Κόσμος

Θρίλερ με τη μόλυνση στον Καναδά – Επιστήμονες προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών

Η πετρελαιοφόρος καναδική άμμος είναι ένας τεράστιος χώρος εξόρυξης πετρελαίου στην Αλμπέρτα αλλά αποτελεί και μία από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αυτά αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, όπου διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις αχανείς περιοχές που βρίσκεις πετρελαϊκές άμμους Athabasca στον Καναδά, υπερβαίνει τις αναφερόμενες από τη βιομηχανία εκπομπές σε όλες τις εγκαταστάσεις που μελετήθηκαν, κατά ένα εντυπωσιακό ποσοστό, από 1.900% έως πάνω από 6.300%!

Οι τοξικές εκπομπές, από αυτά, τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα στον κόσμο, έχουν υποτιμηθεί δραματικά, σύμφωνα με μελέτη, ενώ οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι επιβλαβείς αντιδραστικοί ρύποι από τις πετρελαϊκές άμμους είναι ισοδύναμοι με εκείνους από όλες τις άλλες ανθρωπογενείς πηγές σε ολόκληρο τον Καναδά, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Τεράστια περιοχή εξόρυξης πετρελαίου στην επαρχία της Αλμπέρτα
Η καναδική άμμος πίσας, όπως ονομάζεται επίσης η πετρελαιοφόρος καναδική άμμος, βρίσκεται σε μια τεράστια περιοχή εξόρυξης πετρελαίου στην επαρχία της Αλμπέρτα. Καλύπτει μια έκταση μεγαλύτερη από την Αγγλία, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά έργα στον πλανήτη και φέτος έχει σημειώσει επίπεδα ρεκόρ παραγωγής.

Το είδος του πετρελαίου που περιέχεται στην άμμο πίσσας ονομάζεται «άσφαλτος». Είναι εξαιρετικά βαρύ και δύσκολο να εξαχθεί. Η μεταφορά του από τα βάθη της γης στην επιφάνεια μπορεί να καταναλώσει τεράστιες ποσότητες νερού – αρκετές για να ανταγωνιστεί αυτές που μπορεί να καταναλώνει μια μικρή πόλη σε καθημερινή βάση. Ακόμα περισσότερο νερό και ενέργεια απαιτείται για τη διύλισή του για εμπορική χρήση και η ποσότητα των κλιματοβλαβών αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται ανά βαρέλι πετρελαίου από άμμο πίσσας μπορεί να είναι 30% υψηλότερη από το συμβατικό πετρέλαιο.

«Δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρά – πονάνε οι πνεύμονες»
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, αποκαλύπτει την κλίμακα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τη διαδικασία. Χρησιμοποιώντας ειδικά αεροσκάφη για τη μέτρηση των ρύπων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλές οργανικές ενώσεις που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι οποίες διαφεύγουν από τους παραδοσιακούς τρόπους μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων – με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία.

Εδώ και δεκαετίες μάλιστα οι κοινότητες των ιθαγενών της περιοχής διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις στην υγεία από τον τοξικό αέρα που προκαλούν οι εργασίες παραγωγής πετρελαϊκής άμμου.

Ο Jesse Cardinal, από την ομάδα Keepers of the Water που ηγείται των ιθαγενών, δήλωσε ότι η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που πολλές κοινότητες βιώνουν εδώ και χρόνια.

«Μας λένε ότι όλα αυτά είναι εντός των ορίων αλλά αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που βιώνουν οι κοινότητες που ζουν σε αυτές τις περιοχές – είναι τόσο άσχημα που δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρά τους επειδή πονάνε οι πνεύμονές τους. Δεν μπορούν να αναπνεύσουν – ειδικά τη νύχτα».

Πηγή: Έθνος

Share
Ετικέτες: ΚαναδάςΜόλυνση

Πρόσφατα άρθρα

Η τρίτη εκτόξευση του Starship ήταν και φαρμακερή – Χάθηκε ο πύραυλος, αλλά ο Elon Musk είναι ενθουσιασμένος

Ο πύραυλος Starship του Elon Musk της αμερικανικής εταιρείας SpaceX έκανε ένα τεράστιο άλμα προόδου…

14 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη χειριστής λέμβου στο Κεραμίδι με μαχαίρια και φαλτσέτα – Τράπηκε σε φυγή κι αντιστάθηκε στους λιμενικούς

Ένας 32χρονος συνελήφθη σήμερα το πρωί από στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού…

14 Μαρτίου 2024

Διάψευση μητέρας Γ. Γεωργιάδη: Δεν καταθέσαμε νέα μήνυση στον Ανακριτή Λάρισας

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο δικηγόρο, δεν έχω συνομιλήσει ποτέ μαζί…

14 Μαρτίου 2024

Στ. Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει τη δημοκρατία

Στην εκδήλωση «Για Μια Άλλη Ευρώπη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωπαϊκό…

14 Μαρτίου 2024

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τους δικηγόρους- Τροπολογίες για φθηνή ενέργεια σε αγρότες και έλεγχο συνταγογράφησης

Με περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και με την…

14 Μαρτίου 2024

Υδροσίφωνας στην Τήνο: Εντυπωσιακή φωτογραφία από το σπάνιο φαινόμενο

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στην Τήνο κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός. Πρόκειται για έναν υδροσίφωνα, που ανάρτησε…

14 Μαρτίου 2024