάθαρση! Για να νικήσει το δίκαιο το άδικο και να λυτρωθούμε! Και Λεύτεροι – Πανηγυριώτες να κτυπήσουμε τις Αναστάσιμες καμπάνες των βουβών Εκκλησιών στην κατεχόμενη Γη μας, που εδώ και σαράντα έξι (46) χρόνια, στενάζουν κάτω από την μπότα του Βάρβαρου Αττίλα!
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανάσταση Λυτρωτική για τη Μεγάλη Πατρίδα, όπως και τη Μικρή – Γλυκιά ιδιαίτερη Πατρίδα, την Κύπρο μας! Και Λευτεριά – Ανάσταση στην Κατεχόμενη Γη μας! με Λύση, Δίκαιη, Βιώσιμη και Λειτουργική, χωρίς τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους έποικους, για το καλό όλων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

*Ο Αδάμος Α. Μουζούρης είναι φιλόλογος – ιστορικός, πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το