Ελλάδα

Τι έδειξε η ΕΔΕ για το έγκλημα στο Δαφνί

Η κεντρική είσοδος του Ψυχιατρικού Νοσκομείου Αττικής στο Δαφνί, Αθήνα, Τρίτη 12 Αυγούστου 2104. Η  υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα σε συνάντηση με τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία δήλωσε πως ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 ενώ σημείωσε πως πρόκειται να αξιοποιηθεί πλήρως όλο το ανθρώπινο δυναμικό στην ψυχική υγεία, απορροφώντας όλες τις ειδικότητες και διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τις συνθήκες της εγκληματικής ενέργειας στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί φώτισε η ιατροδικαστική εξέταση και η ΕΔΕ που διέταξε ο διοικητής τους νοσοκομείου. Σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, ο ένας ασθενής χτύπησε με «θλων-αμβλύ όργανο» τον άλλο ασθενή που νοσηλευονταν στο τμήμα οξέων περιστατικών και υπέκυψε μετά την επίθεση.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε η Διοίκηση του ΨΝΑ, το μόνο όργανο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς.

Ο ασθενής-θύτης έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή. Ενώ νοσηλευόταν καθηλωμένος κατάφερε να λυθεί μόνος του, χωρίς τη βοήθεια συνεργού.

«Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, φαίνεται ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού (καθήλωση με ιμάντες) ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση», αναφέρεται στην ΕΔΕ.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη με σκοπό την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του.

Ο ειδικός πραγματογνώμονας, όπως κατέθεσε στην ΕΔΕ, κρίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας, δεν πρότεινε κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού.

«Συνεπώς, υπό τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, ιδιαίτερα στα τμήματα οξέων περιστατικών, αναδεικνύεται η αντικειμενική δυσκολία αποτελεσματικού χειρισμού των ασθενών με επιθετική συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης ανάλογων προβλημάτων, προωθεί προσλήψεις προσωπικού με ειδική μέριμνα στην ενίσχυση των ψυχιατρικών κλινικών τόσο στα Ειδικά Ψυχιατρικά όσο και στα Γενικά Νοσοκομεία.

«Παράλληλα, προχωρούμε στην ανάπτυξη σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών για τον τρόπο παροχής ψυχιατρικής περίθαλψης στα τμήματα αυτά καθώς και στην εκ νέου επεξεργασία των ζητημάτων που άπτονται του επανασχεδιασμού της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η ολοκλήρωση της οποίας με την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και την πρόληψη θα συμβάλλει στην αποτροπή ανάλογων τραγικών περιστατικών», επισημαίνεται στην ίδια ανακοινωση του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το