Ελλάδα

Τι ρώτησαν οι πολίτες τον Αλέξη Τσίπρα στο Twitter

twitter-tsipras

Τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, το βράδυ της Τετάρτης, σε ερωτήσεις χρηστών του Twitter, μέσω του #asktsipras.

«Δεν είπαμε ότι οι πολίτες δεν θα πληρώνουν φόρους»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «όλοι οι πολίτες θα πληρώνουν φόρους» σημειώνοντας πως στόχος είναι διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ, είπε «όχι» στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την υπερφορολόγηση. «Είναι λανθασμένο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του πως δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ενώ, αναφορικά με τον ΦΠΑ υποστήριξε ότι έχει σκοπό να τον μειώσει, αλλά δεν μπορεί να τον καταργήσει.

Για το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα τεθούν υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ, είπε πως «το θέμα είναι να σταματήσει το “πάρτι”».

Διάκριση Εκκλησίας-Κράτους

Σημειωτέον ότι αρκετές από τις ερωτήσεις σχετίζονταν με τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη θρησκεία και τα ζητήματα διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των σχέσεων αυτών λέγοντας «πιστεύω στον διακριτό ρόλο και αυτό μπορεί να προκύψει με έναν ουσιαστικό διάλογο».

Για την αφίσα της συζήτησης, που κατηγορήθηκε από ορισμένα στελέχη της ΝΔ ως προσβλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα και τα ιερά σύμβολα, είπε ότι είναι αυτοσαρκαστική. «Δεν είμαστε στην εποχή του Μεσαίωνα» πρόσθεσε.

Ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα

Εκανε, ακόμη, λόγο για κατάργηση των κέντρων κράτησης μεταναστών και δημιουργία κέντρων ανθρώπινης φιλοξενίας, ενώ, δήλωσε υπέρ του να παίρνουν ιθαγένεια τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα.

Καλύτερη αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε, ακόμη, για την ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης της αστυνομίας επισημαίνοντας ότι ««Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία» διευκρινίζοντας ότι πρόθεση του κόμματός του είναι όχι να αφοπλίσει την αστυνομία, αλλά να αφοπλίσει όσους έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές.

Χαρακτήρισε αντισυνταγματικές της φυλακές Τύπου Γ’ για τις οποίες η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι δεδομένη» και μίλησε για συνολικές παρεμβάσεις για την άθλια κατάσταση στις φυλακές.

Τι είπε για τα ΑΕΙ

Για τα Πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου είναι εκδικητικός για το ελληνικό πανεπιστήμιο και σημείωσε ότι στόχος του είναι αλλαγές στα ΑΕΙ με διάλογο.

Ισοπεδωτική η αντίληψη για τον προνομιούχο δημόσιο υπάλληλο

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το δημόσιο χρειάζεται μια ριζική μεταρρύθμιση, αλλά όχι όπως έγινε από την Τρόικα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Θέλουμε έναν παραγωγικό δημόσιο τομέα, αλλαγές και τομές που θα κάνουν τον ρόλο του δημοσίου ανταποδοτικό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι κριτήριο θα είναι η αποτελεσματικότητα.
Χαρακτήρισε, ακόμη, ισοπεδωτική την αντίληψη του δημόσιου υπαλλήλου που εργάζεται σε ένα προνομιακό εργασιακό καθεστώς. «Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό κράτος» είπε και συμπλήρωσε «αυτά δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη».

Εξεταστική για το Μνημόνιο

Ο Αλέξης Τσίπρας, επίσης, επανέλαβε την πρόθεσή του για εξεταστική για το Μνημόνιο ,ενώ, χαρακτήρισε ξεπούλημα τις ιδιωτικοποιήσεις και «εκτροφείο σκανδάλων» το ΤΑΙΠΕΔ.

Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου και πρόκληση σε Σαμαρά για ντιμπέιτ

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου η ζωντανή και ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση των χρηστών του twitter με τον Αλέξη Τσίπρα στο #asktsipras έγινε 1ο trending topic στην Ελλάδα πριν ακόμα ξεκινήσει και 3ο trending παγκοσμίως (με περίπου 32.000 tweets) «εξαιτίας του διεθνούς ενδιαφέροντος γύρω από τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι τον διάλογο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα ερωτήματα πολιτών σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, προβάλλοντας μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας μαζί τους».

Το Twitter έθεσε σημαντικά ερωτήματα, αλλά χτύπησαν και τα… τρολς

Οπως ήταν αναμενόμενο οι ερωτήσεις ήταν πάρα πολλές και οι περισσότερες σχετίζονταν με κεντρικά ζητήματα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτόν τον προεκλογικό αγώνα και όχι μόνο.

