Κόσμος

Θησαυρίζει από τα λάφυρα του ISIS μεγάλο διεθνές κύκλωμα

Η ροή λεηλατημένων αρχαιοτήτων από τη Συρία και το Ιράκ προς τους συλλέκτες της Δύσης ρυθμίζεται από ανθρώπους – κλειδιά όπως ο Muhammad hajj Al-Hassan.

Ο 28χρονος Muhammad hajj Al-Hassan είναι ένας Σύριος που, όπως αναφέρει στη Wall Street Journal (για λογαριασμό της μεγάλης έρευνας με τίτλο «Οι άντρες που εμπορεύονται τα λάφυρα του ISIS») ξεκίνησε τις εμπορικές συναλλαγές αρχαιοτήτων το 2015 αφ’ ότου προσεγγίστηκε από δυο υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους του Ισλαμικού Κράτους που επεδίωξαν να χρησιμοποιήσουν τις αρχαιολογικές του γνώσεις για να βρουν εμπόρους από τη Δύση.

Μετά έγινε «κρίκος» σε μια διεθνή αλυσίδα λαθρεμπορίου τέχνης που πέφτει λάφυρο στα χέρια του ISIS.

Αλλά το λαθρεμπόριο του ISIS θα μείνει στην ιστορία για πολλά χρόνια κάπως έτσι όπως έμειναν στην ιστορία οι λεηλασίες των Nazi και συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια 70 χρόνια αφ’ ότου έγιναν, σύμφωνα με το άρθρο. Τα αρχαία αγάλματα, κοσμήματα και έργα τέχνης που το Ισλαμικό Κράτος έκλεψε από τη Συρία και το Ιράκ διακινούνται ήδη υπογείως και μπορεί να μη βγουν στην επιφάνεια για δεκαετίες, σύμφωνα με επισήμους.

«Από τότε που θα πέσουν στα χέρια “ειδικών” στη Συρία και το Ιράκ, τα αντικείμενα εισέρχονται σε μια “σκοτεινή” αγορά που περιβάλλεται από πέπλο μυστικότητας», αναφέρει ο Michael Danti, αρχαιολόγος που διευθύνει το, με έδρα τη Βοστόνη, Cultural Heritage Initiatives και συμβουλεύει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε σχέση με το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων στη Συρία. «Είναι ένα πρόβλημα που θα παραμείνει για χρόνια και χρόνια ακόμα».

Παρ’ ότι είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πόσα χρήματα «προσφέρουν» στον ISIS αυτές οι κλεμμένες αρχαιότητες ετησίως, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κυμαίνονται από δεκάδες εκατομμύρια ως 100 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με ένα γάλλο επίσημο σε ζητήματα ασφαλείας.

Η Wall Street Journal έκανε συνεντεύξεις από Σύριους εμπόρους τέχνης, από πρόσφατους «αποστάτες» του ISIS που δούλεψαν σ’ αυτό τον τομέα με το Ισλαμικό Κράτος κι από επισήμους στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία για να ενώσει τα κομμάτια του παζλ του πως δουλεύει το διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίου έργων τέχνης.

Οι παρατηρήσεις τους περιγράφουν ένα τύπο εμπορίου όπου οι αρχαιότητες κινούνται από αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ και τη Συρία, κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας και Λιβάνου και σε αποθήκες στην Ευρώπη και την Ασία περιμένοντας να έρθει η ώρα τους να πουληθούν.

O Al-Hassan κι ένας ακόμα έμπορος τέχνης, ο Omar Al-Jumaa είπαν ότι συμφωνούν να μιλήσουν στην Wall Street Journal για να καταγγείλουν τον ISIS (από τον οποίο αποστάτησαν) και να στρέψουν την προσοχή σ’ εκείνες τις ομάδες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.

Πριν από τον εμφύλιο πόλεμο , ο Al-Hassan ήταν ένας σπουδαστής Αγγλικής φιλολογίας που ξεκίνησε να σπουδάζει αρχαιολογία στον ελεύθερό του χρόνο. Μετά από περιπέτειες που παρ’ ολίγον να καταλήξουν σε θανατική καταδίκη απ΄π τον ISIS, τον προσέγγισε ο Abu Laith Al-Dairi, ο υπεύθυνος του ISIS σε σχέση με τις αρχαιότητες για να πουλήσει έργα τέχνης που έπεσαν λάφυρα στα χέρια του ISIS. «΄Εχουμε πολλά αντικείμενα», θυμάται να του είπε ο Laith Al-Dairi τηλεφωνικά. «Σε χρειάζομαι να μου βρεις ευρωπαίους αγοραστές».

