Τοπικά

Τι έδειξαν οι χημικές αναλύσεις ύποπτου φακέλου – Στο Νοσοκομείο για εξετάσεις ο Πρύτανης και η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Γενικό Χημείο του Κράτους διαπίστωσε ότι ο φάκελος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε εμποτισθεί με ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μελάνια εκτύπωσης και παραγωγή συγκολλητικών ουσιών και εκτιμάται ότι το ίδιο υλικό περιέχει και ο φάκελος που εστάλη στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής που ανέμενε μπαράζ αποστολών παρόμοιων επιστολών με αυτή της Λέσβου και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Γύρω στις 13:30 σήμερα Πέμπτη ενημερώθηκαν  οι Αρχές για την ύπαρξη φακέλου με παραλήπτη και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ζήσης Μαμούρης φέρεται να επικοινώνησε με την αστυνομία την οποία ενημέρωσε ότι έχει σταλεί και εδώ ένας φάκελος από Ινδία.
Επί τόπου έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που απέκλεισαν την περιοχή. Επίσης, φοιτητές και καθηγητές εκκένωσαν το παραλιακό κτίριο του Πανεπιστημίου, ενώ στο σημείο μετέβησαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ. H EMAK έφτασε στο γραφείο του πρύτανη στις 3 το μεσημέρι για να παραλάβει τον φάκελο.
Όπως έγινε γνωστό, δύο άτομα που έπιασαν στα χέρια τους τον φάκελο, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου είχε διαμορφωθεί ειδικός χώρος και μπήκανε σε καραντίνα  για εξετάσεις. Το απόγευμα στο Νοσοκομείο για εξετάσεις μεταφέρθηκαν- αφού έγινε προληπτικά απολύμανση σε σκηνές με ντουσιέρες που είχαν στηθεί στην παραλία του Βόλου- ο πρύτανης  Ζήσης Μαμούρης, η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, καθώς και τρεις ακόμη γυναίκες που είναι υπάλληλοι της Πρυτανείας. Ο φάκελος παρέμεινε κλειστός και θα αποσταλεί στον ΚΕΕΛΠΝΟ για να ανοιχτεί.

Στο Πανεπιστήμιο βρέθηκε σήμερα και η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Βασιλική Αυγέρη, η οποία επισήμανε ότι το ΕΚΑΒ έχει εξοπλιστεί και ακολουθεί το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται όταν αντιμετωπίζεται ένας φάκελος με άνθρακα.

 

Ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος κ. Χρήστος Γκόβαρης τόνισε χαρακτηριστικά: “Ήμασταν στα γραφεία μας όταν ενημερωθήκαμε για έναν φάκελο με σκόνη που έχει σταλεί στο Πανεπιστήμιο. Αμέσως βγήκαμε τρομοκρατημένοι και ενημερώθηκαν οι φοιτητές ότι δεν θα συνεχιστούν τα μαθήματα”.
Ο φάκελος παρέμεινε στα γραφεία της Πρυτανείας για αρκετή ώρα χωρίς να ανοιχθεί. Στην Πρυτανεία βρισκόταν ο Πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης και η Αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου. Τα μαθήματα στα άλλα κτίρια γίνονται κανονικά.

Σημειώνεται ότι έχει σημάνει συναγερμός στις δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής όλης της χώρας, μετά το μπαράζ αποστολής φακέλων με άγνωστη σκόνη σε πανεπιστημιακά ιδρύματα με τον ίδιο φερόμενο αποστολέα από την Ινδία και σε όλες τις περιπτώσεις με παραλήπτες τους Πρυτάνεις.

Συναγερμός στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας

Αυξήθηκε ο αριθμός των ύποπτων φακέλων, καθώς όσο περνάνε οι ώρες αποκαλύπτονται κι άλλα Ανώτατα Ιδρύματα, τα οποία έγιναν δέκτες.
Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λογο για έναν ύποπτο φάκελο που εστάλη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένας στο ΤΕΙ Πελοποννήσου με έδρα τη Σπάρτη και έναν δεύτερο που έφτασε σήμερα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας μέ έδρα την Κοζάνη. Ο πρώτος είχε φτάσει στη Κοζάνη το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Από το πρωί έχει σημάνει συναγερμός στην αστυνομία λόγω μαζικής αποστολής φακέλων με ύποπτη σκόνη σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μετά το πανεπιστήμιο Αιγαίου, φάκελο με σκόνη έλαβαν η Πρυτανεία στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας και η πρώην ΣΕΛΕΤΕ στην Καλογρέζα. Επιπλέον σε Ανώτατο Ίδρυμα στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στην Άρτα, στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ ένας ίδιος φάκελος με παραλήπτη καθηγητή του ΑΠΘ εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

Όλοι οι φάκελοι έχουν σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
O φάκελος εστάλη στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με παραλήπτη τον αντιπρύτανη. Ο φάκελος με ημερομηνία αποστολής τον Νοέμβριο ανοίχτηκε από δύο γυναίκες οι οποίες τον έκλισαν και τον άφησαν πάνω στο γραφείο του. Οι ίδιες δεν παρουσίασαν κάποια συμπτώματα. Ο αντιπρύτανης έχοντας ενημερωθεί για το τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάλεσε την αστυνομία.

Ο δεύτερος φάκελος είχε παραλήπτη το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων αλλά εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ του νησιού και δεν έφτασε στον προορισμό του. Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.
Οσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το