Τοπικά

Θλίψη για τον θάνατο του Βλάση Μαστρογιάννη

Ήταν ο μαέστρος, ο δάσκαλος, ο πρωτοψάλτης. Ήταν το ταλέντο στη μουσική, που την γνώρισε και την αγάπησε στα δύσκολα εκείνα χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού. Ο Βλάσης Μαστρογιάννης δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε χθες για την χορωδία των αγγέλων. Υπήρξε ένας από τους ελάχιστους βαθύτατους γνώστες τόσο της Βυζαντινής, όσο και της Ευρωπαϊκής Μουσικής. Ήταν σχεδόν αυτοδίδακτος. Αντί να εκτελέσει το θέλημα του πατέρα του, που τον ήθελε βοηθό του στο αμόνι, εκείνος διάβαζε κρυφά βυζαντινή μουσική στο υπόγειο, με την βοήθεια μιας λάμπας. Δάσκαλός του στη βυζαντινή μουσική ήταν ο αείμνηστος Τρύφων Γερόπουλος, μετέπειτα πεθερός του.

Εκτός από καθηγητής βιολιού, που ήταν το βασικό του όργανο, ο Βλάσης Μαστρογιάννης είχε μάθει μόνος του και έπαιζε πιάνο, κιθάρα, μαντολίνο, μπουζούκι, ακορντεόν κ.αλ. Είχε ένα από τα καλλίτερα αυτιά μουσικού. Το μεγάλο του όνειρο, το οποίο και πραγματοποίησε μόνος του, ήταν να διευθύνει χορωδία. Στη δεκαετία του ’60 ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση είχε δημιουργήσει τετράφωνες μαθητικές χορωδίες εξαιρετικής ποιότητας. Ως εκπαιδευτικός, δάσκαλος, καθοδηγητής, υποστηρικτής και εμψυχωτής στάθηκε στο πλευρό χιλιάδων μαθητών. Όλοι τον θυμούνται με αγάπη και σεβασμό, κυρίως για ένα από τα βασικά του προτερήματα: Και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του είχε ένα ανεξάντλητο χιούμορ. Ο Βλάσης Μαστρογιάννης υπήρξε υπόδειγμα οικογενειάρχη, πατέρα και συζύγου. Σήκωσε στις πλάτες του για πολλά χρόνια τεράστια οικογενειακά βάρη. Κατά βάθος παράμεινε πάντα ένα παιδί στην ψυχή και έτσι έφυγε από κοντά μας. Ήταν ένα αδύναμο παιδί στην εμφάνιση, που κατέβαινε ξυπόλητος από τον Αγ. Βλάσιο στην Αγριά, για να μάθει βυζαντινή μουσική. Δυστυχώς λόγω πολλών προβλημάτων υγείας, με τη μορφή του αδύναμου παιδιού έφυγε από κοντά μας.

Ο Βλάσης Μαστρογιάννης γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1938. «Σαν ψέμα γεννήθηκε και σαν ψέμα έζησε όλα αυτά τα χρόνια κοντά μας», σημειώνει ο γιός του, φημισμένος μαέστρος Ντίνος Μαστρογιάννης. Είχε διατελέσει πρώτος μαέστρος στην Απολλώνειο Χορωδία, στην Βολιώτικη, στην Χορωδία Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, στην Χορωδία του Δήμου Αλμυρού, στην Δημοτική Χορωδία Αγριάς. Υπήρξε ο ιδρυτής της Χορωδίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, με προτροπή του μακαριστού Χριστόδουλου, ο οποίος τον εκτιμούσε βαθύτατα. Σε ψήφισμα που εξέδωσε το Σωματείο «Φίλοι Μικτής Χορωδίας Αγριάς» αναφέρονται τα εξής: «Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του αγαπημένου μας μαέστρου Βλάση Μαστρογιάννη, καταξιωμένου μουσικού, καθηγητή μουσικής και διευθυντή πολλών Χορωδιών της περιοχής μας και τα τελευταία 23 έτη μαέστρο της Μικτής Δημοτικής Χορωδίας Αγριάς.
Τα λόγια δεν φτάνουν να περιγράψουν την μεγάλη απώλεια του Δασκάλου μας. Ο Βλάσης μας, που τόσο αγαπήσαμε, που μαζί του συμβαδίσαμε μουσικά τόσα χρόνια, ένα μεγάλο κεφάλαιο της Χορωδιακής Μουσικής της περιοχής μας, έφυγε για το αιώνιο ταξίδι. Θα ζει όμως παντοτινά στις καρδιές μας και θα μας συντροφεύει σε κάθε εμφάνιση της Χορωδίας μας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και ας βρει επιτέλους την ανάπαυση, γιατί πολύ ταλαιπωρήθηκε τον τελευταίο καιρό. Το Δ. Σ. του Σωματείου σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία, να σταλεί σχετικό ψήφισμα στις εφημερίδες και αντί στεφάνου να προσφερθεί στο Σπίτι Γαλήνης του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου Αγριάς το ποσό των 100 ευρώ. Καλό σου ταξίδι Δάσκαλε!»

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εργασίες

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης περιμετρικά του Πολιτιστικού Κέντρου στο πάρκο της Ευξεινούπολης.…

12 Ιουνίου 2024

Για τη Λενιώ που «έφυγε»

  Της Μαρίας Σπανού Ο λόγος για τη Λενιώ Μητροπούλου, η οποία «έφυγε» αθόρυβα τη…

12 Ιουνίου 2024

Περιφέρεια Θεσσαλίας – Σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς» κατηγορία 4

Το φαινόμενο του καύσωνα βρίσκεται στην εξέλιξη και αναμένονται οι ίδιες συνθήκες από πλευράς θερμοκρασίας…

12 Ιουνίου 2024

Ο John Stamos στο νέο επεισόδιο του Argo Talks

  O τηλεοπτικός αστέρας του Full House και δις προτεινόμενος για βραβείο Emmy, John Stamos,…

12 Ιουνίου 2024

«Η οθωμανική απογραφή του 1454/55 στο Σαντζάκι Τρικάλων» από τον Θεόδωρο Νημά 

  Μία από τις σημαντικότερες εκδόσεις του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και του…

12 Ιουνίου 2024

Εκκρεμούσε ένταλμα ανακριτή από την Κεφαλλονιά και συνελήφθη στον Βόλο

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στον Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, ένας 18χρονος άνδρας,…

12 Ιουνίου 2024