Οικονομία

«Θολώνει» η εκταμίευση 18,4 δις ευρώ το επόμενο εξάμηνο – Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση

Μπορεί η περιπετειώδης εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ να έφερε χαμόγελα στην Αθήνα, ωστόσο βρισκόμαστε τουλάχιστον 5 δις ευρώ μακριά από το σχεδιασμό της τελευταίας φάσης του Προγράμματος, λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Μετά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο, οι Ευρωπαίοι έβαλαν κάτω τις δανειακές ανάγκες της χώρας καθώς και το τεράστιο stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καταλήγοντας στο πώς μπορούν να εκταμιευθούν δόσεις ως το καλοκαίρι του 2018. Έτσι, τον Οκτώβριο, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα εκταμιεύονταν 5 δις ευρώ- θα είχε προηγηθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. Ευρώ- τον Ιανουάριο άλλα 5 δις ευρώ, 5 δις ευρώ ακόμα τον Απρίλιο και 3,4 δις ευρώ τον Ιούλιο του 2018, πριν από τη λήξη του Προγράμματος. Δηλαδή, συνολικά, 18,4 δις ευρώ, υπό την προφανή προϋπόθεση οι αξιολογήσεις να «τρέχουν».

Αυτή τη στιγμή, στο καλύτερο σενάριο, η αξιολόγηση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τις αρχές του Ιανουαρίου, δηλαδή περίπου δυόμιση μήνες αργότερα από τον προγραμματισμό, αφού αν και μπαίνουμε στο Νοέμβριο, μόλις και μετά βίας έχει καλυφθεί το 20% των 95 προαπαιτούμενων. Κι αυτό σημαίνει ότι η προγραμματισμένη εκταμίευση των 5 δις ευρώ μεταφέρεται μέσα στο 2018. Υπάρχει περίπτωση να έρθει διπλή δόση, δηλαδή τα 5 δις ευρώ της τρίτης αξιολόγησης + τα 5 δις ευρώ του Ιανουαρίου; Με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται απίθανο.

Στην πραγματικότητα από αυτά τα 18,4 δις ευρώ, τα μόνα που θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρα είναι τα 5 δις ευρώ της τρίτης αξιολόγησης, καθώς αν εξαιρέσει κανείς την τελική αξιολόγηση, όπου θα κριθεί συν τοις άλλοις αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2019 ή θα πρέπει να έρθει νωρίτερα η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου, κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι θα έχουν προηγηθεί δύο ή έστω μια ακόμα «επίσκεψη» των Θεσμών στην Αθήνα.

Άγνωστος Χ παραμένει το ΔΝΤ
Αν και έχει επιβάλει ως τώρα τη σκληρή γραμμή του στα δημοσιονομικά, υποχρεώνοντας την ελληνική πλευρά, εκτός των άλλων, στη ψήφιση προληπτικών μέτρων για τη διετία 2019- 2020, δηλαδή για τη διετία μετά από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εκταμίευση του ΔΝΤ προς τη χώρα ήταν στις 30 Μαίου του 2014 και ανερχόταν στα 3,4 δις ευρώ.

Το πρόβλημα για την ελληνική πλευρά δεν είναι φυσικά αν το Ταμείο θα βάλει το χέρι στην… τσέπη, αλλά αν θα εγείρει νέες απαιτήσεις στη διάρκεια των επόμενων μηνών, προκαλώντας καθυστερήσεις και αναταράξεις. Ήδη το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει πως η πρώτη του αξιολόγηση, θεωρητικά μέσα στο Φεβρουάριο, θα είναι επικεντρωμένη στο τραπεζικό σύστημα, ενώ ουδείς τρέφει αυταπάτες ότι το Ταμείο θα αφήσει στην τύχη του τον Προϋπολογισμό του 2018, αν εντοπίσει εστίες κινδύνου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Από το συνολικό «πακέτο» των 86 δις ευρώ, έχουν εκταμιευθεί ως τώρα 40,2 δις ευρώ. Ακόμα κι αν δοθεί το σύνολο των 18,4 δις ευρώ- ενδεχόμενο λίαν αμφίβολο- που προβλέπει ο σχεδιασμός του ESM ως το επόμενο καλοκαίρι, μένουν στον «κουμπαρά» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας περίπου 27,5 δις ευρώ. Το ερώτημα που «καίει» προ πολλού τους αναλυτές, είναι τι θα γίνει με αυτό το «πακέτο», το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, ανταποκρίνεται στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το τέλος του 2022…

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το