Τοπικά

Θησαυρός της φύσης τα βότανα στην Όθρυ

Η ανάδειξη του φυσικού οικοσυστήματος της Όθρυος βρίσκεται στο επίκεντρο του νεοσυσταθέντος Κέντρου Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών «Η Όθρυς». Η επικείμενη δημιουργία βοτανικού κήπου έκτασης 60 στρεμμάτων στους Κοκκωτούς από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, κινητοποίησε αρκετό κόσμο από την ευρύτερη περιοχή που επιδιώκει να δράσει υποστηρικτικά στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
O Ηρακλής Παυλίδης, με καταγωγή από την Ευξεινούπολη, ανέλαβε να «τρέξει» τις διαδικασίες για τη σύσταση του σωματείου και πλέον κατέχει τη θέση του προέδρου στην πρώτη διοίκηση του Κέντρου Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών «Η Όθρυς». Ο 67χρονος συνταξιούχος οραματίστηκε από χρόνια τη δημιουργία βοτανικού κήπου στο βουνό των Τιτάνων, ποντάροντας στον μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών που απαντώνται στον ορεινό όγκο της Όθρυος. Άλλωστε, ο ίδιος κάθε φορά που αναφέρεται στον πλούτο των βοτάνων, τα οποία φύονται στην περιοχή, κάνει λόγο για έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό της φύσης: «Σε όλη την Ευρώπη έχουν καταγραφεί 12.000 είδη βοτάνων. Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε τουλάχιστον 6.000 βότανα, τρανή απόδειξη της μεγάλης βιοποικιλότητας που υπάρχει στην πατρίδα μας. Κι εδώ συναντούμε το εξής παράδοξο: Αντί να έχουμε ανάλογο αριθμό βοτανικών κήπων, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό π.χ. σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πάνω από 70, στην Ελλάδα λειτουργούν λιγότεροι από είκοσι. Ο βοτανικός κήπος της Όθρυος θα είναι ο πρώτος που θα γίνει σε επίπεδο Μαγνησίας και η ιδιαιτερότητά του θα έγκειται στο γεγονός ότι θα φυτευτούν αποκλειστικά αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα. Τίποτε άλλο. Έτσι το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μπορέσει μελλοντικά να διεκδικήσει μέχρι και προγράμματα του ΕΣΠΑ για την περαιτέρω ανάπτυξη του βοτανικού κήπου».

Ο κ. Παυλίδης έκανε λόγο για σημαντικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού: «Μετά τον τουρισμό, η συστηματική καλλιέργεια βοτάνων θα μπορούσε να εξελιχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος μετά τον τουριστικό κλάδο. Αν εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει τον φυτικό πλούτο της Όθρυος, ενώ παράλληλα αναπτυχθούν επιστημονικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, θα μπορούσε να εξελιχθεί κάτι πραγματικά καλό».
Κλείνοντας, ο δραστήριος οικολόγος αναφέρθηκε στις πρώτες δράσεις που προτίθεται να αναλάβει προσεχώς ο φορέας που σύστησε μαζί με άλλα 36 άτομα από τον Αλμυρό και όχι μόνο: «Έχουμε πολλά πράγματα στο μυαλό μας, τα οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε μέσα στους επόμενους μήνες. Μία ιδέα είναι να καταγράψουμε και να φωτογραφήσουμε όλα τα είδη βοτάνων που φύονται από την Ανάβρα μέχρι το Αχίλλειο, ώστε να δημιουργηθεί τράπεζα σπόρων με τα φυτά της Όθρυος. Σε δεύτερο χρόνο θα αρχίσουμε να ενημερώνουμε τους αγρότες/καλλιεργητές της περιοχής, ώστε κάποια στιγμή να πειραματιστούν και σε άλλες καλλιέργειες πέρα από το τσάι. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ροδιόλα και ο ελευθερόκοκκος. Θα γίνουν δοκιμές όχι μόνο στην Όθρυ, αλλά και σε Πήλιο και Όλυμπο, ώστε να ελεγχθεί πού μπορούν να ευδοκιμήσουν περισσότερο κι έπειτα να καλλιεργηθούν συστηματικότερα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το