Τοπικά

Τη μεγάλη ιστορία των γεύσεων στη Σκιάθο παρουσιάζει η διαιτολόγος Σταματίνα Χονδρονικολή στο Μουσείο της Πόλης 

Η περιπέτεια του φαγητού στη Σκιάθο χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ετούτη η ιστορία γεύσεων στο νησί των Βορείων Σποράδων, η οποία άρχισε να γράφεται στην αρχαιότητα, θα αναλυθεί την προσεχή Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο Πόλης του Βόλου από τη διαιτολόγο Σταματίνα Χονδρονικολή, η οποία θα δώσει ομιλία με θέμα: «Η διατροφή της Σκιάθου στο πέρασμα του χρόνου».
Η Σκιαθίτισσα διαιτολόγος, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Υγείας του νησιού, ενώ παράλληλα αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, στις 21 Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί τον Βόλο, προσκεκλημένη της «Μαγνήτων Κιβωτός». Η ομιλία της θα γίνει στο πλαίσιο των «Παράλληλων Εκδηλώσεων» που διοργανώνει ο φορέας, με αφορμή την πραγματοποίηση της έκθεσης «Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία».
Η ανάδειξη της σκιαθίτικης τοπικής κουζίνας αποτελεί ζητούμενο για τη Σταματίνα Χονδρονικολή, η οποία έχει αφιερώσει πολλά χρόνια μελέτης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα: «Τα στοιχεία που θα παρουσιάσω, προέρχονται από πολυετή έρευνα. Αυτά που θα πω στο Μουσείο Πόλης του Βόλου, είναι μέρος ενός βιβλίου που ετοιμάζω εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχω κατορθώσει να το ολοκληρώσω, γιατί βρίσκω συνεχώς νέα στοιχεία».
Την τελευταία διετία η «Μαγνήτων Κιβωτός» υλοποίησε ένα μεγάλο αφιέρωμα στις γεύσεις της περιοχής, με την κ. Χονδρονικολή να λέει: «Οι Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων αποτελούν ένα θέμα που παρουσιάστηκε εκτενώς, τόσο το 2016, όσο και το 2017 και τα δύο προηγούμενα θεματικά έτη έγινε καταπληκτική δουλειά από τη «Μαγνήτων Κιβωτό». Έτσι και στις 21 Φεβρουαρίου, θα μιλήσουμε για το πώς ξεκινήσαμε από παλιά και πώς φτάσαμε να έχουμε το φαγητό που καταναλώνουμε σήμερα». Η Σταματίνα Χονδρονικολή θα εκπροσωπήσει τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, σημειώνοντας: «Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά ομιλία που θα δώσει ο σύλλογος στον Βόλο. Τον περσινό Μάιο είχαμε πάλι μία εκδήλωση για το χαμαλί της Σκιάθου, μια γλυκιά διαχρονική ιστορία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρέασαν διαχρονικά τη διατροφή των Σκιαθιτών: «Οι πρώτες αναφορές χρονολογούνται από την κλασική Ελλάδα. Θα αναφέρω το εξής παράδειγμα από τα αρχαία χρόνια, όταν στους Φιλιππικούς ο ρήτορας Δημοσθένης προέτρεπε τους Αθηναίους «Πηγαίνετε με τον στόλο να πολεμήσετε τον Φίλιππο της Μακεδονίας. Σταματήστε στη Σκιάθο, γιατί έχει ασφαλή λιμάνια, καλό σιτάρι και καλό κρασί». Πρακτικά σημαίνει ότι το νησί της Σκιάθου έχει μπει στον διατροφικό χάρτη από πολλά χρόνια πριν με τα προϊόντα που παράγει. Έχουμε μεγάλη ιστορία. Έπειτα, ας αναλογιστούμε πόσοι πέρασαν από τη Σκιάθο. Ο καθένας τους άφησε τη δική του κληρονομιά. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι η Σκιάθος είχε δύναμη από το εμπόριο. Πολλά καράβια έπιαναν στο νησί. Ήταν πολλά τα τρόφιμα που εισάγαμε, αλλά εξάγαμε κιόλας. Κι αυτό συνδυαστικά δημιούργησε το διατροφικό τοπίο του σήμερα. Στην ομιλία μου θα προσπαθήσω να καταλάβει ο κόσμος πώς φτάσαμε μέχρι εδώ».
Βέβαια, το ζήτημα των διατροφικών συνηθειών των Σκιαθιτών έχει κι άλλες προεκτάσεις. «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για το μέλλον, το ζητούμενο πλέον είναι ο γαστρονομικός τουρισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε τη γευστική έκπληξη που ετοιμάζει σε όσους βρεθούν την προσεχή Τετάρτη στην εκδήλωση: «Θα υπάρχει κι ένα κέρασμα από τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου με χαμαλί και λικεράκι. Για να μην ξεσηκώνουμε μόνο με τις παραδοσιακές γεύσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το