Κόσμος

Τι λένε πέντε ειδικοί για την επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Με μια σημαντική ανακοίνωση την Πέμπτη, 8 Μαρτίου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας Chung Eui Yong γνωστοποίησε πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε πρόσκληση να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ίσως και τον Μάιο.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε πως ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Κιμ, σε μέρος και χρόνο που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια αποπυρηνικοποιημένη Βόρεια Κορέα.
Τι λένε όμως 5 ειδικοί γύρω από το θέμα;

Τζένι Τάουν, υποδιευθύντρια στο US-Korea Institute στο Johns Hopkins SAIS:
“Η είδηση αποτέλεσε σοκ για μένα. Δεν ήταν τόσο το ότι ο Κιμ το πρότεινε, όσο το ότι το δέχτηκε ο Τραμπ! Αυτο που πρέπει να καταλάβει ο αμερικανός πρόεδρος είναι το ότι θα δεχτεί πολλή κριτική και θα πρέπει να την αντέξει”, τονίζειη Τάουν, προσθέτοντας πως “ο Τραμπ πρέπει να πιέσει τον Κιμ για ένα διαρκές μορατόριουμ σε πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές”.

Τζέφρι Λιούις, διευθυντής στο Ασιατικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury:
“Μιλάμε για το φινάλε μιας δυνητικής βορειοκορεατικής ταινίας, στην οποία η χώρα, αφού έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αναγκάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφτεί την Πιονγκγιάνγκ”, λέει ο Λιούις, επισημαίνοντας πως “ο Κιμ ολοκλήρωσε το πυρηνικό του πρόγραμμα και τώρα καταφέρνει να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο”.

Αλεξάντρα Μπελ, διευθύντρια στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων
“Δεν έχουμε πολλούς λόγους να εμπιστευόμαστε τον Κιμ, αλλά επίσης θέλουμε να αποφύγουμε και μια καταστροφική σύγκρουση. Πρέπει να δούμε την συνάντηση αυτή με συγκρατημένη αισιοδοξία και να έχουμε ρεαλιστικούς βραχυπρόθεσμους στόχους”, τονίζει η Μπελ, προσθέτοντας πως “η προσφορά αυτή υπερβαίνει τις προσδοκίες μας και μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή. Αλλά ο Λευκός Οίκος πρέπει να είναι προετοιμασμένος πως θα μπει σε μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία διαπραγματεύσεων”.

Μιντάρο Ομπα, τέως διπλωμάτης των ΗΠΑ με εξειδίκευση στην Β. Κορέα
“Η συμβουλή μου στον Τραμπ είναι η εξής: χαμογέλα και να είσαι ανοικτός σε κάθε πιθανότητα που θα μας φέρει πιο κοντά στον αφοπλισμό και την ειρήνη. Και μην συμφωνήσεις σε τίποτα -ταυτόχρονα, όμως μην απορρίψεις τίποτα- χωρίς πρώτα να συμβουλευτείς τους συμβούλους σου, ειδικά τους διπλωμάτες σου. Θα ήταν ντροπή για τον Τραμπ να παραστεί στην συνάντηση δίχως μια τολμηρή πρόταση που θα έβαζε την “μπάλα” στο βορειοκορεατικό γήπεδο και θα δοκίμαζε την θέληση της Πιονγκγιάνγκ να κάνει πρόοδο στο ζήτημα των πυρηνικών αφοπλισμών”, επισημαίνει ο Ομπα.

Φρανκ Αουμ, ειδικός σε θέματα βορειοκορεατικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ
“Δεν θα με εξέπληττε αν ο Κιμ Γιόνγκ Ουν είναι προετοιμασμένος να προσφέρει πολλά πράγματα στην επικείμενη συνάντηση. Ισως η Β. Κορέα να ζητήσει μεγάλο αντίτιμο για έναν πιθανό αφοπλισμό της, όπως η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Ν.Κορέα ή την λήξη της Συμμαχίας ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ν.Κορέα. Ή ίσως η Β.Κορέα να μην παρέχει αρκετές διαβεβαιώσεις για την παρακολούθηση του πυρηνικού αφοπλισμού”, καταλήγει με νόημα ο Αουμ.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το