Άρθρα

Τι αλλάζει στις πανελλαδικές και τι ισχύει φέτος

 

Του
Πάνου Σταυρόπουλου,
συμβούλου Σταδιοδρομίας (ΜΑ)

Οι πανελλαδικές 2023 είναι πλέον το θέμα συζήτησης σε πολλές οικογένειες, σχολεία, φροντιστήρια. Χιλιάδες μαθητές θα ριχτούν πάλι στη «μάχη» των εξετάσεων για μια θέση στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ήδη σε πολλά σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου απέχουν αφού εκμεταλλεύονται το περιθώριο απουσιών που έχουν και κάθονται σπίτι για τις τελευταίες επαναλήψεις.
Γεγονός είναι πως οι φετινές πανελλαδικές είναι από τις πιο «ήσυχες» αφού οι αλλαγές είναι ελάχιστες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια που είχαμε πολλά πειράματα, άλλα πετυχημένα και άλλα όχι. Οι φετινές αλλαγές εντοπίζονται μόνο ως προς κάποια νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν και κάποια άλλα που θα είναι διαθέσιμα και σε μαθητές άλλων πεδίων σε σχέση με πέρυσι.


Πριν περάσουμε, όμως, στις αλλαγές ας δούμε τι ισχύει εν τάχει και φέτος.
-Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Η ΕΒΕ που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το μήλο της Έριδος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση ισχύει και φέτος με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να μείνουν εκτός των Πανεπιστημίων. Υπενθυμίζουμε πως οι μαθητές που ο μέσος όρος των μαθημάτων τους θα είναι κάτω από την ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα δουν κάποιο προσφερόμενο τμήμα στο μηχανογραφικό τους. Στη φωτογραφία 1 μπορούμε να δούμε πώς διαμορφώθηκε το 2022 η ΕΒΕ. Να υπενθυμίσουμε πως οι μαθητές που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε τμήμα που απαιτεί ειδικό μάθημα πρέπει να πιάσουν και την ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος.
-Συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων: Όπως και πέρυσι τα τμήματα συνδιαμορφώνουν μαζί με το υπουργείο τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων. Μια αλλαγή που έχει ως συνέπεια ο κάθε υποψήφιος να έχει πολλές και διαφορετικές βαθμολογίες όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία 2.
-Οι μαθητές αφού θα ξέρουν τις βαθμολογίες τους θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν στο Μηχανογραφικό τους (στις αρχές Ιουλίου) όσα τμήματα θέλουν χωρίς κανέναν περιορισμό.
-Και φέτος θα έχουμε το παράλληλο Μηχανογραφικό για τα Δημόσια ΙΕΚ. Το Μηχανογραφικό για τα Δημόσια ΙΕΚ ξεκίνησε ως θεσμός από τις Πανελλαδικές του 2021 και ουσιαστικά ήταν ένα έξυπνο τέχνασμα του υπουργείου να «χρυσώσει» το χάπι σε όσα παιδιά έμειναν έξω από τα ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και τα δύο Μηχανογραφικά. Το Μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ με κριτήριο τους βαθμούς των Πανελλαδικών και το Μηχανογραφικό για τα ΔΙΕΚ με κριτήριο το Απολυτήριο του Λυκείου. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε πως στο Μηχανογραφικό για τα ΔΙΕΚ δεν υπήρχαν όλες οι ειδικότητες και πως οι υποψήφιοι μπορούν τον Σεπτέμβριο να κάνουν αίτηση στο ΔΙΕΚ που τους ενδιαφέρει ανεξαρτήτως του παράλληλου Μηχανογραφικού.

Αλλαγές
-Οι αλλαγές που έχουμε στις φετινές Πανελλαδικές και στο Μηχανογραφικό 2023 είναι η δημιουργία νέων τμημάτων. Συγκεκριμένα, δύο τμήματα, το Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο) και Γεωπονίας (Μεσολόγγι), προστίθενται στα Επιστημονικά Πεδία Επιστημών Υγείας και Ζωής και Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.
-Νέα τμήματα στο 4ο Πεδίο θα δουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό τους. Πρόκειται για οκτώ τμήματα που ανήκαν στο 2o και το 3o και προστίθενται και στο 4ο Πεδίο. Ειδικότερα, οι νέες σχολές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης οι υποψήφιοι των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής είναι οι εξής: Περιβάλλοντος με έδρα τη Μυτιλήνη, Περιβάλλοντος με έδρα τη Λάρισα, Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο, Κοινωνικής Πολιτικής με έδρα την Αθήνα, Κοινωνικής Πολιτικής με έδρα την Κομοτηνή, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με έδρα την Ορεστιάδα, Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα την Ορεστιάδα, Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική με έδρα τη Λαμία.
-Αύξηση θέσεων σε στρατιωτικές σχολές και πτώση της ΕΒΕ. Στον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές παρατηρούνται αυξητικές τάσεις. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε, οι θέσεις φέτος για τις Σχολές Αστυφυλάκων θα είναι 850 από 730 πέρυσι και 100 από 117 πέρυσι για τη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά, ο αριθμός αυξήθηκε στους 950 εισακτέους έναντι 847 πέρυσι. Οι στρατιωτικές σχολές αποφάσισαν να μειώσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους για φέτος, αφού πέρυσι έμειναν κενές θέσεις εισακτέων. Η Σχολή Ευελπίδων ανακοίνωσε αλλαγή στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με τον συντελεστή να πέφτει από το 1,2 στο 1 για τους φετινούς υποψηφίους. Λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής πέρυσι στη Σχολή Ευελπίδων (ειδικότητα Όπλα) από τις 226 θέσεις που ορίσθηκαν έμειναν κενές οι 139, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) από τις 197 θέσεις έμειναν κενές οι 42 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από τις 41 έμειναν κενές οι 16 θέσεις.
Αυτή τη στιγμή οι μαθητές δεν πρέπει να ασχοληθούν με όλα αυτά αλλά να επικεντρωθούν στις επαναλήψεις τους και στην καλή σωματική και ψυχική κατάσταση. Μετά τις εξετάσεις θα έχουν όλο τον χρόνο για να μελετήσουν τις επιλογές τους και να λάβουν την καλύτερη απόφαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το