Ελλάδα

Τι αλλάζει στην αναγνώριση των πτυχίων από ξένα πανεπιστήμια και κολέγια

Γρήγορη αναγνώριση της επαγγελματικής ισοτιμίας των πτυχίων που προέρχονται από κολέγια, τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού -μέσω της απλοποίησης της σχετικής νομοθεσίας- αλλά και νέο οργανισμό, που θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις, προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση. Η διάταξη αυτή αφορά και τα πτυχία, που προέρχονται από ΑΕΙ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης, στην πραγματικότητα θα επανέλθουν διατάξεις που ίσχυαν κατά το παρελθόν. Τα θέματα αυτά, επί της ουσίας, έχουν ρυθμιστεί εδώ και χρόνια, αφού η χώρα μας προσαρμόστηκε στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες σχεδόν μια δεκαετία πριν. Αυτό αφορά στην επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων, τα οποία παρέχουν τα κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού όσο και αυτοτελώς τα πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού .

Γι΄αυτό άλλωστε το υπουργείο Παιδείας σήμερα διευκρίνισε ότι «διατηρείται η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 38/10 και ισχύει».

Δύο χρόνια αναμονή
Το πρόβλημα δεν αφορά τόσο στην αναγνώριση των πτυχίων, αλλά στις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες πτυχιούχοι όλων των κατηγοριών (κολεγίων και ξένων ΑΕΙ) να περιμένουν ακόμη και δυο χρόνια την πολυπόθητη αναγνώριση ώστε να μπορέσουν να εργαστούν. Γι ‘ αυτό το λόγο το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι «οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται από τη σημερινή λειτουργία του ΣΑΕΠ, θέτουν ζητήματα συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα κράτη – μέλη από το ενωσιακό δίκαιο».

Σημειώνεται πάντως ότι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων έχει ήδη καταργηθεί από την περασμένη άνοιξη και έχει αντικατασταθεί από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) για τα πτυχία από ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Και αυτός όμως ο οργανισμός δεν έχει λύσει τα προβλήματα οσο αφορά στο χρόνο ανανγνώρισης των πτυχίων και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στα «σκαριά» βρίσκεται η δημιουργία νέου φορέα που θα αναλάβει τις διαδικασίες ισοδυναμίας. Μάλιστα είναι πιθανό να συμμετέχουν και φορείς περισσότεροι του ενός, αφού αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και χρειάζεται ιδιαίτερους χειρισμούς καθώς πολλοί εμφανίζουν «πτυχία μαιμού» .

Οσο αφορά στα κολέγια, είχαν αντιδράσει σε διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία επίσης προέβλεπε ταχύτερες διαδικασίες στην επαγγελματική ισοδυναμία των τίτλων σπουδών των αποφοίτων κολεγίων, με την αιτιολογία οτι είχε «αποκλεισμούς και θολά σημεία» και ζητούσαν όλο και ευνοικότερες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων .

Οι λεπτομέρειες της διάταξης, που προωθείται και η οποία αφορά στην αναγνώριση των πτυχίων δεν έχουν γίνει γνωστές, με δεδομένο οτι βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και άρα μένει να φανεί κατά πόσο η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των κολεγίων ή απλά θα επαναφέρει παλιές ρυθμίσεις και θα βελτιώσει την ταχύτητα της αναγνώρισης των τίτλων, απλουστευοντας της χρονοβόρες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή πάντως και οι ιδιοκτήτες των κολεγίων, περιορίζονται να δηλώσουν, οτι η νέα διάταξη κινείται πρός τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου οι απόφοιτοι να μην ταλαιπωρούνται.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το