Ελλάδα

Τι είναι το «κοκούνινγκ» που είπε ο Μητσοτάκης στο διάγγελμα

Ο Κυριάκος Μητσοκάκης σε μια αποστροφή του λόγου του κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος που έκανε προς τον ελληνικό λαό σχετικά με την απειλή του κορωνοϊού μίλησε για το «κοκούνινγκ»! Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους. Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι. Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα».

Το twitter και γενικώς τα social media πήραν φωτιά, καθώς πολλοί αναρωτήθηκαν και έσπευσαν να αναζητήσουν τι είναι το «κοκούνινγκ». Το cocooning λοιπόν, που προέρχεται από το αγγλικό cocoon, δηλαδή το κουκούλι, είναι η συνειδητή απόφαση ενός ατόμου που επιλέγει να μένει κλεισμένο στο σπίτι του και να μην βγει έξω απ’ αυτό προκειμένου να αποφύγει έναν κίνδυνο και μια δυσάρεστη ή κοπιαστική κατάσταση. Στη σλανγκ -την αργκό της νεολαίας και όχι μόνο- το «κοκούνινγκ» είναι το «άραγμα» ή το «λιώσιμο» στο σπίτι, όταν δηλαδή για δύο, τρεις ή και περισσότερες ημέρες κινείσαι μεταξύ καναπέ, κρεβατιού και ψυγείου και δεν το κουνάς ρούπι. Σταδιακά πάντως η λέξη απέκτησε ευρύτερη σημασία και χρησιμοποιήθηκε για την παραμονή στο σπίτι ακόμη και παρέα με φίλους ή συγγενείς για φαγητό, ποτό, επιτραπέζια, ταινίες ή απλά για κουβέντα…

Ο όρος cocooning επινοήθηκε στις αρχές των 80s από τη συγγραφέα και σύμβουλο μάρκετινγκ και επιχειρηματικότητας, Faith Popcorn, κατά κόσμον Faith Plotkin, η οποία προέβλεψε πως ο όρος θα γινόταν trend, όπως και συνέβη…

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το