Τοπικά

Θηλάζει πάνω από έναν χρόνο μια στις πέντε μητέρες – Ενδιαφέροντα στοιχεία έρευνας στο Νοσοκομείο Βόλου

Μία στις πέντε γυναίκες θηλάζει περισσότερο από έναν χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 374 γυναίκες, που για διάφορους λόγους μετέβηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου. Βέβαια πάνω από το 98% γνωρίζει τα σημαντικά οφέλη του μητρικού θηλασμού.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία ανακοινώθηκαν στο πανελλήνιο συνέδριο της ΕΦΥΚΕ που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στην Αγριά, συγκεντρώνοντας πλήθος γιατρών και επιστημόνων.
Ένα στρογγυλό τραπέζι αφορούσε και στον μητρικό θηλασμό, όπου ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
Μία από αυτές ήταν και η έρευνα για τους παράγοντες που επηρεάζουν τον μητρικό θηλασμό.
Η έρευνα διεξήχθη από τους εξής: Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη, Μαρία Γκούβα, Ιωάννης Δημολιάτης, Ευαγγελία Κοτρώτσιου, Νικόλαος Σκεντέρης και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (TEI) Θεσσαλίας, Σχολή Επιστημών Υγείας-Πρόνοιας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Ψυχική Υγεία».
Όπως τόνισε η παιδίατρος, διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής, «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου (ΑΓΝΒ), πρόεδρος του ΔΣ της ΕΦΥΚΕ, διδάκτωρ Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μετεκπαιδευθείσα στις Λοιμώξεις, Ψυχική Υγεία, ΔΕΠΥ και Αυτισμό Παιδιών κ. Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη, η υπεροχή και σπουδαιότητα του Μητρικού Θηλασμού (ΜΘ), αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, είναι δε απόλυτα και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Η υιοθέτησή του επηρεάζεται και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ενδογενείς-βιολογικούς και εξωγενείς (κοινωνικο-δημογραφικούς, οικονομικούς περιβαλλοντικούς, πολιτισμικούς κ.ά.).
Σκοπός της έρευνας ήταν: 1) Να διερευνήσει τα ποσοστά των λεχωίδων γυναικών που πρόθυμα υιοθετούν τον ΜΘ τις πρώτες μέρες μετά το τοκετό (1η εβδομάδα). 2) Να τα συγκρίνει με τα ποσοστά αυτών που αποφασίζουν να θηλάσουν πριν ακόμη γεννήσουν. 3) Να προσδιορίσει τους πιθανούς παράγοντες που δρουν θετικά ή αρνητικά στην υιοθέτηση του ΜΘ, κοινωνικο-δημογραφικούς και περιβαλλοντικούς (ελήφθησαν υπόψη, θέματα σχετιζόμενα με το Ατομικό και Μαιευτικό Ιστορικό Υγείας (ΜΙΥ), συνήθειες διατροφής, και κάπνισμα).
Αποτελέσματα
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 374 ερωτηματολόγια, από λεχωίδες (Λ: 201) της Μαιευτικής/Γυναικολογικής (Μ/Γ) Κλινικής, Νοσοκομείου Βόλου, από εγκυμονούσες των Εξωτερικών Ιατρείων της Μ/Γ Κλινικής (E: 67), και από τον χώρο διεξαγωγής ειδικού για τον ΜΘ σεμιναρίου (Ξ: 106) στην πόλη της Ξάνθης. Από το σύνολο των 374 συμμετοχών, οι 367 (98,1% του συνολικού δείγματος), αφορούσαν γυναίκες με μέση ηλικία 31,74 έτη και οι υπόλοιποι άντρες. Αναλυτικά: 50 ήσαν Αλβανίδες, 11 Βουλγάρες, 9 άλλες αλλοδαπές, 13 αθίγγανες και 284 Ελληνίδες. Η πλειονότητα (50,58%) των λεχωιδών ήταν μητέρες 2 παιδιών, ενώ των εγκυμονουσών (48,5%), μητέρες ενός παιδιού. Τα ποσοστά των λεχωίδων που πρόθυμα υιοθετούν τον ΜΘ τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό (1η εβδομάδα) είναι πολύ υψηλά (94%), και υπάρχει θετική συσχέτιση με τα ποσοστά των θετικών απαντήσεων των λεχωίδων για υιοθέτηση του ΜΘ πριν γεννήσουν (93,3%), (p=0,001), εξαιρώντας από το σύνολο, αυτές που για λόγους υγείας σοβαρούς δεν τους επετράπη να θηλάσουν.

