Οικονομία

Τι απέδωσε τελικά η υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων

“Υπερφορολογήσαμε τη μεσαία τάξη για να ελαφρύνουμε τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα”. Αυτό υποστήριξαν χθες και προχθές από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης.

Ωστόσο, δεν παρουσίασαν κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είχε τέτοιο εισπρακτικό αποτέλεσμα ώστε να ευνοηθούν τα φτωχότερα στρώματα. Ούτε προκύπτει από πουθενά ότι οι φτωχοί έμειναν στο φορολογικό απυρόβλητο. Το αντίθετο: Οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα δεν απέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να καταγραφεί μεγάλη αύξηση της φοροδιαφυγής και τεράστια απόκλιση έναντι των στόχων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Από την άλλη, οι χαμηλόμισθοι έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και από τεράστιο πακέτο αύξησης της έμμεσης φορολογίας το οποίο πλήττει κατά κύριο λόγο τους φτωχότερους. Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ στον υψηλό, αυξήσεις φόρων στα καύσιμα, στα τηλέφωνα, κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, μείωση του επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμη και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, περισσότεροι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα κλπ, δεν ήταν μέτρα που ευνόησαν τους φτωχότερους: το αντίθετο τους επιβάρυναν ακόμη περισσότερο.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η υπερφορολόγηση δεν έχει φέρει περισσότερα έσοδα και απλώς έχει κάνει ζημιά στη φορολογική βάση. Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η «τρύπα» των 469 εκατ. ευρώ στο 8μηνο, διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο μέσα στον Σεπτέμβριο κατά 199 εκατ. ευρώ και έφτασε στα 668 εκατ. ευρώ. Είναι πλέον προφανές ακόμη και στο οικονομικό επιτελείο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να μετατοπίσει φορολογικά βάρη από τους πολλούς με τα χαμηλά εισοδήματα στους λίγους με τις μεσαίες και τις υψηλές αποδοχές, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην προϋπολογισμό.

Η «τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο τον Νοέμβριο καθώς μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου μήνα θα πρέπει να καταβληθεί και η 3η δόση του φόρου εισοδήματος. Είναι πλέον στατιστικό «φαινόμενο» των τελευταίων ετών, κάθε φορά που λήγει και μια δόση φόρου εισοδήματος, η απόκλιση από τους στόχους να μεγαλώνει. Το ίδιο έγινε τον Ιούλιο, το ίδιο παρατηρήθηκε τον Σετπέμβριο, το ίδιο αναμένεται να γίνει και τον Νοέμβριο δεδομένου ότι πλέον οι οικονομικές αντοχές των φυσικών προσώπων δοκιμάζονται. Στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, με σαφώς χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με την αντίστοιχη φετινή περίοδο, συγκεντρώθηκαν 9,182 δις. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Φέτος, με σαφώς υψηλότερους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο φόρος εισοδήματος έχει αποδώσει 8,966 δις. ευρώ δηλαδή 216 εκατ. ευρώ λιγότερα. Εμφανέστερο γίνεται το πρόβλημα αν γίνει η σύγκριση με τους στόχους: Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, θέλαμε να εισπράξουμε 6,752 δις. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου και 9,265 δις. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός δείχνει ότι στο 9μηνο έχουν εισπραχθεί 6,085 δις. ευρώ (δηλαδή 668 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο) και προφανώς ο ετήσιος στόχος των 9,265 δις. ευρώ δεν θα επιτευχθεί ποτέ. Ήδη, οι στόχοι τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για το 2018 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω  κάτι που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2018 ο οποίος και θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το