Ελλάδα

Τι αναμένεται να πει ο Τσίπρας στη Βουλή

τσίπρας

«Λέτε ψέμματα, κ. Σαμαρά, όταν ισχυρίζεστε ότι θα βγάλετε τη χώρα από το Μνημόνιο»: τη φράση αυτή αναμένεται να διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της αποψινής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφοριές του thetoc.gr

Γιατί ΔΕΝ βγαίνουμε από το Μνημόνιο

Και λέει ψέμματα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα θα πει ο Αλ. Τσίπρας, γιατί έχει συναινέσει στην προσπάθεια των δανειστών να παραμείνει η χώρα υπό μνημονιακό καθεστώς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι υπονομεύει την προσπάθεια εξόδου από τα Μνημόνια ο κ. Σαμαράς όταν μιλά για πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους
Την ώρα που, θα εξηγήσει, έχει αποδειχθεί ότι το χρέος δεν ήταν παρά ο μοχλός για την εφαρμογή των Μνημονίων και το χρέος, στο σημερινό ύψος του, κάθε άλλο παρά βιώσιμο είναι, υπονομεύει την προσπάθεια εξόδου από τα Μνημόνια ο κ. Σαμαράς όταν μιλά για πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Και δεν είναι μόνον αυτό, αναμένεται να πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: όλη αυτή η σειρά αντεργατικών μέτρων –προαπαιτούμενων (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, 360 ευρώ εγγυημένη σύνταξη, κατάργηση τριετιών κ.α.) πιστοποιούν ότι ο κ. Σαμαράς κάθε άλλο παρά να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια θέλει. Είτε με νέο δάνειο είτε και χωρίς αυτό.

Με τη Μέρκελ ή τους αντι-Μέρκελ;

Ενώ θα του απευθύνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα, «με ποιους είστε στην Ευρώπη;» Με την κ. Μέρκελ ή με εκείνους που επιδιώκουν, δειλά έστω, μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική; Ρητορικό το ερώτημα, θα αποφανθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας εκτιμάται ότι θα συνοψίσει τη θέση του κόμματός του με τη φράση, «εμείς δεν βάζουμε υπογραφή κάτω από νέα Μνημόνια».

Ελάτε να ψηφίσουμε μαζί

Αν όμως η αποδόμηση της επιχειρηματολογίας Σαμαρά ότι η χώρα βγαίνει από το μνημονιακό τούνελ θα είναι ο ένας πυλώνας της ομιλίας Τσίπρα, ο άλλος θα είναι το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Εκεί όπου αναμένεται να ρίξει και πάλι το …γάντι στον αντίπαλό του, ζητώντας του, εφόσον εννοεί όσα λέει για τις φοροελαφρύνσεις, να υπερψηφίσει τις προσφάτως κατατεθείσες προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον θα επιχειρήσει να εξηγήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του χρέους, εμμένοντας στο κούρεμα, το οποίο όμως, όπως θα διευκρινίσει, είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση.

Δεδομένου όμως ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλει να φθάσει στην κοινωνία το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και μέσα από την αποψινή συζήτηση, στους αρχικούς σχεδιασμούς του είναι να αποφύγει να δώσει συνέχεια στις καταγγελίες ότι φίλοι του πρωθυπουργού ευνοήθηκαν μέσα από συγκεκριμένες τροπολογίες. Θέμα, φυσικά, που είναι ικανό από μόνο του να μονοπωλήσει την επικαιρότητα, «εξαφανίζοντας» όλα τα υπόλοιπα ζητήματα του δημόσιου διαλόγου…

Όχι σε συγκυβέρνηση

Απορριπτικός θα είναι, τέλος, στα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με τη συμμετοχή δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. Πρόκειται για «ξαναζεσταμένο φαΐ», έσπευσε από χθες να δηλώσει και να κλείσει τα σχετικά σενάρια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Αναγνώρισε πάντως ότι «υπάρχουν κύκλοι που κάνουν τέτοιες σκέψεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «αυτές οι προτάσεις δεν μπορεί να έχουν τύχη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το