«Καταστρέφουν την ιστορίας μας», λέει σήμερα ο ίδιος για το το ρόλο του ISIS στο παρακύκλωμα αυτό, «αλλά οι έμποροι τους λατρεύουν διότι βγάζουν χρήματα».

Το Ισλαμικό κράτος αναζητά αρχαιότητες από τη Συρία και το Ιράκ δίνοντας άδεια σε ντόπιους να σκάψουν για λογαριασμό τους. Οι ανασκαφές πολλές φορές εποπτεύονται από ξένους τζιχαντιστές που πολλές φορές θεωρούνται πιο πιστοί από τους ντόπιους.

Ο ISIS, όπως αναφέρει η έρευνα της WSJ, δε ζητά χρήματα για την άδεια της ανασκαφής αλά απαιτεί το 20% από την εκτιμώμενη αξία κάθε αντικειμένου που ανασκάπτεται.

Ένα δίκτυο από ανεξάρτητους διαμεσολαβητές αγοράζει έργα τέχνης από τον ISIS, τα μεταφέρει εκτός Συρίας και Ιράκ, ενώ συχνά τα «αναμειγνύει» με καραβάνια προσφύγων αλλά και σε εξαγώγιμα προϊόντα όπως βαμβάκι, φρούτα και λαχανικά.

Εκτός Συρίας και Ιράκ, οι διαμεσολαβητές αυτοί πουλούν τα λάφυρα σε άλλους μεσάζοντες όπως οι Al-Hassan και Al-Jumaa.

Ο Al-Jumaa ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έδωσε 1.000 δολάρια σε μια Σύρια να μεταφέρει ένα ρωμαϊκό άγαλμα κατά μήκος των Τουρκικών συνόρων. Το άγαλμα προερχόταν από την πόλη της Ράκκα. Ο φύλακας των συνόρων δεν έψαξε τη γυναίκα για θρησκευτικούς λόγους.

«Δεν αισθάνομαι χαρούμενος να “πουλάω” την ιστορία μας αλλά χρειάζομαι τα χρήματα», είπε ο Mr. Al-Jumaa που ήταν φοιτητής Νομικής όταν ξέσπασε ο πόλεμος κι επίσης έχει νιώσει τη ζωή του να απειλείται από το Ισλαμικό Κράτος προτού δραπετεύσει στην Τουρκία.

Την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με το άρθρο της WSJ, προσφέρθηκαν σε εμπόρους στα συριακά σύνορα ένα αρχαιοελληνικό περιδέραιο και αρχαία εβραϊκά νομίσματα που εντοπίστηκαν στη δυτική Συρία και γινόταν προσπάθεια να εισαχθούν λαθραία στην Τουρκία. ανέφερε ο Al-Hassan.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, έργα τέχνης από το Ιράκ και τη Συρία εισάγονται λαθραίως στην Τουρκία ή το Λίβανο αναφέρουν ευρωπαίοι και αμερικάνοι ειδικοί περιγράφοντας αυτές τις χώρες ως χώρες – κλειδιά της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. Από εκεί περνούν μέσω νοτιοανατολικών χωρών της Ευρώπης όπως η Βουλγαρία κι η Ρουμανία στη δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία και στην Ελβετία.

Ενα παράνομο αντικείμενο μπορεί να βρεθεί στα χέρια ενός art dealer στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αλλά το ταξίδι του δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τα λαθραίως εισαγόμενα έργα τέχνης μπορεί να βρεθούν σε αποθήκες για να μείνουν για πολλά χρόνια μέχρι να κατασκευαστεί ένα ιστορικό ιδιοκτησίας, όπως αναφέρουν στην WSJ γαλλικές και βουλγαρικές πηγές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί της 20 κεντρικές γκαλερί και άλλες αίθουσες που γίνεται εμπόριο σε πόλεις της δυτικής Ευρώπης όπου συχνά εισάγονται λαθραία αρχαιότητες αναφέρει βουλγαρική πηγή χωρίς, όμως, να τις κατονομάσει. «Κι τι ειρωνεία! Το βασικό “σώμα” των αγοραστών είναι άνθρωποι που αγαπούν την ιστορία κι είναι παθιασμένοι με την τέχνη σε ΗΠΑ κι Ευρώπη – εκπρόσωποι των κοινοτήτων που ο ISIS έχει ταχθεί να καταστρέψει», έχει ειπωθεί στο Κονγκρέσο τον περασμένο Απρίλιο.

Το FBI έχει θεσπίσει αμοιβή 5 εκατομμυρίων για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με την παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων που καταφθάνει στις ΗΠΑ από τη Συρία και το Ιράκ. Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει να τη διεκδικήσει.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το