Ελλάδα

Τι δουλειά κάνει σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (photos)

papak708_2

Μήνες μετά την αθώωσή του από το Ειδικό Δικαστήριο για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φαίνεται ότι έχει αφήσει για τα καλά πίσω του την πολιτική.

Ανοιξε προφίλ στο Linkedin και δηλώνει ότι είναι ο ιδρυτής και ο επικεφαλής της εταιρείας GSP Advisory εδώ και περίπου δύο χρόνια. Για την ακρίβεια, εδώ και έναν χρόνο και δέκα μήνες.

papakonstaninou2

Στο προφίλ του στο Linkedin, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει όλη την προϋπηρεσία του στην πολιτική του διαδρομή: Από υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής, μέχρι ευρωβουλευτής και από «τσάρος» της Οικονομίας ως υπουργός Οικονομικών, μέχρι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παραθέτει, φυσικά, το πλούσιο βιογραφικό των σπουδών του: Το διδακτορικό και το bachelor από το φημισμένο LSE, το μάστερ από το New York College.

Αναφέρει ότι ομιλεί άπταιστα αγγλικά (ως μητρική γλώσσα), γαλλικά και ελληνικά, ενώ στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται τα κοινωνικά δικαιώματα, η οικονομική ενδυνάμωση, το περιβάλλον, η πολιτική, η επιστήμη και η τεχνολογία.

papakonstaninou5

Τι λέει για τη θητεία του και το Μνημόνιο

Σε μια προσπάθεια αναδρομικής δικαίωσής του, αναφερόμενος στο Μνημόνιο που υπέγραψε ως υπουργός Οικονομικών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει στο βιογραφικό του:

«Ως υπουργός, διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία δανείου των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μαζί με το σχετικό πλαίσιο για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας:

Πέτυχε την πλήρη αναδιοργάνωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού.
Συστάθηκε ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο με την παρακολούθηση των δαπανών και των μηχανισμών αξιολόγησης.
Δημιούργησε μια ανεξάρτητη στατιστική αρχή.
Ξεκίνησε φορολογική μεταρρύθμιση, με νομοθετικές και οργανωτικές αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τέθηκε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Σχεδίασε μιας μεγάλης κλίμακας και ευρείας στρατηγικής ιδιωτικοποιήσεις».
Σημειώνει ακόμη ότι το 2010 οι Financial Times του έδωσαν την διάκριση ως του «πλέον αποτελεσματικού» υπουργού Οικονομικών της ΕΕ από πολιτικής άποψης.

«Όταν έφυγε από το υπουργείο, το δημόσιο έλλειμμα ήταν περισσότερο από 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερα απ’ ό,τι κατά το διορισμό του, η Ελλάδα είχε ανακτήσει το μισό της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει από τότε που μπήκε στην Ευρωζώνη και ονομάστηκε ως η χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ», αναφέρει επίσης στο βιογραφικό του.

papakonstaninou4

papakonstaninou1

 

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το