Ελλάδα

Θλίψη στο Αγιον Ορος για τον Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό

Ο πατέρας Επιφάνιος, ο μοναχός, ο Γέροντας του Μυλοποτάμου, του ιστορικού Καθίσματος του Αγίου Ευσταθίου της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους έφυγε από τη ζωή το πρωί της 11ης Δεκεμβρίου, νικημένος από τον καρκίνο, στα 64 χρόνια του.

  • Με την τελευτή του, έκλεισε μια αναπόφευκτη χωρίς ίαση δοκιμασία, σιωπηρά, αγόγγυστα, μακριά από τη δημοσιότητα, που τη διαχειρίστηκε με αξιοπρέπεια πολλά χρόνια τώρα, σε τρανταχτή αντίθεση και αντίστιξη με την εκρηκτική προσωπικότητά του και την εξίσου πολυσχιδή και δημιουργική δραστηριότητά του.
  • Από νεαρή ηλικία, Αγιορείτης μοναχός. Έφτιαξε με τα χέρια του, με τη βοήθεια και του γέροντα Ιωακείμ, το Κελλί του Μυλοποτάμου, στα ερείπια του παλιού Βυζαντινού «Καθίσματος». Σήμερα είναι ένα ζωντανό μοναδικό «κόσμημα» στα πόδια της ανατολικής πλευρά του Αθω.
  • Ήταν εξαίρετος οινοποιός. Δημιούργησε αμπέλι 45 στρεμμάτων και οινοποιείο δίπλα στο Κελλί, όπου εδώ και 2 τουλάχιστον δεκαετίες, παράγεται το εξαιρετικό κρασί «Μυλοπόταμος». Από τις ποικιλίες Λημνιό, Merlot, Ροδίτη, Cabernet, Μοσχάτο Αμβούργου και Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
  • Υπήρξε ανεπανάληπτος μάγειρας. Ανήγαγε σε τέχνη την αγιορείτικη μαγειρική. Την παρουσίασε στο ευρύ κοινό μέσα από το βιβλίο που έγραψε με αγιορείτικες συνταγές και μέσα από εκδηλώσεις. Ήταν ο μάγειρας στις επίσημες μεγάλες γιορτές σχεδόν όλων των Μονών.
  • Ήταν ψάλτης καλλίφωνος και μοναδικός αρχοντάρης οικοδεσπότης. Φίλος χιλιάδων που επισκέφτηκαν και φιλοξενήθηκαν στον Μυλοπόταμο.

Άνθρωπος μοναδικός, με χιούμορ και εγκαρτέρηση. Έλεγε ότι η φιλοξενία και η μαγειρική είναι έκφραση Αγάπης προς τον πλησίον και το κρασί το επισφράγισμά της.

Στον μοναχό Ιωακείμ της Συνοδείας του, αφήνει μια πλούσια διαδοχή, την οποία καλείται να σηκώσει με τις δικές του δυνάμεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το