Οι καπνίστριες
Το 17,9% (30 Λ), από το σύνολο των 168 λεχωίδων που απάντησαν στη συγκεκριμένη ερώτηση, από το πληθυσμιακό δείγμα των 201 Λ είναι καπνίστριες. Οι καπνίστριες λεχωίδες γνωρίζουν σε ποσοστό 99% ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία (εμβρύου, δική τους, μωρού).
Το 91,4% των καπνιστριών θηλάζει, ενώ 20% των καπνιστριών αποφάσισε να διακόψει το κάπνισμα από την αρχή της κύησης. Από το συνολικό δείγμα των λεχωίδων, εξαιρέθηκαν όσες γυναίκες είχαν ατομικό πρόβλημα υγείας. Μη εξαιρώντας από το σύνολο των λεχωίδων, αυτές που είχαν πρόβλημα υγείας και συγκρίνοντας το δείγμα με αυτό των καπνιστριών, βρέθηκε ότι οι καπνίστριες θηλάζουν σε στατιστικά χαμηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι οι μη καπνίστριες (86,7% έναντι 94,9%, p=0,037). Στη διετή παρακολούθηση των λεχωίδων, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, διαπιστώσαμε σε 101 γυναίκες (ποσοστό 53% του συνολικού δείγματος) ότι: Γυναίκες που ξεκίνησαν να θηλάζουν εξακολουθούν να θηλάζουν και μετά από πολλούς μήνες, παρά τους παράγοντες δυσκολίας που υπάρχουν, ειδικά για τις εργαζόμενες μητέρες.
Όπως όμως είναι αυτονόητο υπάρχει ρυθμός μείωσης των ποσοστών του Μητρικού Θηλασμού διαχρονικά, αφού τον 1ο μήνα, τον 3ο μήνα, τον 6ο μήνα, τον 12ο μήνα και πάνω από τον 12ο μήνα θηλάζουν αντίστοιχα το 100%, 91%, 76%, 49% και 22,3%, των μητέρων. Η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο δεν φάνηκε να παίζει κάποιο ρόλο στην υιοθέτηση του Μητρικού Θηλασμού, ενώ με τη μέθοδο της λογιστικής παλινδρόμησης το εισόδημα και η καταγωγή (αν είναι αθίγγανες), έδειξαν να σχετίζονται αρνητικά σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με τον ΜΘ.

Θετική στάση, αλλά…
Στα συμπεράσματα της έρευνας τονίστηκε πως «η θετική στάση και υιοθέτηση του ΜΘ, στο δείγμα του πληθυσμού που παρακολουθήσαμε, φάνηκε να είναι υψηλή. Πολλοί παράγοντες τόσο κοινωνικοδημογραφικοί, οικονομικοί πολιτισμικοί, όσο και περιβαλλοντικοί, καθώς και λόγοι υγείας που αφορούν στο Μαιευτικό Ιστορικό Υγείας της εγκύου, παίζουν ρόλο σε αυτή την απόφαση, επιδρώντας θετικά ή αρνητικά τόσο στην αρχική απόφαση, όσο και στην πορεία για τη συνέχιση του ΜΘ. Απαιτούνται προγράμματα παρέμβασης με εκπαίδευση στις αθίγγανες και στις καπνίστριες, αλλά και διευκόλυνσης μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε «φιλικά προς τα βρέφη».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το