Ερωτήματα που σχετίζονται με την οικονομία, τον ΕΝΦΙΑ, την προοπτική δεύτερων εκλογών αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία,  τον διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους, τα εργασιακά, την κυβερνητική συνεργασία, αλλά και το αν θα επαναλάβει τη διαδικασία μέσω Twitter, όταν θα είναι πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικά μερικές ερωτήσεις:

 • Θα εισπράξει το δημόσιο τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες και τα τέλη αναδρομικά ;
 • Αν δεν πετύχετε αυτοδυναμία θα οδηγήσετε την χώρα σε δεύτερες εκλογές
 • Θα προβείτε στον πλήρη διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας; Κι ένα σχόλιο για την τρέχουσα εικόνα του κυπριακού προβλήματος
 • Είστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων εργοδοτών/εργαζόμενων ή θα ρυθμίζετε τις εργασιακές σχέσεις με νόμο;
 • Αν πετύχετε αυτοδυναμία, θα ζητήσετε συνεργασία/θα συμπεριλάβετε στο κυβερνητικό σχήμα και πρόσωπα από άλλους χώρους;
 • Τον ΕΝΦΙΑ θα τον καταργήσετε; Κι αν ναι, θα τον αντικαταστήσετε με κάποιον άλλο φόρο;
 • Θα ήταν πρόθυμος ο Αλ. Τσίπρας να επαναλάβει την ίδια διαδικασία συζήτησης μέσω twitter σε μερικούς μήνες ως πρωθυπουργός;

Οι απαντήσεις Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να δίνει συνεντεύξεις ακόμη και όταν γίνει Πρωθυπουργός.

«Θα συνεχίσω να δίνω συνεντεύξεις, όχι σε γλάστρες όπως έκανε ο Πρωθυπουργός στη ΝΕΡΙΤ» ήταν η αιχμηρή απάντησή του.

Σχολίασε την άρνηση του κ. Σαμαρά να έρθει αντιμέτωπος σε ένα ντιμπέιτ μαζί του ισχυριζόμενος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον ορθό λόγο που έρχεται αντιμέτωπος με έναν λόγο μεταφυσικό που μας γυρνάει στον μεσαίωνα.

Απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να ψηφίσουν λέγοντας πως  πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ψήφος τους δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά είναι το μόνο βόλι που τους έχει μείνει στο όπλο τους.

Τοποθετήθηκε για το θέμα αφοπλισμού της ΕΛΑΣ διευκρινίζοντας ότι οι αστυνομικοί θα είναι άοπλοι σε διαδηλώσεις.

Ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά, έκανε λόγο για θεσμοθέτηση της διοικητικής δομής ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να περάσουν στην ευθύνη του Πρωθυπουργού. Υποστήριξε δε πώς η κυβέρνηση και η τρόικα δεν είχαν πραγματικά την πρόθεση να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.

Για το ζήτημα της φορολογίας είπε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Έκανε λόγο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές και δεν θα υπάρξει υπερφορολόγηση.

Για τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης είπε πως έχει στόχο να τον μειώσει, αλλά διευκρίνισε πως δεν μπορεί να τον καταργήσει.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως είναι λανθασμένο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους.

Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ενώ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα, είπε πως «η Δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας έχει χρεοκοπήσει πολιτικά με τους πλειστηριασμούς».

Όσον αφορά στο ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το ελληνικό δημόσιο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα  με τους υπεράριθμους υπαλλήλους αλλά  πρόβλημα δυσλειτουργικότητας.

«Σε συνθήκες απαξίωσης του ρόλου του Κράτους, δεν μπορείς να φτιάξεις ένα καλύτερο Δημόσιο» είπε.

Σε ερώτηση για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος απάντησε πως είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας οι διακριτοί τους ρόλοι..

Για το ζήτημα του μεταναστευτικού ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως πιστεύει στην ευρωπαϊκή συνευθύνη για την επίλυση του μεταναστευτικού.

Ζήτησε την αντικατάσταση των κέντρων κράτησης και αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο 2»

Το τρολλάρισμα χρηστών του twitter

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξαν και πάρα πολλοί χρήστες του Twitter, οι οποίοι προτίμησαν να υποβάλουν χιουμοριστικά ερωτήματα στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ, την εμφάνισή τους έκαναν και αρκετά… τρολς.

Ενδεικτικά:

 • Εφαγα λουκανικόπιτα, κοκ και εκλέρ. Θα τα πάρω στους γλουτούς;
 • «Θα κλείσετε φυλακή τα ρομαντικά ακάουντ και τα φάσιον μπλόγκερ;
 • Εδα στον υπνο μου ενα δεκαχιλιαρο, τι σημαινει; #asktsipras #oneirokritis
 • Πράσινο τσάι ή μαύρο?
 • πρόεδρε να χαν οι καρδιές αμπάρες να κλειδαμπαρώνουν;
 • Ρε σεις #asktsipras , πέστε την αλήθεα! Σας έκανε ερώτηση κι ο Σαμαράς σήμερα;
 • #asktsipras ποιου είναι σειρά να πεθάνει στο game of thrones;

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το