Πολιτισμός

«Θησαυροί» της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς

Εν όψει της πρώτης εκδοτικής προσπάθειας της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς, που σύντομα θα κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Θησαυροί της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς», στη «Θ» μίλησε για την πρωτοβουλία, αλλά και για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης η διευθύντρια της κ. Ειρήνη Αναγνώστου.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως «αυτή είναι η πρώτη εκδοτική προσπάθεια της Βιβλιοθήκης και φέρει τον τίτλο «Θησαυροί της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς». Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συλλεκτικό αναμνηστικό φάκελο που περιέχει γκραβούρες από χαρακτικά, παλαιότυπα και χειρόγραφα, καθώς και πέντε καλαίσθητους σελιδοδείκτες. Η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τον κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη, ο οποίος είναι αΑντιπρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, η εκλογή έγινε από εμένα ως διευθύντρια της Βιβλιοθήκης με τη συνεργασία του εκπαιδευτικού κ. Βασίλη Αγιοπετρίτη. Η παραλαβή της έκδοσης θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου, ενώ η έκδοση θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από τις 6 Νοεμβρίου στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή η πρώτη εκδοτική προσπάθεια είναι η προσπάθεια προώθησης του ιστορικού υλικού της βιβλιοθήκης. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει άλλο μέσο προώθησης του υλικού αυτού εκτός από κάποιες σποραδικές εκθέσεις οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να εκπροσωπήσουν όλο το υλικό που διαθέτει η Βιβλιοθήκη».

Επιπλέον, σημειώνει πως «είναι πολύ σημαντική η σημερινή προσφορά της Βιβλιοθήκης στο κοινό. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα ο κόσμος δεν είναι εύκολο να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο, καθώς πρέπει να το αγοράσει, αυτό κοστίζει. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δανείζουμε βιβλία. Προμηθευόμαστε τα βιβλία που θέλει ο χρήστης και του τα δανείζουμε. Επίσης συνεργαζόμαστε με τον Δήμο αλλά και με πολιτιστικούς φορείς σε διάφορες εκδηλώσεις προωθώντας με αυτό τον τρόπο τον τοπικό πολιτισμό, ενώ περιοδικά πραγματοποιούμε κάποιες εκθέσεις προωθώντας τον πολιτιστικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η Βιβλιοθήκη εκθέτοντας παλαιότυπα και χειρόγραφα όταν βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες. Ταυτόχρονα από το 2009 έχει ξεκινήσει ψηφιοποίηση τον παλαιότυπων και τον χειρόγραφων της βιβλιοθήκης και έχει προχωρήσει ως ένα βαθμό. Περίπου σχεδόν ένα 80% αυτών των βιβλίων έχει ψηφιοποιηθεί και αρκετά από αυτά είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό».

Η είσοδος και το κτίριο που στεγάζεται η βιβλιοθήκη στη Ζαγορά

Η κ. Ειρήνη Αναγνώστου αναφερόμενη στη ιστορία και την προσφορά της Βιβλιοθήκης εξηγεί ότι «η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1762 με βασικούς ιδρυτές της τον Ιωάννη Πρίγκο και τον οικουμενικό πατριάρχη Καλλίνικο τον Γ΄. Φυσικά όμως η Βιβλιοθήκη εκείνη την εποχή λειτουργούσε στο Ελληνομουσείο της Ζαγοράς, το γνωστό σχολείο του Ρήγα Φεραίου, ενώ αρκετά μεταγενέστερα μεταστεγάστηκε η Βιβλιοθήκη στο σημερινό της κτίριο».


Στην ερώτηση τι προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς τονίζει ότι «το ποιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βιβλιοθήκη σήμερα είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Αυτή τη στιγμή είμαι η μόνη μόνιμη υπάλληλος που διαθέτει η Βιβλιοθήκη. Από τον περασμένο Μάϊο μέχρι και σήμερα ο Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου έχει ενισχύσει τη βιβλιοθήκη με δύο αποσπασμένους υπαλλήλους-βιβλιοθηκονόμους. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα η απορρόφηση του προγράμματος δημοσιών επενδύσεων, καθώς απαιτείται πολύς χρόνος για ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα. Η γραφειοκρατία είναι αρκετά μεγάλη και ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα προλάβει όλα μόνος του. Δυστυχώς από αυτόν τον Δεκέμβριο και μετά θα είμαι η μοναδική υπάλληλος της Βιβλιοθήκης και έτσι θα πρέπει να ανταποκριθώ σε όλες τις απαιτήσεις της είτε αυτές είναι κοινωνικές, είτε οικονομικές, είτε δημόσιες σχέσεις. Πάντως εκτός από αυτό το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα».
Τέλος υπογραμμίζει σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου για την τεράστια υποστήριξή που παρέχει σε όλες τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης, όποτε αυτό ζητηθεί. Χωρίς αυτή την πολύτιμη βοήθεια του η εκπλήρωση του έργου μας θα ήταν πολύ δύσκολη».

Χαράλαμπος Σοφιάδης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το