Τοπικά

Θύματα trafficking και στη Μαγνησία

Από χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ προέρχονται, ως επί το πλείστον, οι γυναίκες που πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων trafficking στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η Μαρίνα Ντονοπούλου, διευθύντρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με την επωνυμία Α21 που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και αγωνίζεται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων.
Τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα δεν γνωρίζουν σύνορα και η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. «Δυστυχώς θεωρούμαστε το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, καθώς είμαστε χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα του trafficking. Η σωματεμπορία έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και μας χρησιμοποιούν ως πέρασμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπολογίζουμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 20.000 γυναίκες που βρίσκονται υπό τέτοιο καθεστώς σκλαβιάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μαρίνα Ντονοπούλου, διευθύντρια M.K.O. A21

Η Α21 έχει καταγράψει περιστατικά trafficking, τόσο στην ηπειρωτική Μαγνησία, όσο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Η κ. Ντονοπούλου με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στον Βόλο και την προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποίησε με φορείς της περιοχής ενόψει της εκδήλωσης που θα γίνει στις 19 Μαρτίου σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Δημητριάδος, αναφέρθηκε στα κυκλώματα σωματεμπορίας. Άλλωστε, εργάζεται στην Α21 την τελευταία πενταετία, χρόνος αρκετός για να έχει σχηματίσει εμπεριστατωμένη άποψη για το τι ακριβώς συμβαίνει σε επίπεδο Νομού. «Από τον Βόλο αντιμετωπίσαμε αρκετά περιστατικά, ενώ και στα νησιά των Βορείων Σποράδων έχουμε έξαρση του φαινομένου, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο με την αύξηση του τουρισμού. Τον χειμώνα οι γυναίκες αυτές μένουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και τους θερινούς μήνες μεταφέρονται στα νησιά», αποκάλυψε η Μαρίνα Ντονοπούλου.

Οι περισσότερες γυναίκες, οι οποίες πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατάγονται από την Ανατολική Ευρώπη, με τη διευθύντρια της Α21 να επισημαίνει: «Η πλειοψηφία των γυναικών είναι από το πρώην Ανατολικό Μπλοκ. Βουλγαρία, Ρουμανία και Μολδαβία, είναι οι τρεις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα πιο πολλά θύματα trafficking».
Σκιαγραφώντας μάλιστα το προφίλ των γυναικών που εξωθούνται στην πορνεία παρά τη θέλησή τους, υπογράμμισε: «Η σωματεμπορία δεν γνωρίζει ηλικία. Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Έχουμε και μικρότερα παιδιά, τα οποία δυστυχώς εμπλέκονται. Μιλάμε ξεκάθαρα για ανήλικα. Από εκεί και πέρα, η «αλίευση» γίνεται από κάποιον ομοεθνή της κοπέλας που πέφτει θύμα trafficking. Με συνηθέστερο πρόσχημα την εύρεση κάποιας δουλειάς, τις φέρνουν στη χώρα μας. Όσοι «ψαρεύουν» γυναίκες, τους υπόσχονται μία δουλειά στο κομμάτι του τουρισμού και είναι το κόλπο που πιάνει περισσότερο».

Στα αρχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που δραστηριοποιείται σε άλλες 10 χώρες εκτός από την Ελλάδα και παλεύει να εξαλείψει τη μάστιγα της σύγχρονης δουλείας, έχουν καταγραφεί και άλλες μορφές trafficking στην περιοχή μας. Η Μαρίνα Ντονοπούλου είπε: «Στη Μαγνησία έχουμε αρκετές περιπτώσεις επαιτείας, κυρίως με Βούλγαρους Ρομά. Το πιο ακραίο περιστατικό που αντιμετωπίσαμε αφορούσε μία ανήλικη κοπέλα, η οποία πουλήθηκε από την οικογένειά της. Για την ακρίβεια πουλήθηκε στον παππού της που ήταν στον Βόλο. Εξωθήθηκε στην επαιτεία από τα 13 χρόνια της, από πολύ μικρή ηλικία. Παράλληλα είχαν αρχίσει οι πρώτοι πελάτες να την προσεγγίζουν. Αργότερα μέσω νέας αγοραπωλησίας κατέληξε στην Αθήνα, όπου δραπέτευσε. Εκεί την εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές και την παρέπεμψαν στο πρόγραμμά μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το