Ελλάδα

Τι προβλέπει το σχέδιο για το μεταναστευτικό

newego_LARGE_t_1101_54492739

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, παρουσίασε η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία, Χριστοδουλοπούλου, σε πολύωρη ειδική συνεδρίαση, σήμερα, του Διοικητικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η κ. Χριστοδουλοπούλου, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην στήριξη των προσπαθειών αυτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια το Σάββατο, θα έχει ανάλογη σύσκεψη και με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας ενώ αύριο το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και με τον υπουργό Νίκο Βούτση.

Όπως ανέφερε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν και ξεκινά η υλοποίησή τους είναι:

– Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες – μετανάστες που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα μας και παραμένουν σ΄αυτά. Ιδίως από τα μικρότερα νησιά, που δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις απαραίτητες υποδομές και δέχονται μεγάλη πίεση.

– Μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών σ΄ όλη τη χώρα, σε μικρούς χώρους (δημοτικούς ή άλλους) που θα υποδείξουν οι Δήμοι. Ως ύστατη λύση θα χρησιμοποιηθούν, τόνισε, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή κατασκηνώσεις.

– Για τη μεταφορά των μεταναστών – προσφύγων από τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ναυλώσει πλοίο. Ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έγκριση της χρηματοδότησης.

– Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξετάσεων και περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ

– Ίδρυση 8 αποκεντρωμένων περιφερειακών γραφείων χορήγησης πολιτικού ασύλου. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία (Αθήνα, Ρόδος, Μυτιλήνη).

– Πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωσή τους αλλά και των δομών φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν

– Εκτύπωση φυλλαδίου σε 5 γλώσσες με χρηστικές οδηγίες

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι, διά στόματος του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, εξέφρασαν νωρίτερα την πρόθεση τους να βοηθήσουν εφόσον υπάρξει από την πλευρά της Κυβέρνησης ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για το μεταναστευτικό.

Νέα καραβάνια
Στο μεταξύ αυξάνει συνεχώς το κύμα μεταναστών που φθάνουν στη Σάμο από τα τουρκικά παράλια. Σήμερα το πρωί, περισυνελέγησαν 45 μετανάστες από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, στη Μεσαρία.

Οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων είναι και 10 παιδιά, είχαν αφεθεί σε μία βάρκα που κινδύνευε να βουλιάξει. Το Λιμενικό τούς μετέφερε αρχικά στο Λιμεναρχείο Σάμου και στη συνέχεια στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

Σημειώνεται, ότι μαζί με τους 39 που βγήκαν χθες, Τετάρτη και τους 34 προχθές, Τρίτη, ο αριθμός των μεταναστών που φυλάσσονται εκεί ανέρχεται στους 250. Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί, καθώς βοηθούν οι καιρικές συνθήκες για το πέρασμα από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ
Συναγερμός έχει σημάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί υγειονομικά η αυξημένη εισροή ατόμων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στις πύλες εισόδου της χώρας (βόρειο και νότιο Αιγαίο, Έβρος, Κρήτη), με σκοπό τη «θωράκιση» της δημόσιας υγείας.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος, έχει αποστείλει στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών (αναπλ. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής), σχέδιο υγειονομικής κάλυψης των μεταναστών, που περιλαμβάνει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και παράλληλα την επαρκή υγειονομική κάλυψη των νεοεισερχόμενων ατόμων.

Τη Δευτέρα, 20 Απριλίου, ο κ. Γιαννόπουλος, ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατρός Θεόδωρος Παπαδημητρίου και ο γιατρός του Κέντρου, Γεώργιος Ρηγάκος, πρόκειται να μεταβούν στη Ρόδο και την Τήλο και την Τρίτη, 21 Απριλίου, στην Κω, για να επισκεφθούν τις τοπικές Μονάδες Υγείας, τις περιφερειακές υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, καθώς και τους χώρους φιλοξενίας παρατύπως νεοεισερχόμενων ατόμων.

Επίσης, από τη Δευτέρα, 20 Απριλίου, κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα μεταβούν σε σημεία της Αττικής, όπου συχνάζουν οι μετανάστες, (πλατεία Ομονοίας, Μοναστηράκι, πλατεία Βικτωρίας), προκειμένου να τους διανείμουν ενημερωτικό υλικό, ώστε να γνωρίζουν πού μπορούν να απευθυνθούν εάν παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, έντονο βήχα, κεφαλαλγία, πόνο στην κοιλιά. κ.α. Στη συνέχεια οι κινητές μονάδες θα επισκεφθούν άλλες πόλεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το