Πόσες σύζυγοι βρέθηκαν με μπλοκαρισμένο τον τραπεζικό τους λογαριασμό επειδή ο σύζυγός τους είχε οφειλές στην εφορία;
Πόσοι έχουν σπεύσει τα τελευταία χρόνια για «διαχωρισμό οφειλών» στις Δ.Ο.Υ προκειμένου να μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν λογαριασμούς που δεσμεύτηκαν στα τυφλά χωρίς να διερευνήσει η εφορία ποιανού είναι οι καταθέσεις και ποιανού οι οφειλές; Πόσα ζευγάρια με κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς τρέχουν ακόμη και δεν φτάνουν καθώς δεν μπορούν να πείσουν την εφορία σε ποιον ανήκουν οι καταθέσεις;
Ένας από τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους συζύγους, αποφάσισε να φτάσει το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε. Εξασφάλισε για τον εαυτό του και –απ’ ότι φαίνεται για όλους τους Έλληνες- το δικαίωμα ο κάθε σύζυγος –ανεξάρτητα από το αν τα δεσμά του προέρχονται από πολιτικό γάμο, θρησκευτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης- να κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση γεγονός που του εξασφαλίζει τέσσερα προνόμια:
1. Να υποβάλλουν χωριστή ηλεκτρονική δήλωση φόρου εισοδήματος
2. Να λαμβάνουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό
3. Να υπολογίζεται χωριστά ο φόρος που βεβαιώνεται
4. Να προσδιορίζονται χωριστά οι δόσεις πληρωμής
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανάβει φωτιές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς θα πρέπει να προσαρμοστεί όλο το λογισμικό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Μαρτίου και κανονικά την Πρωταπριλιά θα πρέπει να ανοίξει το σύστημα υποβολής των δηλώσεων του 2018 στις οποίες θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα του 2017.
Θα προλάβει η ΑΑΔΕ να κάνει τις προσαρμογές φέτος ή θα περιμένει από την επόμενη χρονιά κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον φαντάζει ως το πιο πιθανό; Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από τις φορολογικές αρχές. Υπάρχει και μια δεύτερη. Τι θα γίνει με τις φορολογικές διατάξεις που επιτρέπουν το άθροισμα των εισοδημάτων των δύο συζύγων για να αντιμετωπιστούν τα τεκμήρια ή οι υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών;
Θα εξακολουθήσει η φορολογική αρχή να προσθέτει τα εισοδήματα και σε περιπτώσεις που οι δύο σύζυγοι θα εξακολουθήσουν να κάνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις ή η άθροιση θα παραμείνει προνόμιο μόνο για όσους συναινέσουν στο να υποβληθεί κοινή δήλωση;
Αυτή τη στιγμή, η κοινή φορολογική δήλωση βοηθάει σε δύο σημεία:
1. Στην καταπολέμηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Μπορεί τα σπίτια και τα αυτοκίνητα να εμφανίζονται στο όνομα του ενός του συζύγου και τα πραγματικά εισοδήματα που καλύπτουν αυτά τα τεκμαρτά εισοδήματα να δηλώνονται στο όνομα του άλλου συζύγου. Η εφορία θα αναγνωρίσει ότι τα τεκμήρια καλύπτονται και δεν θα καταλογίσει πρόσθετο φόρο. Το ίδιο ισχύει και με το πόθεν έσχες το οποίο αφορά στην αγορά περιουσιακών στοιχείων.
2. Στον υπολογισμό των πληρωμών που γίνονται με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Ο υπολογισμός των υποχρεωτικών πληρωμών, γίνεται ξεχωριστά με βάση το εισόδημα του κάθε συζύγου. Ωστόσο, αν ο ένας σύζυγος έχει έλλειμμα και ο άλλος περίσσευμα, ο ένας καλύπτει τον άλλον και διασφαλίζουν το αφορολόγητο και οι δύο.
Το τι θα γίνει, θα πρέπει να ανακοινωθεί σύντομα από την ΑΑΔΕ. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι για να υποβάλλεται κοινή φορολογική δήλωση από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να συναινούν και οι δύο σύζυγοι.
Το λογισμικό του Taxis θα προσαρμοστεί ανάλογα ώστε κάθε χρόνο, και οι δύο σύζυγοι να δίνουν ηλεκτρονικά τη συναίνεσή τους προκειμένου να ανοίξει το κοινό ηλεκτρονικό έντυπο. Σε διαφορετική περίπτωση, η δήλωση θα υποβάλλεται ξεχωριστά από τον κάθε σύζυγο.
Πηγή: The TOC