Πολιτισμός

Τι χρειάζεται η ποίηση σε χαλεπούς καιρούς;

της Χαριτίνης Μαλισσόβα

Στην πρωτόγνωρη και γεμάτη ανασφάλεια και φόβο παγκόσμια συγκυρία, που όπως είναι φυσικό χτύπησε και τη δική μας πόρτα, οι γιορτές και οι παγκόσμιες ημέρες έχουν συρρικνωθεί και φαντάζουν σαν ένα φωτεινό όσο και μακρινό παρελθόν.
Ακόμα και η έκδοση νέων βιβλίων «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας.
Παγωμένους και ανασφαλείς μάς βρίσκει η φετινή άνοιξη, μια άνοιξη και μια ημέρα ποίησης που θα τη θυμόμαστε όλοι.
Δεν έχει νόημα να κάνουμε ακόμα πιο δυσοίωνη την κατάσταση.
Κι αλήθεια, ποιος νοιάζεται για το τι γίνεται με την ποίηση και με κάθε λογοτεχνικό είδος, όταν νιώθει ότι απειλείται η ίδια του η ζωή;
Η ζωή όμως προχωρεί και η ελπίδα με συνοδοιπόρο την ψυχραιμία και τη διατήρηση της ψυχικής υγείας επιβάλλει την μη αποκοπή από όποια ψήγματα θυμίζουν την καθημερινότητα, στην οποία και θα επανέλθουμε, ίσως όχι άμεσα, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή.
Μέχρι τότε ίσως και τα ποιητικά βιβλία βοηθήσουν στο να ξεφεύγουμε από τον ζόφο που μας περιβάλλει.
Η ποίηση σε χαλεπούς καιρούς ανθίζει ή χάνεται;

Αν, όπως είπε ο Άγγλος συγγραφέας Έντουαρντ Μπούλβερ-Λύττον, 1803-1873, η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος, σίγουρα θα έχουμε να διαβάσουμε πολλά αιχμηρά ποιήματα, απότοκο της εποχής του κορωνοϊού, με κοινωνικό περιεχόμενο. Εξάλλου η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι δύσκολες στιγμές είναι έμπνευση κι έχουν δημιουργήσει έργα υψηλού επιπέδου στην παγκόσμια σκηνή.
Τότε όμως η Ποίηση; Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: Τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση, είπε ο Ελύτης.
Δεν ξέρω αν η ποίηση μπορεί να δράσει παρηγορητικά ή ψυχοθεραπευτικά σε κάποιους από εμάς, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα.
Ξέρω όμως ότι ποιήματα θα γράφονται και θα διαβάζονται όσο υπάρχει ζωή.
Γιατί η ποίηση είναι ταυτόσημη με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Επειδή, κατά τον Έλιοτ, ο σκοπός της λογοτεχνίας είναι να μετατρέψει το αίμα σε μελάνι.
Ποίηση-ίαση.
Υπομονή.
Η άνοιξη είναι εδώ.
Και η ποίηση, επίσης.
*Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου· πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία – αρχή της άνοιξης. Το 2001, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Βασίλη Βασιλικού, η UNESCO υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το